udírna



                     
Oliver - (4) - 149.146 (?) 
29.12.2008 19:14

Také jsem si asi před měsícem potavil udírničku, Mel jsem předlohu z nějakého vebu a něco jsem dodělal podle vlastního uvážení, Spodek je z kamene a cihel se zazděnými šamotovými rourami, udící prostor je ze dřeva a ze dvou stran je obezděn. Střechu jsem volil z tašek bobrovek, aby mi to ladilo s vedle stojící stodolou. Zobrazím foto

Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
Bez názvu
  
                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 25.12.2008 11:16

Vaše úvaha je vcelku dobrá, zděná udírna se chová jako akumulátor tepla, tedy chová se setrvačně, nemusíme stát u topeniště a neustále sledovat teplotu (nedochází k jejím výkyvům).Rozdíl mezi obyčejnou cihlou a šamotkou je dán použitým materiálem, je to fyzikální zákon, který nedokážeme ovlivnit.Psal jsem, ale jednu podstatnou věc, pokud zvládáte bez problému vyudit, není co řešit, (šamotky jsou akorát hladovější na teplo, tím,že jej lépe rozvádějí) Udírna má daleko více záludností, nežli se na první pohled zdá a pohled na to zda je z obyčejných cihlel či šamotek se v tomto jeví vcelku nepodstatně.Více bych se věnoval rozvodu tepla v udírně, použití dvojitého stropu a podobných vychytávek.Vše toto přispívá k tomu abychom při uzení měli celý obsah udírny rovnpměrně vyuzen, jinak musíme vysledovat jak se udírna chová a podle toho maso navěsit, nebo během uzení převěšovat.To je jediná připomínka, kterou bych měl k následujícím příspěvkům a foto nové udírny, kde nevidím žádný rozvod tepla po celé ploše udírny.

Dnes bych při realizaci udírny vyřešil jednu podstatnou věc, navěšování masa, jedna velká dvířka tak, aby bylo možno vytáhnout navěšovací tyče z udírny(podobně jak to je průmyslově),do těchto dvířek ještě menší(kontrolní).Maso by se tak pěkně v pohodlně navěšovalo i převěšovalo během uzení.

                     
host - 215.208 (?), 25.12.2008 19:09

První zkušební zatopení v nové udírně proběhlo zdárně, jen mě překvapilo, že i když byla postavená z dobře proschlého (řekl bych až přeschlého) dřeva, je na vnitřní stěne dost vlhkosti. Odkud se tam asi mohla vzít?  IP

                     
host - 97.44 (?), 26.12.2008 8:59

Výborný příspěvek, pěkná udírna. Myslím, že i jako předchozí fotodokumentace může i tento plánek někomu pomoci. Jako velmi přínosný vidím byť orientační, tak použitelný výpis materiálu...

                     
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 25.12.2008 20:45

Berte u úvahu vlhkost vzduchu i spalovaného dřeva a máte odpověď, suché je vše jen relativně.

                     
host - 59.36 (?), 26.12.2008 18:15

V udírně se vám sráží vzdušná vlhkost. Toto se stává i v mé zděné udírně.Pomoc je snadná. Před samotným uzením je potřeba udírnu vytopit alespoň  na 130 stupňů. Veškerá vlhkost se odpaří a je po problému.

                     
host - 215.208 (?), 26.12.2008 18:45

Asi to opravdu bude vzdušná vlhkost, na dehet to nevypadá. Jen se děsím, jak dlouho to budu roztápět, udírna je dost velká a kouřovod dlouhý. Ještě po dvou hodinách topení tam ta vlhost byla, takže radost. Na druhou stranu se povedla izolace, dvouplášťový strop drží teplo tak dobře, že se na něm ani neroztopil sníh. IP

                     
host - 99.214 (?), 21.1.2009 9:21

Nejedná se o vzdušnou vlhkost, ale vzpomeňte si kolik vody jste dodal do malty či omítky. Já stavěl před x lety krb, přes léto a první zatopení bylo po cca 3 měsících na podzim. Napřed pár klacíků, pak větší a teprve až druhý den topení na plný výkon, A z krbu se celé tyto dva dny kouřilo, jak se voda dostávala z vnitřností krbu. A to byl postaven z kombinace kamen a vyfutrování šamotkami. Oproti cihle kamen vezme dalece míň vody než cihla.
Ivan

                     
host - 8.216 (?), 22.1.2009 12:05

Přátelé, myslím si, že je toto nejlepší návod na výstavbu udírny. Bohužel v polštině, ale s plno obrázkama.

Olda

               
host - 213.167 (?), 28.2.2009 18:14

můžu udělat kouřovod z betonových tvarovek? děkuji za radu

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika