Grilování na skle - nová dimenze
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 111.8 (?), 4.8.2016 16:12
Zdravím, já griluji na starých kamnech.Na litinových tálech je položena žulová deska silná 3cm která je v rámečku.Deska se nahřívá 20-30 minut.Omastek z masa nekape do ohně, maso není černé a vysušené.rpstylle@seznam.cz
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 11.8.2016 21:44
já griluji na starých kamnech.
Tomu nerozumím. Grilování na kamenné desce chápu jako jakýsi kompromis, kdy chceme, aby maso nebylo připálené a očuzené spáleným tukem, ale současně natáhlo tu úžasnou vůni otevřeného ohně. Smysl grilování na sporáku, kde je veškerý kouř odveden do komína, mi jaksi uniká. Výsledek musí být stejný jako kdybychom maso upekli třeba na keramické pánvi.
|
|
|
|
|
|
|
host - 103.6 (?), 3.3.2017 6:57
To už můžu rovnou maso dělat na pánvičce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 250.122 (?), 12.8.2016 10:23
Uz to tu bylo napsano. Mezi pecenim a grilovanim neni jiny rozdil nez v teplote. Peceni je do 250°C grilovani vice nez 250°C. A je jedno jestli grilujete plynem, elektrikou, drevenym uhlim nebo treba slunickem (slunecni gril), pres sklo nebo primo na ohni.
PROSTE JE TO VZDY JEN A JEN O TEPLOTE
Koukam ze "odborniku" na grilovani je tu jak naseto
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.226 (?), 12.8.2016 10:33
Grilovanie je tepelna uprava s priamym posobenim zdroja tepla. Bud z rozzeraveneho uhlia, dreva, ale aj horuci vzduch vznikajuci horenim plynu, ci rozzeravenym zdrojom tepla pohananym elektrikou, bud pod alebo nad grilovanym jedlom. Bud salanim, alebo prestupom tepleho vzduchu alebo oboje. Grilovanie ma vyhodu prave v tomto priamom posobeni zdroja tepla, niekedy sa dosahuje dost vysoka teplota. Jedlo je ulozene na roste aby sa dosiahlo obojstranne posobenie tepla. Z tejto definicie "grilovanie" na kamennej tabuly, na kovovej platni a skle nie je grilovanie (ak teplo prechadza len cez kamen a sklo). Na druhej strane, ak takto pripravene jedlo niekomu chuti, preco nie. Moze to byt zdravsie a moze to byt aj chutne.
|
|
|
|
|
|
|
PP. - Diamantový Zahrádkář (6578) - 9.135 (?), 12.8.2016 11:05
Bud salanim, alebo prestupom tepleho vzduchu alebo oboje.
Ale to sklo jednak to sálání propustí, druhak když se rozpálí samo sálá.
Jedlo je ulozene na roste aby sa dosiahlo obojstranne posobenie tepla.
Jak kdy. Když je uhlí pod roštem, svrchu jaksi nic nehřeje. Na otevřeném grilu samozřejmě.
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.226 (?), 12.8.2016 11:20
sklo nieco prepusti, ale nie je to posobenie priameho zdroja tepla, nie je to grilovanie. Aj varne sklo v elektrickej trube salave teplo zcasti prepusti... ale nie je to grilovanie. Naproti tomu elektricka zerava spirala nad otacajucim kuratom v elektrickom grile urobi grilovane kura. Celkom dobre robievali v priore pred asi 30 rokmi, i ked sa to nedalo porovnat s domacim grilovanym.
jedlo na roste dava tu moznost, aby sa teplo dostalo z oboch stran. Alebo aspon z tej spodnej v menej podarenych griloch (na rozdiel od varnej dosky z kamena, kovu alebo skla).
|
|
|
|
|
|
|
|