První klobásky
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 16.12.2011 11:41
Aby se maso v klobásách nerozpadalo, je nutno směs míchat za studena tak dlouho, až se lepí tak, že když zvednete ruku otočenou dlaní dolů, tak vám hrouda směsi z ruky neodpadne. Trvá to tak půl až třičtvrtě hodiny.
Kobásy se na strojku plní bez šajby a nože.
Libové maso je třeba pomlít na jemné šajbě, tučné na hrubé. Po namíchání nechám v chladu jeden až dva dny a pak plním. Já udím za studena, což není jak se mnoho lidí domnívá uzení až jsou černé, ale jemným suchým kouřem s přestávkami a pak dosušením. Za studena uzené klobásy mají jinou vůni i chuť. Koření, česnek si zachovávají svou chuť.
F.O.
|
|
|
|
|
|
|
host - 4.190 (?), 28.3.2015 7:30
Dovolim si prispieť aj do tejto témy. Ja meliem mäso na mlynčeku č 10 a šajba má 16 otvorov o pr 10 mm / používali sme v minulosti aj šajbu s 10 - imi otvormi o pr 12 mm/. Ni e je v tom zásadný rozdiel. Do mäsa žiadnu vodu nepridávam. Jeden deň mäso pokrajam, pomeliem a pridám prísady, nechám stáť do druhého dňa a potom ich plnim do čriev. Žiadne varené kože do klobasok / tzv maďarského či slovenského typu ako sa to tu zvykne nazývať / nepatria! Kože varené sa dávajú do tlačenky. Plnim tým istým mlynčekom ale bez noža a šajby samozrejme... Ide to bez problemov. Udenie zasadne studeným dymom, ako som pisal v inom diskusnom vlákne.
Pridanie nejakej varenej substancie by malo vplyv na trvanlivosť klobás. Tiež udenie horucim dymom je už istá forma tepelnej úpravy a má neblahý vplyv na trvanlivosť klobás. Na kvalitu to samozrejme vplyv mať nemusí. Preto ja nazývam udenie pri teplotách 60 - 80 st skôr pomalým pečením. To už skôr potom klobaskovu zmes naplnim do čriev, na leto zamrazim a postupne vyberam a to buď na grilovanie / čo ja veľmi nemusim / alebo potom skôr taketo neudene klobasky pečieme na domácej masti / sádle/. A nemusim tomu venovať 6 - 8 hodun udenia...
Treba si uvedomiť prapodstatu použitia resp využitia klobas. Ked neboli mrazničky a nebolo klobasky jednoduché uchovať cez leto, museli byť vyudené a patrične vysučené aby vydržali čo najdlhšie...
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 145.81 (?), 28.3.2015 11:42
Méně pracnější možná, ale určitě ne zdravější. Kolega z SK se snaží vysvětlit rozdíl mezi tepelně upraveným masem (mrtvým) a vykvašeným-fermentovaným, sušeným. Trvanlivost se samozřejmě nedá srovnávat - nebe a dudy.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 28.3.2015 22:27
Udit studeným kouřem 100hodin? Tak dobře, ale jak to provádíte? V noci to necháte vyhasnout? Jak udržujete teplotu 20stupňů? Za celou dobu co udím tak jsem studeným kouřem neudil. Z těchto důvodů. Nemohl by to někdo popsat, pokud to není tajemství.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 176.91 (?), 29.3.2015 8:56
Vůbec nepochybuji o tom, že to děláte dobře.Asi jsem to tady někde četl ty hodiny.Taky tu teplotu.Pan FO už mi dávno popsal jak dělá kouř a doporučil teplotu.30 je moc idealní 15stupňů.Jenomže tam jedna náplň štepky v korýtku hoří 6hod.Asi se to nemá tak přesně řešit, co je vlastně studený kouř.Chutnají mi klobásy uzené jak teplým tak studeným kouřem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|