Meduňka

host - 220.172 (?)
15.6.2008 21:00

Dobrý večer.

Může mi někdo poradit co ze rzi u meduňky a maty.Pěstují bylinky už 35let.Poslední léta se nemůžu zbavit této choroby.Na podzim jsem seřezala a postřikala kuprikolem na radu zahradníka.Teď je znovu problém.Máme bylinky moc rádi dělám z toho sirupy.Děkují za radu.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

micuko - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (712) - 19.202 (?), 9.6.2008 20:00

Dobrý den, tak teď jsem si naschvál stoupla k našemu libečku, měřím 170 cm a jsme na tom stejně.Mateřídouška, ta se tak rozrostla, že ji budu muset vykopat a rozsázet (zatím nevím kam, ale je mi ji líto vyhodit, vypěstovala jsem ji ze semínek) Chce to opravdu vodu a hnojit.

host - 220.172 (?), 15.6.2008 21:00

Dobrý večer.

Může mi někdo poradit co ze rzi u meduňky a maty.Pěstují bylinky už 35let.Poslední léta se nemůžu zbavit této choroby.Na podzim jsem seřezala a postřikala kuprikolem na radu zahradníka.Teď je znovu problém.Máme bylinky moc rádi dělám z toho sirupy.Děkují za radu.

anetta - (10) - 156.8 (?), 4.11.2008 20:29

Teď, ale jde o ten libeček: mám zkušenost, že je lepší jej pěstovat spíš v polostínu než na slunci. Pokud to víte a i přesto se nedaří, tak promiňte, že jsem se vmísila.  Anetta

host - 198.102 (?), 24.8.2011 15:43

Prosim Vas pekne, neprehanajte a nedemonizujte. Napiste mi, kde je medovka taky postrach a ja mile rad pridem, zozbieram ju a nasusim si ju. Sestra na zahradke pestuje medovku, matu, salviu a bazalku a ziadne problemy s tym nema... popri tom pestuje normalmne plodovu a korenovu zeleninu.

Jozef.

Nikool.ka - (13) - 227.186 (?), 22.8.2008 21:17

Díky za nápad s tím vínem, už jsem byla zoufalá, co s takovým množstvím budu dělat. Doma budou tiše zááávidět. Tak to jsem zvědavá. Mějte se...

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 29.8.2008 12:53

Moje maminka si loni tohle víno moc pochvalovala. Dávala si na noc skleničku a údajně spinkala jak Méďa Béďa v zimě. Možná spíš šlo ale o placebo.

V každém případě to zkuste - víno má opravdu naprosto specifickou chuť.

Hodně zdaru

host - 36.249 (?), 18.9.2008 11:04

Lze doporučit pití meduňky lékařské všem?

Užívání meduňky může vydatně přispět ke snížení činnosti štítné žlázy, což má pak za následek i zvýšení LDL cholesterolu a lipoproteinů a snížení "dobrého cholesterolu" HDL, což vede ke kornatění cév. Zásadně meduňku neužívat dlouhodobě.Má totiž i antigonadotropní účinek, potlačuje aktivitu pohlavních žlaz.Snížení činnosti štítné žlázy a tvorby pohlavních hormonů totiž může následně vést ve vyšším věku k osteoporoze. S pozdravem Anna

jekyll - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (498) - 214.25 (?), 18.9.2008 14:59

...může následně vést ve vyšším věku k osteoporoze. Osteoporóza môže spôsobiť porotické kompresívne fraktúry stavcov, tie zase môžu vyvolať imobilizačný syndróm, tam sa môže vytvoriť inkontinenčný syndróm. Lekár predpíše plienky, v plienkach môže byť omylom drôt, ten určite poraní perineum, čo môže byť vstupnou bránom pre infekt, ktorý sa cez mäkké tkanivá dostane na peritoneum a vyvolá zápal pobrušnice. V dôsledku už skôr získanej meduňkovej sklerózy peritonitídu nerozoznáte.  A vy nakoniec hyniete strašnou smrťou pos..ný s drôtom v plienkach a peritonitidou v bruchu  -  ako dôsledok nezřízeného pití meduňky.

Tá patogenéza je predsa tak  jasná a logická a tí blbci lekári to nevedia. Čo ich to učia na škole?!

Ale dosť srandy. Ja mám o meduňke nasledovné informácie (a existujú k tomu aj nejaké odborné citácie):

1. Meduňka sa nedoporučuje u Basedowa, pretože je klinicky potvdené zhoršenie hypertyreoidizmu (vysoká hladina sa ešte viac zvýši),  mechanizmus je dosť zložitý a súvisí s receptormi a znížením aktivity imunoglobulínov - ale iba  u pacientov s Basedowovou chorobou  - u nich  teda sekundárne zvýši hladinu (dostupnosť) hormónov štítnej žľazy. A to je nežiadúce.

2. Laboratórne In vitro je u lyofilizovaného extraktu meduňky preukázané zníženie účinku TSH (thyroid stimulating hormone)  na štítnu žlazu - cez zablokovanie receptorov TSH na membránach šž a zablokovaním enzýmu jodotyronin de-jodinázy. Klinické štúdie tieto in vitro pokusy NEpotvrdili. Takže toto sa deje "len v skúmavke". 

Ak to preložím, tak pri Basedowovi meduňka určite nie. Zníženie funkcie šž sa klinicky nepotrdilo a teda zostava v kategórii "verí sa, že...".

Je potvrdený účinok meduňky proti herpes simplex (lokálne masť). Potvrdené sú účinky ako mierného antidepresíva u stavov spojených s úzkosťou a tenziou, potom u migrén spojených s úzkosťou a stresom. Pomáha u chrípkových ochorení. Ešte tam je nadýmanie a mierny tonizačný účinok na srdce, pričom mierne znižuje krvný tlak.

Pre odbúravanie stresu a napätia je dobré meduňku kombinovať s lipou a levandulou.

(Toto hovoria zase moje šamanské knihy fytoterapie. Liečivosť rastlin je tak trochu moje hobby a som ťažko alergický na slovné spojenie "pročištění organizmu" a to nielen ráno o piatej v Sama doma na ČT.)

hurvajska - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (190) - 119.76 (?), 19.9.2008 8:20

Stále platí staré dobré: Všeho s Mírou...

Míííro, kde jsi?

brutnák, medunka a máta
brutnák, medunka a máta

Žanpet - (22) - 236.76 (?), 21.10.2008 16:32
medunku jsem si vypestovala na jare sama ze seminka... rostla venku jak diva... kdyz jsem si odkopla trochu trsu a zasadila do kvetinace a mela ji doma tak usychala,...
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz