Dobrý den, v jedné knize jsem našla recept na turistický salám: 2000g hovězího předního masa,3000g vepřového libového masa, 5000g vepřového tučného masa(bůčku), dusičnanová solící směs-25g na 1000g hotové směsi,10g třeného česneku,25g mletého pepře,10 g práškového cukru, 5g mletého koriadndru, umělá streva o průměru 75mm.Postup: vepřové maso pokrájíme na hrubší kostky a prosolíme solící směsí.Podobně nasolíme i maso hovězí, které po proložení jemně semeleme na masovém strojku.Přidáme koření, česnek a cukr a spojku dobře propracujeme.Zamíchame do ni vepřové maso a vše přemeleme přes oka 4mm. Vypracovanou a semletou hmotu necháme do druhého dne v lednici. Pak plníme připravená umělá střeva a děláme salámy.Udíme teplým kouřem. Vyuzené salámy dovaříme v horké vodě 75°C asi 2 hodiny. Sušíme cca 14 dní za občasného zakuřování udírny.Podle mého názoru lze míso dusičnanové solící směsi použít klasickou kuchynskou sůl, akorad že to prodlouží dobu proležení masa. A máte to bez chemie (éčka) S pozdravem Radka.