...může následně vést ve vyšším věku k osteoporoze. Osteoporóza môže spôsobiť porotické kompresívne fraktúry stavcov, tie zase môžu vyvolať imobilizačný syndróm, tam sa môže vytvoriť inkontinenčný syndróm. Lekár predpíše plienky, v plienkach môže byť omylom drôt, ten určite poraní perineum, čo môže byť vstupnou bránom pre infekt, ktorý sa cez mäkké tkanivá dostane na peritoneum a vyvolá zápal pobrušnice. V dôsledku už skôr získanej meduňkovej sklerózy peritonitídu nerozoznáte. A vy nakoniec hyniete strašnou smrťou pos..ný s drôtom v plienkach a peritonitidou v bruchu - ako dôsledok nezřízeného pití meduňky.
Tá patogenéza je predsa tak jasná a logická a tí blbci lekári to nevedia. Čo ich to učia na škole?!
Ale dosť srandy. Ja mám o meduňke nasledovné informácie (a existujú k tomu aj nejaké odborné citácie):
1. Meduňka sa nedoporučuje u Basedowa, pretože je klinicky potvdené zhoršenie hypertyreoidizmu (vysoká hladina sa ešte viac zvýši), mechanizmus je dosť zložitý a súvisí s receptormi a znížením aktivity imunoglobulínov - ale iba u pacientov s Basedowovou chorobou - u nich teda sekundárne zvýši hladinu (dostupnosť) hormónov štítnej žľazy. A to je nežiadúce.
2. Laboratórne In vitro je u lyofilizovaného extraktu meduňky preukázané zníženie účinku TSH (thyroid stimulating hormone) na štítnu žlazu - cez zablokovanie receptorov TSH na membránach šž a zablokovaním enzýmu jodotyronin de-jodinázy. Klinické štúdie tieto in vitro pokusy NEpotvrdili. Takže toto sa deje "len v skúmavke".
Ak to preložím, tak pri Basedowovi meduňka určite nie. Zníženie funkcie šž sa klinicky nepotrdilo a teda zostava v kategórii "verí sa, že...".
Je potvrdený účinok meduňky proti herpes simplex (lokálne masť). Potvrdené sú účinky ako mierného antidepresíva u stavov spojených s úzkosťou a tenziou, potom u migrén spojených s úzkosťou a stresom. Pomáha u chrípkových ochorení. Ešte tam je nadýmanie a mierny tonizačný účinok na srdce, pričom mierne znižuje krvný tlak.
Pre odbúravanie stresu a napätia je dobré meduňku kombinovať s lipou a levandulou.
(Toto hovoria zase moje šamanské knihy fytoterapie. Liečivosť rastlin je tak trochu moje hobby a som ťažko alergický na slovné spojenie "pročištění organizmu" a to nielen ráno o piatej v Sama doma na ČT.)