Jak naložit maso na uzení



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?)
28.11.2017 18:02

Je to známé a často popisované solení nasucho. Používá se nejčastěji při uzení slaniny nebo bůčku. Nevím tedy, k čemu je tam ten citrón. U velkých libových kusů bych se bál, že po 7 dnech zůstanou uprostřed šedivé.
   Uzení 24 hodin na 60 st. mi přijde poměrně dlouhé. To maso musí být za tu dobu hodně vysušené. Stejnou teplotou udívám tak třetinu času.  Maso mívámm naložené ovšem déle a v láku (nebo nástřik).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
host - 60.97 (?), 5.1.2014 18:55

U nás stejně. Měli jsme dřevěnou s topeníštěm cca 1,5m, ted máme zděnou s topeništěm hned dole. Bratr má taky dřevěnou, topeniště cca 70cm a všechny tři udí stejně.

Je to spíše o technice, jak o druhu.

Akorát studeným kouřem by v té zděné udit nešlo.

                     
host - 144.34 (?), 28.11.2017 16:59
Dobrý den, Měl jsem možnost ochutnat kamarádovo výborně uzené maso.Po prozrazení receptu jsem byl překvapen ještě víc. Maso nasolí (klasická sůl) s utřeným česnekem lehce pokape citronovou šťávou a nasucho naloží do nádoby s víkem.Takto naložené maso nechá 7dni v chladnu a 8.den udí 24hodin na 60stupňů.Vysledek perfektní.
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 28.11.2017 18:02

Je to známé a často popisované solení nasucho. Používá se nejčastěji při uzení slaniny nebo bůčku. Nevím tedy, k čemu je tam ten citrón. U velkých libových kusů bych se bál, že po 7 dnech zůstanou uprostřed šedivé.
   Uzení 24 hodin na 60 st. mi přijde poměrně dlouhé. To maso musí být za tu dobu hodně vysušené. Stejnou teplotou udívám tak třetinu času.  Maso mívámm naložené ovšem déle a v láku (nebo nástřik).

                     
host - 182.75 (?), 19.12.2017 15:08

Tak já používám pragandu.

Maso naporcuji a po celém obvodě nasolím a šup do kameného soudku kam přidávám jen nakrájený česnek na plátky.

Maso naskládám dám převařenou studenou vodu a zatěžkám aby bylo maso potopené.

Po 4 dnech udím a uzené mám vyhlášené.

Kdo z toho chce dělat vědu tak ať dělá já jen nasolím po celém obvodu a mám odzkoušeno že je to akorád.

Vždy nakládám cca 20 Kg takže potřebná voda na zalití po zatížení je jen cca 2 litry

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 19.12.2017 16:03

Kilový kus masa se za 4 dny neprosolí - ani pragandou.

                     
host - 241.241 (?), 29.12.2017 9:51

Zdravím všechny zkušené uzenáře a chci požádat o radu. Naložil jsem na sucho bůček, plecko, kýtu, 22g soli na 1kg, po 3 dnech jsem zalil převařeným nálevem a teď po 7 dnech zalití se začíná lák zakalovat, na hladině nic neplave, žádný zápach "zatím" necítím, Je to v pořádku? Teplota se pohybuje kolem 4-5 st. O uzení je tady napsáno moc, jenže nemám čas všechno pročítat. Děkuji za odpověd.

                     
host - 161.55 (?), 15.1.2018 16:27

Dobrý den, jak naložit vepřová žebírka na uzení? Zmiňují se zde převážně velké kusy masa, jako např.bůčky, ale o žebrech nic. Myslím kolik soli na kg a na jak dlouho? Někde jsem četla, že se žebírka před uzením povaří. Máte prosím někdo zkušenost? děkuji

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zkušenosti se střešní krytinou Capacco a střešní krytinou Tři pyramidy27.9.2024
Puchýřky na sklolaminátovém bazénu - osmóza gelu24.9.2024
Homelite xl 91318.9.2024
Homelite xl 91315.9.2024
Kouří do místnosti12.9.2024
Kompresor - identifikácia9.9.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika