Dřevo z jabloně - opékání buřtů



vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?)
6.5.2010 9:31

Neposlouchejte ho. Opečte buřt a ochutnejte. Buřtík může zhořknout (i tak jen na povrchu), když je dřevo syrové.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 6.5.2010 9:22, zobrazeno: 15063x

Mám spoustu špalku z ovocných stromů (převážně jabloň). Dá se toto dřevo použít na ohníček, opékání buřtů? Někdo mi říkal, že ne, že prý buřtík zhořkne. Je to pravda? Díky za odpověď.

   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 6.5.2010 9:31

Neposlouchejte ho. Opečte buřt a ochutnejte. Buřtík může zhořknout (i tak jen na povrchu), když je dřevo syrové.

      
Jandik - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (54) - 197.98 (?), 6.5.2010 9:38

Super, díky za odpověď.

         
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 6.5.2010 12:31

Skutečností ale je, že dřevo jabloní při pálení "voní" zcela jinak než dřevo tradičních táborákových opákacích dřevin (lesních). Je to taková "sladká vůně uzeného masa", nedokážu to přesněji popsat. Otázkou je, jestli tento specifický čmuch dokáže ovlivnit chuť uzeniny. Chce to vyzkoušet...

   
Jiříček - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (463) - 211.38 (?), 6.5.2010 23:02

Základem je to, že se buřty na ohni neopékají, dřevo se nechá shořet a uzenina se opéká nad žhavými uhlíky, tím je veškerý problém vyřešen.

      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 70.100 (?), 7.5.2010 6:37

Buřty se opékají nad ohněm, musí být očmoudlé a sem tam připálené. Pak je to ta pravá špekáčková romantika.

         
host - 6.16 (?), 7.5.2010 8:26
Nejhorší zkušenosti mám s větvemi modřínu.Jsou tak prosmolené, že i po téměř dohoření ohně se na buřtech usazuje kolomaz.Tvrdé dřevo stačí nechat pořádně rozhořet.Pepík
            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 199.90 (?), 7.5.2010 20:28

Na jabloňovém dřevu peču i kuře. Ale lepší je švestka a hruška nemá vůbec chybu.

               
host - 46.234 (?), 7.5.2010 22:32

Před lety jsme v práci z nouze opékali špekáčky autogenem a chutnaly výborně a nebyly vůbec hořké.Můžu vřele doporučit.

                  
romila - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (914) - 30.40 (?), 7.5.2010 23:00

Teda chlapi, vy jste "fajnšmekři", myslím, že nejdůležitější je, aby někoho nenapadlo použít na opékání dřevo barvené, lakované či mořené. To by tedy nebyla ta "správná" chuť a zdraví by to rovněž nepřidalo. M.R.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Inspiraci pro zahradní domky9:14
Obsyp zapuštěného bazénu9:01
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?20.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika