Stavba udírny v uzavřeném prostoru



                  
host - 111.8 (?) 
3.2.2016 13:32

Topeniště bych nedělal z kamen.Udírna nepotřebuje tak dokonalé spalování jako je u kamen.Topeniště bych posvařoval bez roštu s růžicí pro lepší regulaci teploty.Dělají se taková topeniště u přenosných udíren.Topeniště bude lépe přenosné a skladné.Pokud uděláte uzák z palubek tak bude sušárna plná kouře.Podle mého názoru i když ji uděláte plechovou tak kolem dvířek bude kouř unikat i když budou zavřená.rpstylle@seznam.cz

  
               
host - 243.114 (?), 3.2.2016 12:49

Nechcete, aby vám šel kouř do sušárny, ale udírna z palubek kouřotěsná nebude. Není opravdu lepší koupit nějakou přenosnou udírnu (nejlevnější jsou kolem tisícovky), vyudit venku a pak schovat? Stejně budete sklízet kamna cheeky

                  
host - 247.254 (?), 3.2.2016 13:11

tak tomu už moc nerozumím, kdyt přece kamna petry jsou z předním vstupem, kdyt tam nepotřebuju přece rošt..  pokud to vyrobím z palubek tak tam stejně bude komínek tak proč by měl jít kouř do prostoru??

                     
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 3.2.2016 13:43

Bedýnka z palubek nemusí propouštět nikde kouř, záleží na tom jak to pečlivě uděláte. Já jsem si svou bedýnku stloukl sám a kouř z tama uniká mezi palubkama, ale nemám tam komínek, tak je to OK. Strýc má taky udirnu z palubek, má to udělané mnohem pečlivěji než já a kouř mu neuniká ani kolem dvířek, jak má dvířka utěsněné si nepamatuji.

A ty petry? Na moje gusto se tam nevejdou dost velké polínka, ale jinak bych to nezatracoval. Podobné topeniště už jsem taky viděl a snad z toho i něco jedl a bylo to OK.

                     
host - 83.217 (?), 3.2.2016 13:55

Pak asi máme na mysli každý jiná kamna. Tak kamna jejichž otky přiložil Standa z hradce jsou podle mě kamna "kabor".

FO

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 3.2.2016 15:25

Pokud za vstupem je šachta dolů, tak je to špatně. Když budete mít šachtu plnou paliva, bude teplota kouře příliš vysoká a kouře málo. Když tam bude jen tak na roštu, tak nemáte kontrolu nad regulací výkon/dým. Petry jsou výborné na topení. Kaborky jsou takový zajímavý kočkopes. Pokud vyjmete horní rošt tak až po spodní rošt máte šachtu. Bez horního roštu jsou topidlem. Pokud potřebujete jen vařit (v létě) dáte horní rošt a ohýnek máte hnedka za dvířkami (nad tou šachtou) tak jak je tomu u sporáků na pevná paliva.

Jinak kouř jde cestou nejmenšího odporu. Čím více škvír, tím více míst s malým nebo nízkým odporem. Pak stačí připozacpat komín (a budete mít k dispozici komín s platnou revizí?) a kouř půjde do místnosti. Jestliže místnost přepažíte závěsem a půlku s udírnou budete větrat aktivně ventilátorem, je možné že kouř u bazénku s násedkami nebude. Další věcí je, jestli není lepší mít v bazénku vzduchování s přívodem čerstvého vzduchu zvenčí.

                     
host - 83.217 (?), 3.2.2016 17:57

I když jsem to v této dikuzi popisoval, jak čtu tak to nestačilo. Problém u topenišť s roštem spatřuji v existenci primárního vzduchu a nedostatku sekundárního. To způsobuje, že dřevo na roštu hoří vzduchem přiváděným odspodu. Tím dochází k destilaci dřeva nad. Destilace´= dřevný ocet, metylalkohol. To je ještě mnohem horší u použití kamen "Petra", kde je nad roštem ještě šachta a tím přístup ev. sekundárního vzduchu silně omezen.

FO

                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 248.27 (?), 3.2.2016 19:10

Jj. to máte pravdupane FO. U těch Kaborek stojí za zvážení nebo přímé vyzkoušení, jestli místo horního roštu nedat tál a topit na ploše místo na roštu. U sporáku dědeček při uzení v komíně primární vzduch omezil nejem uzavřením spodních dvířek, ale i popelníkem plným popela až pod rošt.

Ferda zase využívá principu, že při odhořívání velkých špalků se vliv primárního a sekundárního vzduchu stírá.

                     
tomfzr6 - (2) - 247.254 (?), 10.11.2017 11:59

Zdravím vás, tak jsme udírnu nakonec postavili zděnou na rámu z traverz.udírna má klapku v komínu, pod klapkou plechový tác na kapání z komína, rigle vyrobené z násad koštat, má cca 120cm na výšku, dole vyrobený rozháněč kouře z plechu.dvířka dřevěná a utěsněná.myslím že udírna je v pořádku. bohužel se to nedá říct o těch kamnech-udili jsme celkem třikrát a vždy bylo maso dost černé, nemělo chut po uzeném.zjištěno že kouř jde už dost černý z kamen.bohužel jste měli všichni pravdu, kamna musí pryč. máme šamotové cihly a rádi bysme udělali ohniště z nich.neměl by prosím někdo nejaký nákres ohniště udírny?sjel jsem na netu snad vše ohledně udíren a našel různá ohniště, může mít přední dvířka?(kvúli bezpečnosti) a nezkazím tim nic když dám klapku i za ohniště?dodám že topíme pouze bukem, a to suchým a kůry zbaveným.s délkou kouřovodu sme laborovali, bez úspěchu a vždy jsme cca 2 a více hodin roztápěli.  děkuji za jakékoli rady. .Tom

udírna
udírna
pohled zevnitř
pohled zevnitř
plech pod komínem,nad ním klapka
plech pod komínem,nad ním klapka
jediný teploměr co se dá u nás sehnat
jediný teploměr co se dá u nás sehnat
zdroj problémů-Zlo-
zdroj problémů-Zlo-
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika