Jak naložit maso na uzení



   
host - 227.2 (?) 
27.12.2011 20:54

Kusy masa obalit v obyc. soli, dat na sucho do hrnce na 48h, pak oprat, hrnec vymyt, maso narovnat zpet, prelit vychladlim nalevem, aby bylo zatopene a necht jeste asi 12-dnu v chladnu, v hrnci zalite nalevem ulezet.Nalev-na kazdy litr vody dame 5dkg Podravky, povarime asi 20-minut, odstavime z plotny, nechame vychladnout, zalijeme maso v hrnku, aby bylo maso zatopene, nechame asi 12-dnu v chladnu ulezet, pak povesime do udirny, udime pri teplote do 80C ccaa.12h, i vice, zalezi,jak velke mame kusy, z jak stareho prasete je maso atd.Proste ochutname, kousek urizneme z kusu masa a uvidime, jestli to neni tuhe, jestli je to dost vyuzene atd.Udime tvrdym drevem bez kury, davame jedno polinko vzdy suche a druhe vytahneme z kyble s vodou a takhle porad dal, az tj.vyuzene.Kura na drevu, kdyby se neodstranila, tak by bylo maso stipave a kazde druhe polinko z kyble s vodou by melo zajistit, spolecne s teplotou uzeni do 80C, ze uzene neni vysusene.Preji dobrou chut.

  
   
host - 91.249 (?), 7.6.2017 18:04

Rád bych se zeptal zkušenějších... uzené maso (krkovička, bůček) jakž takž zvládám. Nakládám do láku, který není žádná věda - taková "česká klasika" - voda, praganda, sůl, nějaké základní koření (jalovec, pepř, česnek, nov.koření, někdy trocha rozmarýnu)... zatím vše OK.

Jenže onehdá jsem pár kousků naložil do láku, který jsem připravil z nějakého kanadského prášku - dostal jsem dva vzorky... jeden měl něco s medem, druhý zase javorový sirup (snad). Dostal jsem od každého trochu, tak na jednu malou zkušební várku... ale nic víc o tom nevím. Výsledek byl chutově velmi zajímavý a tak mě napadlo zkusit svůj klasický lák nějak obohatit o tyto "exotické" chutě. Jenže vůbec nevím jak na to... mám do láku rozpustit med, nebo cukr, nebo snad přilít javorový sirup, atd??  Pokud ano, kolik a jak? Nebude ta sladkost vadit - jako ve smyslu že by se to kazilo? Maso v láku mám v ledničce v hrncích. Zkoušel někdo něco takového? Nechce se mi jen tak volně experimentovat a zbytečně kazit a vyhazovat maso... to mo přijde škoda. To se raději optám... :-) Díky předem

      
Kšely - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (216) - 214.135 (?), 28.12.2011 17:05

Dobrý den. Vážně dáváte Podravku, tj. ochucovadlo do polévek, složením mimo jiné sušenou zeleninu??

         
host - 159.135 (?), 29.12.2011 9:45

Dobrý den, vyudil jsem maso a je přesolené, dá se to nějak

odstranit?děkuji

            
Maty - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (976) - 92.43 (?), 29.12.2011 9:48

Leda uvařit v neosolené vodě, bohužel maso tím ztratí svoji konzistenci i chuť.

      
nomadm - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (52) - 142.6 (?), 23.1.2013 12:47

zdravím kolegové,

chystám se poprvé udit (dřevo meruňka a třešeň), chtěl bych mít maso naložené ve sklepě, mám tam ale 10st a ne zmiňovaných max 8st, je v tom nějaký problém? Tchán říkal, že není jen to mít naložené 2 týdny a ne 3-4.

Co poradíte?

         
ivap - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (754) - 243.114 (?), 23.1.2013 13:13

Měla jsem maso naložené tři týdny při cca 9ºC v Pragandě. Nezkazilo se, ale chce to kontrolovat. Pokud naložíte do Pragandy, obvykle ty dva týdny stačí, větší a vyšší kusy je lépe nastříknout lákem (používám 8%), aby nezůstalo jádro neprosolené.

   
pavel kočka - (1) - 153.61 (?), 27.1.2012 20:43

muže mi někdo poradit, co s vyuzeným masem, který je příliš slaný?

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.107 (?), 27.1.2012 20:47

Uvařit v neslané vodě, ale moc to nepomůže.

         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 102.7 (?), 28.1.2012 16:50

I hodně slané maso se dá jíst, je-li nakrájené na tenké plátky a obložené na chlebu neslanými doplňky - rajčetem, vejcem namazaný tvaroh aj.

zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika