Červenolistý javor
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 119.163 (?), 1.9.2014 11:10, zobrazeno: 18806x
Dobrý den,
poraďte mi prosím. Loni na podzim jsem nechal na zahradě vysadit dva velké cca 4 m acer platanoides crimson king. Na jaře krásně opukly a mají, teda měly překrásné lity celé léto. Minulý týden jsem odjel na dovolenou a když jsem se vrátil, tak oba dva stromy mají suché listí, jako kdyby je spálil mráz. Jeden je celý zaschlý (už z něj začaly pada lysty) a druhý částečně. Nevím jestli je to přirozený jev (ještě se mi zdá být brzo na to, aby uschly) a nebo se s něma něco stalo. Počasí bylo v normálu (spíše vlhko) Poradíte co s tím a nebo jak jim pomoci??
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 248.95 (?), 1.9.2014 12:46
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.163 (?), 1.9.2014 14:28
Dneska vyfotím a foto zítra přiložím
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 119.163 (?), 1.9.2014 14:29
Takže zatím v žádnem případě nad nimi nelámat hůl. Uvidíme co to udělá příští rok na jaře.
Děkuji za Váš příspěvek
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 1.9.2014 20:37
Chce to určitě vydržet a javory neodstraňovat! Před mnoha lety jsem vysadil acer platanoides globosum (javor je to zelený s kulovitou korunou). Když jsem ho v říjnu kupoval, byl v zahradnictví sice na poli, ale měl jutový bal na kořenech. Listy už neměl, ale pupeny byly veliké. Následující 4 roky vždy na jaře pěkně vyyrazil a vše vypadalo nadějně. Koncem května se začala barva listí ztrácet, sesychaly a opadávaly. Byl jsem "rozhodnut", že ho odstraním, což jsem nakonec neudělal. V pátém roce se konečně "usadil" a začal normálně růst. Dnes je z něho krásný strom, který je dominantou vstupní části zahrady u domu. Stromy hold mají své tempo a nám tak trochu ukazují, jak je náš čas uspěchaný. Chce to určitě vydržet a neodstraňovat.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 240.42 (?), 9.9.2014 9:29
Dobrý deň,
no ja by som si na Vašom mieste ešte preštudovala príspevky na tému: Verticiliové vädnutie, je to ochoreni, ktoré je pre javory veľmi typické a najmä v období vlhka (toto leto). Totižto mne sa na záhrade stalo s javorom to isté, zo dňa na deň som prišla z roboty domov a pol stromu uschnutá a opadané listy...
Aj na tejto stránke sú na to zaujímavé rady... ja práve dnes idem zachraňovať ten môj javor...
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 112.7 (?), 9.9.2014 18:48
A můžete uvést, jak ho budete zachraňovat? Verticiliové vadnutí je docela specifické onemocnění, kdy opad listů je vlastně již důsledkem zasažených a nefunkčních částí rostliny. Na řezu větví je vidět hnědé, ucpané cévní svazky. Zasažené částí se zpravidla odstraňují. Nevím určitě vše, ale pokud je rostlina skutečně zasažena "verticiliem", pak moc možností není. Letos je opravdu hodně vody, alespoň tady na severu, ale nemyslím si, že všechny ztráty olistění má na svědomí vericilium.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|