Stavba udírny na jedno použití
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.104 (?), 9.8.2009 17:55, zobrazeno: 47656x
dobrý den, chystám se stavět udírnu cca na jedno použití. Jelikož jí nemám v paneláku kde postavit, budeme ji sebou brát na dovolenou na pronajmutou chalupu. Nařezal jsem ze smrkové spárovky desky 55×55 cm. Horní deska bude jen položená a podložená úzkými prkýnky. Do dna vyříznu otvor na roury na kamna.Topeniště mi známý poradil vystavět ho ze šamotových cihel s otvorem na rouru. Na dně té bedny bude plech 30×30 cm, na nožičkách výška cca 5-8 cm. Na roztopení mám javorové špalíky, udit budu bukovými a švestovými špalíky bez kůry. Maso nebudu nakládat, ale koupím předuzené. Prý že když to mám jen takto na jedno využití, prý nepotřebuji ani teploměr. Stačí prý udírnu roztopit -rozehřát a potom udržovat teplotu abych na mase udržel ruku. Jen nevím, jak ji začoudit, abych vypálil novotu kouřovodu.Stačí ji protáhmout cca 1 hodinku třeba jabloní, nebo třešní? Může to být s kůrou, nebo ji mám taky raději sundat?Máte někdo zkušenost s takovým primitivním způsobem uzení? :-)Děkuji M.
|
|
|
|
|
|
|
UZENARSKY GURU - (17) - 227.229 (?), 11.8.2009 22:01
zdar.hele teplomer bych tam dal.Aspon nemusis porad otevirat dvirka a jak zjistis ze tem je 90 nebo 70.Tak ze se ji dotknes? Ja bych tam nejaky teplomer dal teda. No a kdyz je nova tak je podle me jedno cim ji protahnes akorat pak jak udis uz pouzivas klasicke drevo na uzeni.,ale protahni ji dyl jak na 1 h :DD ja bych to dal na 80 C na 2 - 3 h.. Pises ze do dna vyrezes otvor.Nevim ale mozna je lepsi zboku zespoda.Pak ti tam bude vsecken sajrajt kapat tech kamen..jestli sem to dobre pochopil.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 235.104 (?), 11.8.2009 22:37
ahoj, neboj,nic kapat nebude, mám u toho otvoru mám takový rantl, a ještě přes to mám plech na nožičkách.Mám to docela vychytaný.Až se vrátím z dovolený, dám sem fotky :)No na jedno použití je, protože ji v paneláku nemám kde použít.Jedeme na dovču na půjčenou chalupu, tak ji tam postavíme a pak zase rozeberu a odvezu :)Jen nevím, jak se sem vkládají fotky, asi musím být zaregistrovanej, viď?To udělám až se vrátím, Ahoj M.
|
|
|
|
|
|
|
mn.bl - (16) - 235.104 (?), 16.12.2009 13:11
Ahoj, tož jsem se sem konečně dostal.Udírna dopadla na 1 s hvězdičkou.Postavil jsem ji, trošku začoudil javorovým a bukovým dřívím bez kůry asi 2 hodiny.Druhý den jsem ráno znovu zatopil, tentokrát jen javorem.Asi za 1 hodinku, když byla bedna trošku teplá z venku, jsem vložil koupené předuzené maso.Asi tak půl kilové špalíky.Udil jsem jen bukem opět bez kůry.Jelikož to moc hořelo, dal jsem dříví do kýble s vodou, aby se alespoň trošku natáhlo vodou a tolika to nehořelo.Občas jsem musel do topeniště vhodit i hrst mokrých hoblin.Udil jsem celkem 7 hodin, Asi 2 hodiny před koncem jsem dával už jen švestku.Zase samozřejmě bez kůry.Nic nebylo hořké, bylo to VYNIKAJÍCÍ!!!.Udírnu mám schovanou zase na někdy příště :-)Ps: Nic mi do kouřovodu nekapalo, měl jsem na dně plech na nožičkách asi 30x30 cm.Nakonec jsem neměl ani komín, horní víko bylo jen tak položený, jelikož se trošku zkroutilo, kouř utíkal mezerama cca 3 mm kolem dokola.Teploměr jsem taky neměl, občas jsem si šáhnul na rouru, nebo na maso :-) Když mi poradíte jak vložit fotku, hned ji sem šoupnu
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 8.197 (?), 17.12.2009 8:58
Nemohl by jste sem dat i fotku jak to vypada vevnitr v te bedne..?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mn.bl - (16) - 235.104 (?), 17.12.2009 11:03
bohužel to vyfoceno nemám, v nejbližších dnech to ani vyfotit nemohu, udírnu nemám uloženou doma, ale jestli chcete, tak vám to mohu namalovat.
|
|
|
|
|
|
|
host - 64.139 (?), 17.12.2009 11:59
Taky by mě to docela zajímalo, hlavně ten spodek. Velice se mi to líbí ale nevím jak máš vyroben přechod kouřovodu do drěvěné bedny. Mám strach aby to nechytlo.A ještě by me zajímalo to topeniště jak tam máš daný ty dvířka a nebo je to jen kus plechu opřité o žár.cihle
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|