Kolik soli na lák na uzené?



host - 191.12 (?)
13.3.2012 11:37

Jinak pozor, každá sůl solí jinak laugh

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 25.2.2012 21:05

...a hlavně, vypadá to Vaše uzené velmi dobře...

                     
host - 72.3 (?), 5.3.2012 18:43

Dobrý den.

Od Arakain77

Přišel jsem pozdě z jiné poradny, ale přesto mi to nedá a také se podělím.Maso nakládám v zimě když je kolem nuly a nebo mrzne, na 10.kg masa 25,-35deka soli, česnek od oka podle chuti asi půl kila.Může být i víc.Soli by nemělo být méně, než těch 25.deka.První dva dny po naložení do soli s česnekem nechám na sucho, pak zaleju převařenou studenou vodou, aby bylo ponořené a zatížím deklem a nahoru žulovou kostku.Když bude soli půl kila(jak píšete)to taky nevadí, ale já jsem ho měl pak přesolené.V mrazu nechávám maso naložené i 4,až 5.týdnů.Pokud je nad nulou, tak hlídám lák a udím i po 14,dnech.To je pak méně nasáklé solí uvnitř.Udím bukovým a švestkovým dřevem maso cca10.hodin, bokovinu cca12,-14.hodin.Ze začátku 4,hodiny na vysokou teplotu kolem 85.-95,stupňů, pak kolem 65.-75.až do konce.

                     
host - 234.162 (?), 7.3.2012 18:36

Tolik česneku? Já dal na 23kg masa 270g a bylo to moc.

                     
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 7.3.2012 19:50

Každému podle chuti, aneb není česnek jako česnek. Já na maso dávám podle oka, odhaduji na 30 Kg masa cca 0,5 kg česneku a chutná.

                     
host - 115.206 (?), 9.4.2018 23:22

ještě tě čeká dlouhá cesta :D, přeji hodně úspěchů a kvalitního suchého dřeva- to je základ, dobře osušit maso, neexperimentovat a netlačit na pilu :D.

                     
host - 191.12 (?), 13.3.2012 11:37

Jinak pozor, každá sůl solí jinak laugh

         
radek.liberec - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (100) - 30.200 (?), 9.5.2018 9:27

Ahoj já to dělám jinak neřeším váhu masa a uzené luxus. Maso nasolím se všech stran (nevažím sul)nechám 2 -3 dny na sucho v lednicu. Pak udělám lák převařená voda a rychlo sůl a dávám 80g soli na litr a udělám tolik láku abych zalil maso nechám 5 dnu. Pak maso přerovnám a dám nový lák a čekám dalších 5 dnů. Pak maso omeju osuším a vyudím :)

   
host - 210.254 (?), 7.4.2012 13:57

ja maso obalím solí a vetřuji do masa, zbytek oklepnu a nechám 3 dni ležet v lednici při 4 st, po třech dnech maso opláchnu studenou vodou a zaliju 8 procentním lákem solící směsi a za 14dní nejvíc 3týdny maso opláchnu a vrazím do udírny, udím studeným kouřem asi 4 hod. potom dovařuju při 75! st asi hodinu nechám okapat a spátky do udírny tak 5hod.pozor při vaření na teplotu nesmí být víc jak 80st.tak udím několik let a vždy ok. používám bukovou a olšovou štěpku a topím el.spirálou.

   
host - 227.2 (?), 12.4.2013 20:22

Maso obalim v bezne soli, necham v hrnci v chladnu, nejmene 48h, vyndan,operu, vymyji hrnek, narovnam zpatky, zaliji nalevem vychladlim, tak,aby bylo maso ponorene.Nalev-na kazdy litr vody dam 5dkg Podravky,15-20minut povarim, necham vychladnout, maso zaliji, za 14-dni vydelam, rovnam do udirny a udim cca 70-75C, davam tvrde drevo, kazde druhe polinko beru z kyble s vodou.Vzdy, jedno polinko suche, druhe mokre, tak to stridam.A musi to byti tip top..At se dari.

      
host - 96.186 (?), 25.3.2014 19:47

15kg masa, obaleno v 320g rychlosoli-Pragana, v lednici na 2,3 dny. Poté zaliju převařenou vodou. Nechám celkem 10dní naloženo. Moje 2. uzení. Foto z 1. uzení jsou výše. Už jsou to 2 roky. Tentokrát zkouším Pagandu. Minule jsem měl jen NaCl. V Pragandě je 0,3% NaNO2, to mě nepřijde jako dramatická dávka.

Nakládání masa na uzení
Nakládání masa na uzení
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika