Hledám pěkný strom
|
|
|
|
host - 54.27 (?) 13.10.2009 1:32
Já myslím, že každému se může líbit něco jiného. Strom, který někdo považuje za velice zvláštní a pěkný, druhý považuje nepěkný, za kýč či za nevhodný kvůli listí nebo plodům nebo zamoření okolí semeny.
Na plochu jen 15 metrů v průměru bych vyřadil všechny takzvané "dospělé" stromy, protože jejich dospělá velikost, kdy už rostou velice pomalu, je větší než vymezený prostor a musely by být ještě v nedospělém věku odstraněny. Zbývají stromy s výrazně menším vzrůstem nebo stromy s velikostí na rozhraní stromu a velkého keře. Ze stromů čistě jen s listím by to mohl být habr, navíc s okrasným kmenem a větvemi javor babyka, ze stromů kvetoucích časně na jaře z blízkých ovocných třeba myrobalán, okrasná třešeň, jabloň nebo třeba nějaká stará velice málo plodící ovocná odrůda. Docela okrasný keřostrom je líska, jedna z lísek se vyznačuje takovou velikostí, že kruh o průměru 15 metrů v pohodě zabere, okrasný květem na jaře a plody na podzim je hloh, taky jeřáb není špatný nápad. Potom tam je vrba jíva a obecně klony vrb té správné velikosti, ty se vyznačují tím, že velice rychle rostou, takže během pár let je tam prakticky plný strom a jako světlomilné je pod nimi hodně světla. Okrasné jsou zase časně na jaře jehnědami. Tak by se dalo najít ještě spousta druhů stromů nebo velkých keřů a nakonec by to skončilo na naroubovaných zakrslých varietách "dospělých" listnáčů.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 29.153 (?), 11.10.2009 16:14, zobrazeno: 42025x
Mám na zahradě prázdné místo o průměru necelých 15 m, kam bych rád zasadil nějaký pěkný listnatý strom. Hledám něco, co na šířku těch 15 metrů nepřeroste. Do výšky si strom může růst podle libosti, na tom místě jeho stín vadit nebude. Samozřejmě vím, že se jeho plné dospělosti nejspíš nedožiju, ale proč se netěšit postupným růstem pěkného mladého stromu, který bude mít zajištěný prostor pro svůj vývoj. Zahrada je ve výšce asi 400 m, jílovitá půda, ale není podmáčená (je to na kopci), slunné stanoviště na jihozápad, v okolí rostou jabloně, švestky a smrky. Chci něco otužilého a netrpícího chorobami a škůdci, s pěknou korunou nebo zajímavým kmenem a větvemi, prostě strom pro potěchu oka. Snažím se pátrat po internetu, ale je to časově dost náročné a vhodné tipy by mi mohly hledání o dost zjednodušit. Ořešák mám, takže ten mi prosím neraďte :-) Dám přednost domácí dřevině nebo jejímu kultivaru, ale není to podmínka.
|
|
|
|
|
|
|
host - 136.39 (?), 11.10.2009 21:42
Co tak nějaký víceméně domácí buk? Fagus sylvatica Dawyck, -gold, -purpurea, nebo převislé pendula (také v červené formě pendula purpurea), purple fountain, rohanii, Black swan. Zkrátka buků je spousta a jsou to impozantní stromy pokud rostou ve volném prostoru
nebo
taky by možná sednul dub Quercus robur fastigiata kosterii (sloupovitý, šířka 15 m s rezervou) nebo cizokrajný dub bahenní Quercus pallustris, který můžete navíc najít běžně v lese a na podzim je krásně červený.
Přehled nezískáte jinak, než googlováním nebo literaturou, tak šťastný výběr ...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.74 (?), 12.10.2009 9:19
Kdybych se rozhodoval já a měl podmínky jako vy tak bych si vybral červenolistý buk.
|
|
|
|
|
|
|
host - 165.35 (?), 12.10.2009 17:18
Také javor stříbrný vypadá pěkně, přes léto krásně vyniká šedivá spodní strana listů a nyní na podzim se krásně barví do odstínů červené
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.39 (?), 12.10.2009 18:43
Vybírejte opravdu uvážlivě, aby Vaši nástupci za pár desítek let nebědovali nad velikostí Vámi vysazeného stromu.
Většina výše zmíněných buků a dubů i javor stříbrný v dospělosti jistě hravě překonají vymezený "necelých 15 m" široký prostor (i ten červený dub na snímku už asi tento průměr má a to ještě není žádný kmet). (A poznámka: v lesích se dub bahenní běžně nevyskytuje, je to dub červený - Quercus rubra z Ameriky).
Byly zmíněny sloupovité odrůdy buku a dubu: ty jistě zůstanou štíhlejš (i když v kmetském věku - alespoň sloupovité duby - bývají také dosti široké) a převislé odrůdy buku: ty už bývají širší (alespoň klasická zelenolistá odrůda; s tak vzrostlým červenolistým převislým bukem jsem se ještě nesetkal).
Možná bych se podíval spíše mezi nějakými javory - mléč a jeho červenolisté odrůdy (např. Crimson Sentry), klen a jeho růžovolistá odrůda (Brilliantissimum); případně babyka a její odrůdy...
Dále okrasné slivoně ("sakury"), jabloně!, jeřáby!!, hlohy!!! atd.
Z cizokrajných je velmi pěkná též třeba ambroň (Liquidambar), další druhy javorů, dřezovec, žlutolistý, pokroucený nebo drobnolistý akát
Každý strom, pokud je dobře rostlý (a netísní se ve vymezeném prostoru a pokud tedy není násilně omezován řezem), má své kouzlo.
Josef.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 69.97 (?), 12.10.2009 22:24
Díky za všechny dosavadní rady (jsem autor původního dotazu). Nejvíc mne z nich zatím zaujal dub bahenní. Zdá se, že přes své jméno dobře snáší i sušší stanoviště a jeho šířka je max. 13 m při výšce do 25 m, i když se někde uvádí šířka až 17 m. Ten na snímku bude asi jiný druh dubu, protože velká šířka ani tvar koruny neodpovídá. Prozkoumat ale plánuji i jeřáby (zajímavý nápad, už po prvním pátrání mě zaujal jeřáb břek) a víc se ponořit do javorů.
K tomu googlování: To je samozřejmě základ a nevyhýbám se tomu. Je to zábavné, často hodně poučné a s angličtinou problém nemám. Jenže to není tak jednoduché. Údaje o velikosti se často rozchází a člověk se nemůže spolehnout jen na jeden zdroj. Šířku v dospělosti řada stránek neuvádí vůbec, informace o odolnosti vůči mrazům a nároky na půdu jsou také jen někde, a často opět rozdílné. A když člověk uváží, že jen těch jeřábů, jak jsem právě zjistil, u nás roste 20 druhů, o nespočetném množství odrůd třeba těch javorů ani nemluvě, tak by se tím daly strávit týdny a pak napsat o stromech knížku :-)
|
|
|
|
|
|
|
host - 54.27 (?), 13.10.2009 1:32
Já myslím, že každému se může líbit něco jiného. Strom, který někdo považuje za velice zvláštní a pěkný, druhý považuje nepěkný, za kýč či za nevhodný kvůli listí nebo plodům nebo zamoření okolí semeny.
Na plochu jen 15 metrů v průměru bych vyřadil všechny takzvané "dospělé" stromy, protože jejich dospělá velikost, kdy už rostou velice pomalu, je větší než vymezený prostor a musely by být ještě v nedospělém věku odstraněny. Zbývají stromy s výrazně menším vzrůstem nebo stromy s velikostí na rozhraní stromu a velkého keře. Ze stromů čistě jen s listím by to mohl být habr, navíc s okrasným kmenem a větvemi javor babyka, ze stromů kvetoucích časně na jaře z blízkých ovocných třeba myrobalán, okrasná třešeň, jabloň nebo třeba nějaká stará velice málo plodící ovocná odrůda. Docela okrasný keřostrom je líska, jedna z lísek se vyznačuje takovou velikostí, že kruh o průměru 15 metrů v pohodě zabere, okrasný květem na jaře a plody na podzim je hloh, taky jeřáb není špatný nápad. Potom tam je vrba jíva a obecně klony vrb té správné velikosti, ty se vyznačují tím, že velice rychle rostou, takže během pár let je tam prakticky plný strom a jako světlomilné je pod nimi hodně světla. Okrasné jsou zase časně na jaře jehnědami. Tak by se dalo najít ještě spousta druhů stromů nebo velkých keřů a nakonec by to skončilo na naroubovaných zakrslých varietách "dospělých" listnáčů.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|