Nahořklé maso z nové udírny



host - 142.180 (?)
23.11.2008 22:50
Gumu nahradte silikonem a bude po problemu. L.
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

      
host - 241.250 (?), 23.11.2008 20:14

Pro diskutujícího "pege"- guma ať aušus nebo ne tak tam nemá co dělat.Zkuste ponořit téměř jakoukoliv gumu do žhavé vody a dát na stejně rozžhavenou plotýnku. Dle vašeho názoru by se měla choval guma stejně. Píši pouze laicky, neumím to popsat z hlediska odbornosti. To bychom se museli zeptat Chemického Alího. Jinak ke zbytku. Pán z toho nechce mít kamna, ale udírnu.

         
pege - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (51) - 87.142 (?), 23.11.2008 20:33

Pokud je to těsnění originální tak to nebude guma ale nejspíš nějaký silikon čí něco na ten styl.V udírnách se těsnění běžně používá, co sem víděl tak taková bílá hmota podobná silikonu a řeníkům ani hygieně to nesmrdí.Konvektomat není jen o páře ale různých potravinách kde se dá očekávat odpařování nejen vody.Já to z toho obr. nepoznám ale nezdá se mi že by tam daly pryž, to ať popíše majitel.

Jinak v troubě máme taky (gumu)těsnění a nesmrdí.

            
host - 241.250 (?), 23.11.2008 22:29

Nic ve zlém, v troubě taky máme ˇ"gumu", ale ještě jsme v ní nedělali ohýnek. Tak nevím. A vo tom to je.

               
host - 174.190 (?), 23.11.2008 22:46

Zdá se mi že to je guma ale dost pružná jestli v tom je nějaká příměs silikonu nebo něčeho jiného nepoznám.

                  
host - 142.180 (?), 23.11.2008 22:50
Gumu nahradte silikonem a bude po problemu. L.
                     
host - 142.180 (?), 23.11.2008 23:10
Kdysi jsem si udelal udirnu z lednicky a vse bylo horke. Je to tim plechem a malym prostorem na uzeni. Zkuste dat kolem udirny izolaci, ale nevim. Idealni by bylo ji obezdit, protoze se zed ohreje a dehet se tam nesrazi. Dehet je to co zpusobuje horkost. Radek.
   
Chemický Alí - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1247) - 166.66 (?), 24.11.2008 9:43

Předpokládám, že konvektomat je naprosto dokonale "vykuchaný" a nikde nezůstaly dráty, či laky na vnější ploše vlastního pečícího prostoru- prostě dokážete prohlédnout každý centimetr čtvereční pláště konvektomatu - ten má vnitřní troubu a  vnější plášť, mezi nimi je dutina, je zcela prázdná a čistá? Na znehodnocení potravin staší i velmi malé množství barev, plastů,laků, či mazadel.  Navíc je možné, že kouř proudí místy, která nikdy nepřicházela do styku s pečícím vzduchem, tedy v době dokud byl konvektomat konvektomatem.

Před několika měsíci jsme s kamarádem řešili problém s troubou, která po opravě připravovala nahořklé pokrmy - nic zde viditělně nečoudilo, po neúspěšné reklamaci a konspirativní rozborce jseme nalezli relativně blízko topného tělíska ventilátoru, malý kusek zcela zdestruovaného plastu (?), po jeho odstranění bylo vše v pořádku.

Na první pohled je ale udírna nezateplená - i to by mohlo hrát svoji roli, zateplete přívodní roury i udírnu - stačí na to 5 cm kamenné vlny, na udírnu stačí desky . Jinak Vám na stěnách jistě vzniká dost dehtů.

Těsnění. Pokud je těsnění původní - z konvektomatu, pak musí vydržet teploty do 280oC a to zcela bez problémů. Pokud byste jej chtěl měnit, použijte jakékoli těsnění do moderní trouby.

A ještě jedna důležitá poznámka, máte na výstupu kouřovou klapku? Předpokládám, že jste v kouřovodu, který byl (?) používán k topení, nebo s topícím sousedí. Komíny (ty dobré) táhnou samozřejmě  vzhůru, ale pokud je skutečně horké počasí, dokáže při poryvu větru proudit v sopouchu , který je právě nepoužívaný vzduch i opačně. Stejně hrozí kontaminace udírny  i pokud není teplota spalin příliš vysoká a trochu venku zafouká vítr (což je u uzení takřka vždy) kondenzátem z takového sopouchu. Problematika je ale mnohem širší a celou dispozici by měl vidět odborník na místě. Někdo může mít udírnu "napíchlou" na sopouch, do kterého půl století vydechovaly Petry brikety a vše bude v pořádku. Někdo jiný bude mít vedle sebe dva sopouchy, jeden na topení, druhý jen na uzení a přesto bude mít ten udící kontaminovaný.

      
Morpheus141 - (7) - 4.82 (?), 24.11.2008 11:02

Zjišťuji, že opravdu nemá smysl tu něco psát.. komu není rady tomu není pomoci.... pryž ať už jakákoli bude s chemikáliemi které jsou obsaženy v kouři reagovat... pokud zde někdo píše, že ne, ať prosím jde zpět do školy a požádá o vrácení školného za Chemii a potažmo i Fyziku. Teplota 280 stupňů je sice krásná věc, ale od vodní páry a podobných věci je naprosto jiná než od otevřeného ohně. Chemický alí se taky trošičku ustřelil... píše že hořkost způsobil plast, ale guma údajně nevadí... tak nevím... pryž používaná na těsnění je tedy asi nějaký přírodní materiál... děkuji za poučení... doposud jsem v tomto směru žil v omylu... hned to půjdu říct i naší profesorce chemie... bude mít radost. Jestliže použijete na těsnění udírny jakýkoli umělohmotný materiál, dopadnete stejně jako nyní... Jen pro šťouraly... udělejte si na dvoře pokus a umístěte ono těsnění do horkého kouře a uvidíte... já to udělal abych měl jistotu... a řeknu vám... že to byla síla... a ještě poslední věc... Manželka je vyučená "Gumař-Plastikář" a po přečtení některých "moudrých" rad se smála tak až měla škytavku... prej si máte najít na internetu chemikálie které jsou v gumě obsažené... pozor ať se vám po tom nezvedne žaludek, přeji vám spoustu úžasně chemicky konzervovaných uzenin... co na tom že se nedají jíst... aspoň vám tou chemií zakonzervované dlouho vydrží. S pozdravem Morpheus141

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 94.12 (?), 24.11.2008 12:47

Nerozumím ani gumě ani stavbě udíren. Nemyslím si ale, že dvířka konvektomatu jsou těsněna pryží, spíš bych si tipnul na nějaký silikon. Já bych si přičichnul k těsnění zatepla, ale taky si myslím,. že to tím není. V udírnách, kde je topeniště mimo vlastní prostor uzení, se teplota pohybuje obvykle výrazně pod 100 st. Těsnění nemůže být konstruováno tak, aby jej rozložil teplý kouř - a ten se třeba při grilování v konvektomatu nedá vyloučit. Je probném zjistit, z čeho je těsnění vyrobeno?
Většina doma stavěných udíren se zdaleka neblíží svou dokonalostí stavbě na obrázku. Kouř uniká ohništěm, kolem dvířek, na komíně cihla... Uzené někdy voňavější, jindy méně. Osobně si myslím, že hořká příchuť s udírnou nesouvisí vůbec. Může jít o studené maso (sráží se pára), nevytopená udírna, kolísání teploty v udírně, aj.  Zaměřil bych se na tah komína. Ten by měl být c o nejhorší - tak aby kouř začal unikat dvířky. Jinak nemá dost aromatických uhlovodíků
  

            
host - 142.48 (?), 24.11.2008 14:14
Myslim si, ze jste Pavle udelal chybu uz na zacatku a kdyz koukam na prispevky tak nebude reseni jednoduche. Doporucuji vam postavit uplne novou udirnu z plnych cihel a bez tesneni. Muzu vam zarucit, ze na vanoce uz budete mit vyborne vyuzeneho kapra. Radek
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?14:40
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika