Jak naložit maso na uzení
|
|
|
|
nomadm - Bronzový Zahrádkář (52) - 142.6 (?) 23.1.2013 12:47
zdravím kolegové,
chystám se poprvé udit (dřevo meruňka a třešeň), chtěl bych mít maso naložené ve sklepě, mám tam ale 10st a ne zmiňovaných max 8st, je v tom nějaký problém? Tchán říkal, že není jen to mít naložené 2 týdny a ne 3-4.
Co poradíte?
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 227.2 (?), 27.12.2011 20:54
Kusy masa obalit v obyc. soli, dat na sucho do hrnce na 48h, pak oprat, hrnec vymyt, maso narovnat zpet, prelit vychladlim nalevem, aby bylo zatopene a necht jeste asi 12-dnu v chladnu, v hrnci zalite nalevem ulezet.Nalev-na kazdy litr vody dame 5dkg Podravky, povarime asi 20-minut, odstavime z plotny, nechame vychladnout, zalijeme maso v hrnku, aby bylo maso zatopene, nechame asi 12-dnu v chladnu ulezet, pak povesime do udirny, udime pri teplote do 80C ccaa.12h, i vice, zalezi,jak velke mame kusy, z jak stareho prasete je maso atd.Proste ochutname, kousek urizneme z kusu masa a uvidime, jestli to neni tuhe, jestli je to dost vyuzene atd.Udime tvrdym drevem bez kury, davame jedno polinko vzdy suche a druhe vytahneme z kyble s vodou a takhle porad dal, az tj.vyuzene.Kura na drevu, kdyby se neodstranila, tak by bylo maso stipave a kazde druhe polinko z kyble s vodou by melo zajistit, spolecne s teplotou uzeni do 80C, ze uzene neni vysusene.Preji dobrou chut.
|
|
|
|
|
|
|
host - 91.249 (?), 7.6.2017 18:04
Rád bych se zeptal zkušenějších... uzené maso (krkovička, bůček) jakž takž zvládám. Nakládám do láku, který není žádná věda - taková "česká klasika" - voda, praganda, sůl, nějaké základní koření (jalovec, pepř, česnek, nov.koření, někdy trocha rozmarýnu)... zatím vše OK.
Jenže onehdá jsem pár kousků naložil do láku, který jsem připravil z nějakého kanadského prášku - dostal jsem dva vzorky... jeden měl něco s medem, druhý zase javorový sirup (snad). Dostal jsem od každého trochu, tak na jednu malou zkušební várku... ale nic víc o tom nevím. Výsledek byl chutově velmi zajímavý a tak mě napadlo zkusit svůj klasický lák nějak obohatit o tyto "exotické" chutě. Jenže vůbec nevím jak na to... mám do láku rozpustit med, nebo cukr, nebo snad přilít javorový sirup, atd?? Pokud ano, kolik a jak? Nebude ta sladkost vadit - jako ve smyslu že by se to kazilo? Maso v láku mám v ledničce v hrncích. Zkoušel někdo něco takového? Nechce se mi jen tak volně experimentovat a zbytečně kazit a vyhazovat maso... to mo přijde škoda. To se raději optám... :-) Díky předem
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 159.135 (?), 29.12.2011 9:45
Dobrý den, vyudil jsem maso a je přesolené, dá se to nějak
odstranit?děkuji
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nomadm - Bronzový Zahrádkář (52) - 142.6 (?), 23.1.2013 12:47
zdravím kolegové,
chystám se poprvé udit (dřevo meruňka a třešeň), chtěl bych mít maso naložené ve sklepě, mám tam ale 10st a ne zmiňovaných max 8st, je v tom nějaký problém? Tchán říkal, že není jen to mít naložené 2 týdny a ne 3-4.
Co poradíte?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pavel kočka - (1) - 153.61 (?), 27.1.2012 20:43
muže mi někdo poradit, co s vyuzeným masem, který je příliš slaný?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|