Uzení domácích klobás
|
|
|
|
host - 72.149 (?) 22.12.2013 9:01
1. žádnou pragandu nepoužívám.
2. uzení studeným kouřem neznamená 30°C(to už je moc), ale může být i 15. V žádném případě není dobré udit najednou, ale přerušovaně, přestávka minimálně tolik, kolik se udilo. Kouř musí být velmi slabý. Čím nižší teplota tím slabší kouř. Používám jemnou bukovou štěpku a spaluji ji v korýtku z perforovaného plechu profilu cca 10x4cm. délka cca 35 cm. Doutná to asi 6-8hodin asi tak, jako velký "františek". Zapálím to PB hořákem. Je třeba si uvedomit, že na rozdíl od teplého kouře je možné přerušit, protože maso není "dušené" a nestane se z něj "roští". Jedná se vlastně tak trochu o sušení s tím, že kouř dezinfikuje a dává chuť. Navíc při studeném uzení zůstává chuť koření svěží, ne jako v uvařeném guláši.
FO
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 21.12.2013 21:43
FO-- Pověsím do udírny a nechám 1-2dny viset a pak začnu udit
Soudím tedy, že taky udíte studeným kouřem.Jinak to snad ani nejde.Já dávám, pokud mám klobásy do vyhřáté udírny.Takže bych je stejně musel vyndat.Vždy tvoří část soli praganda.Jak už jsem psal, chtěl bych zkusit udit studeným kouřem, ale nemám na to asi udírnu, trpělivost a dřevo.(buk.piliny?)Nebo jak docílíte stálých 30stupňů kouř a 48hod v kuse? Co sůl?Je možné koupit takovou, která solí míň?To se právě s manželkou teď domníváme.Tak na co potom to přesné vážení 1.9/2,1a pod.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 22.12.2013 9:01
1. žádnou pragandu nepoužívám.
2. uzení studeným kouřem neznamená 30°C(to už je moc), ale může být i 15. V žádném případě není dobré udit najednou, ale přerušovaně, přestávka minimálně tolik, kolik se udilo. Kouř musí být velmi slabý. Čím nižší teplota tím slabší kouř. Používám jemnou bukovou štěpku a spaluji ji v korýtku z perforovaného plechu profilu cca 10x4cm. délka cca 35 cm. Doutná to asi 6-8hodin asi tak, jako velký "františek". Zapálím to PB hořákem. Je třeba si uvedomit, že na rozdíl od teplého kouře je možné přerušit, protože maso není "dušené" a nestane se z něj "roští". Jedná se vlastně tak trochu o sušení s tím, že kouř dezinfikuje a dává chuť. Navíc při studeném uzení zůstává chuť koření svěží, ne jako v uvařeném guláši.
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 23.12.2013 20:05
Díky pane FO.Pro začátek by ty informace mohly stačit.Ohniště mám metr od udírny.Korýtko by mohlo být ze sádrokartonových lišt.Bukové štěpky nadělám.Co ovocné dřevo?Horní víko na udírně?To by mohlo být mírně přizvedlé?Hezké vánoce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 23.12.2013 22:07
ano mírně přizvednout víko (jen nepatrně), ohniště potevřené
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 0.146 (?), 23.12.2013 22:43
no pozinkované lišty to bude perfektní fosgen to budou vánoce s horečkou
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 26.12.2013 11:18
No proto jsem tu vzdálenost udal.Není problem kouřovod nastavit, nebo ohniště udělat z jiného plechu než je pozink.Díky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.104 (?), 30.12.2013 18:15
Udit studeným kouřem není o tom, schladit horký vhlký kouř stěnami kouřovodu, nýbrž přidaným vzduchem. Udit se musí lekhkým kuřem. Proto pokud se jedná o klasickou udírnu, doporučilbych nezavírat dvířka a mít zdroj malého množství kouře. Já nemám žádné vzdálané ohniště. Kouř dělám jak jsem již popsal a jak je patrné z přiložených fotografií.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.104 (?), 30.12.2013 18:22
Je to napleno jemnou štěpkou (buk), zapálí se to letlampou na PB. Musí seohřát zespodu plech, aby se to nazadusilo ochlazením Štěpka vytvoří meandr. Je možné zapálit jen na jednom konci, pak je kouř slabý, ale hoří dlouho můžou se naplnit všechny 3 dráhy, nebo jen jedna, nebo dvě. Na snímku je vidět jak do pomalu hoří. Jsou zapáleny dvě dráhy, aby byl kouř silnější. Jinak jsem zkoušel také vyvíječ kouře, ale ten nyní předělávám.
FO
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 31.12.2013 15:13
Ono je dobře, že se podělíte o znalosti.Já jsem udil jen teplým kouřem a vlastně v okolí o nikom nevím kdo udí studeným.Jak tedy vidím z fotek, tak ohniště je vlastně jako síto děrované.Ty klobásy se dají vyzkoušet třeba z 5 kg.Pak se uvidí, co z toho bude a kam se vlastně budem ubírat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|