Kolik soli na lák na uzené?
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
host - 1.83 (?) 22.12.2019 4:00
Ano, 20 g na kilo masa a 20g na litr vody.. Nalozit nasucho, 20g na kilogram, udelat lak, 20g na litr vody, maso jen prelozit, neoplachovat, zalit lakem. Cesnek dle libosti.. kdo ma rad, jako ja, klidne i 1 kg na 15 kg masa. .. to plati pro Pragandu. Ja davam 25 a 25, ale to uz neni pro kazdeho. Prisolit se da vzdycky, kdyz je soli moc, je to v podstate nepozivatelne..
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:24
Letošní uzení bylo: 15 kg masa (směs bůček, kýta, krkovice), 300g Pragandy (v tom oválet maso a na 3dny do 5°C), 5litrů vody+100g Pragandy (maso vyndat po 3dnech a nalít lák, maso narovnat zpět), nechat 3 týdny při 5°C (jednou přerovnat-pro kontrolu). Udit dle velikost šrůtek 8-12 hodin bukem a švestkou, teplota 80 stačí.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 33.141 (?), 21.12.2016 21:35
Tak už v tom začínám mít jasno, pan Vysloužil má pravdu. Já jsem dal teď 3% soli na sucho a 2,5% (25g na litr vody) do láku a je to pro mne tak akorát. Dle receptu jinde (praganda, udirny.com) 100g na litr vody je šílenost. Už jsem od oka přesolil uzené třikrát, tak už budu jen vážit.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18313) - 67.66 (?), 22.12.2016 7:04
To dáváte nasolené maso a ještě lák se solí? Já dávám 25 g na kilo masa a natěsno do nádoby a zaliji vychladlou vodou.
Ano, maso solím 2 deka na kilo a vodu taky 2 deka na kilo (litr). Ono to v konečném důsledku vyjde skoro stejně stejně jako u Vás. Akorát u mě je zcela jedno, kolik té vody použiji, maso i lák budou stále stejně slané.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 84.190 (?), 22.12.2016 7:26
No ale to se mi zdá jako logický postup, vše osolit na 2 %,když tedy někdo napíše, že si navážil 2 dkg soli na 1 kg masa.Jestli si nasypu do nádoby kilo soli a bůčky v tom obalím, tak solit vodu už asi nebudu.Zbytek soli vyhodím.To první je lepší volba.Ta třetí volba je nástřik.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
![](/obrazky/bod.gif) |
|
host - 1.83 (?), 22.12.2019 4:00
Ano, 20 g na kilo masa a 20g na litr vody.. Nalozit nasucho, 20g na kilogram, udelat lak, 20g na litr vody, maso jen prelozit, neoplachovat, zalit lakem. Cesnek dle libosti.. kdo ma rad, jako ja, klidne i 1 kg na 15 kg masa. .. to plati pro Pragandu. Ja davam 25 a 25, ale to uz neni pro kazdeho. Prisolit se da vzdycky, kdyz je soli moc, je to v podstate nepozivatelne..
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
|
![](/obrazky/bod.gif) |
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
![](/obrazky/bod.gif) |