...spraviť drevenú rozoberateľnú údiareň ale opäť s ohniskom mimo nej...
RE: možná alterantiva... bydlím v domě a máme dvorek, ale nechtělo se mi (znovu) běhat na dvorek a kontrolovat teplotu, přikládat a tak - tedy na tom dvorku:-), takže abych nemusel běhat ven, tak jsem koupil malou plechovou udírnu a tu postavil na balkoně...
Udím jen maso nasolené "na sucho" (teď koncem října bude zabijačka), tak zkusím i klobásy. Udím studeným kouřem (těch 12 až 25°C) a udím tak 14 dní. To vysvětluje, proč nechci běhat na dvorek snad ještě lépe...:-)
Udím tak, že když dojdu z práce, tak zatopím/rozfoukám brikety a přiložím hobliny. Hlídám to a na noc, přiložím tolik, aby hobliny nezačaly hořet... ráno opět přiložím menší množství. Je to tedy přerušované uzení a maso vždy vychladne a trošku odvětrá. Je však v temnu a nikdo na něj nemůže:-) Používám bukové polena, ale z nich vrtákem-sukovníkem udělám vždy do krabice pořádnou porci hoblin a těmi pak zasypu 2-3 kousky kvalitních dřevěných briket, které se starají o teplo k doutnání pilin. Bukové hobliny obohacuji švestkovými, také z polen uschlých stromů z našeho sadu...
Ty náklady a pochopitelně kontrola teploty jen pomocí hoblin a briket dřevěného uhlí podle mých zkušeností snažší, než vyregulovat ohniště s poleny...