Kolik soli na lák na uzené?



host - 96.186 (?)
16.4.2014 20:32

Jednou za rok mě to baví vstávat ve 2 v noci končit v 16h

krkovice
krkovice
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:24

Letošní uzení bylo: 15 kg masa (směs bůček, kýta, krkovice), 300g Pragandy (v tom oválet maso a na 3dny do 5°C), 5litrů vody+100g Pragandy (maso vyndat po 3dnech a nalít lák, maso narovnat zpět), nechat 3 týdny při 5°C (jednou přerovnat-pro kontrolu). Udit dle velikost šrůtek 8-12 hodin bukem a švestkou, teplota 80 stačí.

                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:32

Jednou za rok mě to baví vstávat ve 2 v noci končit v 16h

krkovice
krkovice
                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:35

Je vidět neprolákovaný kousek ve středu - 17 dní nestačilo. Ale nebojte, chutnalo moc.

                     
host - 96.186 (?), 16.4.2014 20:39

Příště: 15kg masa, 5 litrů vody+400g Pragandy a na 3 týdny do 5C, jednou přerovnám a do udírny na 80 na 8-12hodin na buk a švestku. Jednoduché a chutné.

                     
host - 33.141 (?), 21.12.2016 21:35

Tak už v tom začínám mít jasno, pan Vysloužil má pravdu. Já jsem dal teď 3% soli na sucho a 2,5% (25g na litr vody) do láku a je to pro mne tak akorát. Dle receptu jinde (praganda, udirny.com) 100g na litr vody je šílenost. Už jsem od oka přesolil uzené třikrát, tak už budu jen vážit.

                     
host - 114.253 (?), 21.12.2016 22:04

To dáváte nasolené maso a ještě lák se solí? Já dávám 25 g na kilo masa a natěsno do nádoby a zaliji vychladlou vodou.

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 67.66 (?), 22.12.2016 7:04

To dáváte nasolené maso a ještě lák se solí? Já dávám 25 g na kilo masa a natěsno do nádoby a zaliji vychladlou vodou.

Ano, maso solím 2 deka na kilo a vodu taky 2 deka na kilo (litr). Ono to v konečném důsledku vyjde skoro stejně stejně jako u Vás. Akorát u mě je zcela jedno, kolik té vody použiji, maso i lák budou stále stejně slané.

                     
host - 84.190 (?), 22.12.2016 7:26
No ale to se mi zdá jako logický postup, vše osolit na 2 %,když tedy někdo napíše, že si navážil 2 dkg soli na 1 kg masa.Jestli si nasypu do nádoby kilo soli a bůčky v tom obalím, tak solit vodu už asi nebudu.Zbytek soli vyhodím.To první je lepší volba.Ta třetí volba je nástřik.
                     
host - 1.83 (?), 22.12.2019 4:00

Ano, 20 g na kilo masa a 20g na litr vody.. Nalozit nasucho, 20g na kilogram, udelat lak, 20g na litr vody, maso jen prelozit, neoplachovat, zalit lakem. Cesnek dle libosti.. kdo ma rad, jako ja, klidne i 1 kg na 15 kg masa. .. to plati pro Pragandu. Ja davam 25 a 25, ale to uz neni pro kazdeho. Prisolit se da vzdycky, kdyz je soli moc, je to v podstate nepozivatelne..

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 236.1 (?), 22.12.2019 9:08

Zkoušel někdo rozehřívat maso před uzením přímo v láku ve kterém bylo před tím naložené?

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika