Uzené salámy
|
|
|
|
host - 172.114 (?) 12.11.2012 15:09
Dobrý den, v jedné knize jsem našla recept na turistický salám: 2000g hovězího předního masa,3000g vepřového libového masa, 5000g vepřového tučného masa(bůčku), dusičnanová solící směs-25g na 1000g hotové směsi,10g třeného česneku,25g mletého pepře,10 g práškového cukru, 5g mletého koriadndru, umělá streva o průměru 75mm.Postup: vepřové maso pokrájíme na hrubší kostky a prosolíme solící směsí.Podobně nasolíme i maso hovězí, které po proložení jemně semeleme na masovém strojku.Přidáme koření, česnek a cukr a spojku dobře propracujeme.Zamíchame do ni vepřové maso a vše přemeleme přes oka 4mm. Vypracovanou a semletou hmotu necháme do druhého dne v lednici. Pak plníme připravená umělá střeva a děláme salámy.Udíme teplým kouřem. Vyuzené salámy dovaříme v horké vodě 75°C asi 2 hodiny. Sušíme cca 14 dní za občasného zakuřování udírny.Podle mého názoru lze míso dusičnanové solící směsi použít klasickou kuchynskou sůl, akorad že to prodlouží dobu proležení masa. A máte to bez chemie (éčka) S pozdravem Radka.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.114 (?), 12.11.2012 11:20, zobrazeno: 42954x
Dobrý den, chci si vyudit po domácku vyrobený turistický salám ale potřeboval bych náké info, na jakém kouři to vyudit (teplý-studený) jak dlouho udit, jestli po vyuzení jestě povařit a poté jestě přeudit a co náká doba na zrání? Neco jsem si už přečet na internetu ale nejsem stoho moc moudrý.Udírnu mám zděnou, klasické vyuzené maso je z udírny suprové ale salámy jsem ještě nedělal.Předem děkuji.S pozdravem Aleš.
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.114 (?), 12.11.2012 15:09
Dobrý den, v jedné knize jsem našla recept na turistický salám: 2000g hovězího předního masa,3000g vepřového libového masa, 5000g vepřového tučného masa(bůčku), dusičnanová solící směs-25g na 1000g hotové směsi,10g třeného česneku,25g mletého pepře,10 g práškového cukru, 5g mletého koriadndru, umělá streva o průměru 75mm.Postup: vepřové maso pokrájíme na hrubší kostky a prosolíme solící směsí.Podobně nasolíme i maso hovězí, které po proložení jemně semeleme na masovém strojku.Přidáme koření, česnek a cukr a spojku dobře propracujeme.Zamíchame do ni vepřové maso a vše přemeleme přes oka 4mm. Vypracovanou a semletou hmotu necháme do druhého dne v lednici. Pak plníme připravená umělá střeva a děláme salámy.Udíme teplým kouřem. Vyuzené salámy dovaříme v horké vodě 75°C asi 2 hodiny. Sušíme cca 14 dní za občasného zakuřování udírny.Podle mého názoru lze míso dusičnanové solící směsi použít klasickou kuchynskou sůl, akorad že to prodlouží dobu proležení masa. A máte to bez chemie (éčka) S pozdravem Radka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 172.114 (?), 12.11.2012 19:56
To máte pravdu ale když to dělám pro rodinu tak tam nebudu zbytečně tuto věc dávat a raději si dám pozor na hygienické zpracování a proležení surovin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jezevec22 - Bronzový Zahrádkář (58) - 16.123 (?), 13.11.2012 20:35
Pěkný den,
i když se zabývám často výrobou uzeného a hlavně klobás, musím podpořit příspěvek pana Vysloužila. Salám jsem zkoušel vyrobit a i když se mi jakž takž podařil, nebyl jsem spokojen. Raději zůstanu u klobás, které se mi daří a mohu je "uskladnit" několika způsoby. Výroba salámu je pracná a v malém množství se nevyplatí. Také je složitá a výsledek většinou není dobrý. Koření včetně kultur lze dnes již zakoupit ve speciálkách pro řezníky. Přesto výrobu salámů nedoporučuji. Pokud mám chuť na dobrý turistický salám, radši si jej koupím u nás u soukromníka (dělá výborný), případně jej nechám ještě v udírně zavonět na nějaký čas vlažným kouřem. Přece jenom používám k uzení dřevo a ne nějakou udírnu s umělým kouřem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|