Kolik soli na lák na uzené?
|
|
|
|
host - 227.2 (?) 12.4.2013 20:22
Maso obalim v bezne soli, necham v hrnci v chladnu, nejmene 48h, vyndan,operu, vymyji hrnek, narovnam zpatky, zaliji nalevem vychladlim, tak,aby bylo maso ponorene.Nalev-na kazdy litr vody dam 5dkg Podravky,15-20minut povarim, necham vychladnout, maso zaliji, za 14-dni vydelam, rovnam do udirny a udim cca 70-75C, davam tvrde drevo, kazde druhe polinko beru z kyble s vodou.Vzdy, jedno polinko suche, druhe mokre, tak to stridam.A musi to byti tip top..At se dari.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.3 (?), 5.3.2012 18:43
Dobrý den.
Od Arakain77
Přišel jsem pozdě z jiné poradny, ale přesto mi to nedá a také se podělím.Maso nakládám v zimě když je kolem nuly a nebo mrzne, na 10.kg masa 25,-35deka soli, česnek od oka podle chuti asi půl kila.Může být i víc.Soli by nemělo být méně, než těch 25.deka.První dva dny po naložení do soli s česnekem nechám na sucho, pak zaleju převařenou studenou vodou, aby bylo ponořené a zatížím deklem a nahoru žulovou kostku.Když bude soli půl kila(jak píšete)to taky nevadí, ale já jsem ho měl pak přesolené.V mrazu nechávám maso naložené i 4,až 5.týdnů.Pokud je nad nulou, tak hlídám lák a udím i po 14,dnech.To je pak méně nasáklé solí uvnitř.Udím bukovým a švestkovým dřevem maso cca10.hodin, bokovinu cca12,-14.hodin.Ze začátku 4,hodiny na vysokou teplotu kolem 85.-95,stupňů, pak kolem 65.-75.až do konce.
|
|
|
|
|
|
|
host - 234.162 (?), 7.3.2012 18:36
Tolik česneku? Já dal na 23kg masa 270g a bylo to moc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 115.206 (?), 9.4.2018 23:22
ještě tě čeká dlouhá cesta :D, přeji hodně úspěchů a kvalitního suchého dřeva- to je základ, dobře osušit maso, neexperimentovat a netlačit na pilu :D.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 210.254 (?), 7.4.2012 13:57
ja maso obalím solí a vetřuji do masa, zbytek oklepnu a nechám 3 dni ležet v lednici při 4 st, po třech dnech maso opláchnu studenou vodou a zaliju 8 procentním lákem solící směsi a za 14dní nejvíc 3týdny maso opláchnu a vrazím do udírny, udím studeným kouřem asi 4 hod. potom dovařuju při 75! st asi hodinu nechám okapat a spátky do udírny tak 5hod.pozor při vaření na teplotu nesmí být víc jak 80st.tak udím několik let a vždy ok. používám bukovou a olšovou štěpku a topím el.spirálou.
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.2 (?), 12.4.2013 20:22
Maso obalim v bezne soli, necham v hrnci v chladnu, nejmene 48h, vyndan,operu, vymyji hrnek, narovnam zpatky, zaliji nalevem vychladlim, tak,aby bylo maso ponorene.Nalev-na kazdy litr vody dam 5dkg Podravky,15-20minut povarim, necham vychladnout, maso zaliji, za 14-dni vydelam, rovnam do udirny a udim cca 70-75C, davam tvrde drevo, kazde druhe polinko beru z kyble s vodou.Vzdy, jedno polinko suche, druhe mokre, tak to stridam.A musi to byti tip top..At se dari.
|
|
|
|
|
|
|
host - 96.186 (?), 25.3.2014 19:47
15kg masa, obaleno v 320g rychlosoli-Pragana, v lednici na 2,3 dny. Poté zaliju převařenou vodou. Nechám celkem 10dní naloženo. Moje 2. uzení. Foto z 1. uzení jsou výše. Už jsou to 2 roky. Tentokrát zkouším Pagandu. Minule jsem měl jen NaCl. V Pragandě je 0,3% NaNO2, to mě nepřijde jako dramatická dávka.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|