Na jedné ze zahrad, co mám v péči stojí hospodářské stavení, které bylo užíváno jako řeznická výrobna. Tam je vestavek s podlahovou plochou 1,5×1,5 m, který se do 1.světové války používal jako "velká udírna" (malá byla v komíně pece na chleba). Nyní v ní parkuji sekačku a neplánuji, že bych uzeniny ze dvou prasátek a jedné kravičky někdy zpracovával studeným kouřem na sušené salámy (typu vysočina, lovecký,...).
Jinak k těm Petrám - mají ten nejhorší tvar topeniště, který by se dal pro stavbu udírny použít. Horší by snad bylo užití nějakého vyřazeného kotle Dakon či Viadrus. Ledničku bych nepoužíval, protože vykuchat ji a předělat do použitelného stavu je pracnější než vyrobit bednu z OSB desek nebo překližky. Luxusnější provedení by bylo, necat si u klempíře vyrobit plechovou bednu, protože falcované spoje lépe těsní než spoje na sraz desek (i v pípadě dorazů natřených fermeží). Největší únik kouře však bude v době otevřených dvířek pro kontrolu a manipulaci s masem/klobáskami.