Zpracovani sipku
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 90.233 (?), 16.9.2014 20:56
Díky za vysvětlení, takže zůstanu u klasiky, čaj v zimě zahřeje.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 205.252 (?), 16.9.2014 22:24
Šípkové víno jsem dělala několikrát, ale jen jednou bylo "jiné". Chutnalo jako kvalitní víno z révy, kamarádi nechtěli věřit, že se jedná o domácí šípkové víno. Ten rok jsem měla nemocného koně, tak jsem ho brala na vycházky a přitom trhala šípky. Koník v zimě umřel a já nechala víno stát. Až po dvou letech jsem lahev otevřela, při koupi jiného koně. Už nikdy se mi nepovedlo tak dobré, nyní je to klasické šípkové "čůčo", až je postup stejný. Jediné, co bylo jiné, že jsem šípky zapomněla umýt. Ještě mám dvě lahve, jsou nyní desetileté, zřejmě je nikdy neotevřu...
Omlouvám se za OT
Soňa
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.95 (?), 16.9.2014 22:28
Já ho jednou měla "uložené" (zapomněla jsem na něj) snad 10 let, pak jsem ho vzala klukům do práce, aby určili, co to je. Většinou hádali Tokaj ;-)) Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
geraldG10 - (45) - 108.21 (?), 17.9.2014 8:42
Letos se chystám na víno ze sušených šípků, prý je ještě lepší, tak pak časem napíšu jak a jestli vůbec se povedlo.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.82 (?), 17.9.2014 10:42
Ja som raz robila sipkovy sirup. Sipky sa v hrnci zaliali vodou tak, aby boli ponorene, rozvarili sa a prepasirovali aj s tou vodou. Na liter vzniknutej stavy treba pridat 1kg cukru, priviest k varu a do flasiek! Videla som to v anglickom programe pre zahradkarov. Vraj to bol oficialny recept anglickej vlady z obdobia po 2. svetovej, ked bol nedostatok vitaminov. Chutil celkom dobre, chut zarobenej limonady bola ako studeny sipkovy caj.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 17.9.2014 13:08
No ale ty vitaminy se musely vsechny znicit
To jistě ne. Jen velká část vitamínu C.
Všechny možnosti sušení jsou možné. Celé, půlené, na okně, v sušičce. Plody šípku nejsou jahody, tak nehrozí, že by při delším sušení hnily, plesnivěly, kvasily.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|