Douzeni koupeneho uzeneho



host - 52.155 (?)
29.6.2011 20:44

výborný a pravdivý příspěvek pane mn.bl

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 22.4.2011 10:44

Srovnávate nesrovnatelné. Výroba speciality bude odlišná od výroby běžného spotřebního výrobku. Ve většině případů specialitu vyrobíte jen tam, kde jsou pro to podmínky. Syrečky v Olomouci, pivo v Plzni, tyrolský špek v Tyrolsku, čabajku v Maďarsku. A ty podmínky jsou určující i pro obyčejné domácí uzení. Jen dodám, že ti Italové nesežerou na posezení kilo uzené krkovice, ale dají 5 deka pancetty do hromady špagátů. Holt každej jsme jinej.

                     
host - 40.135 (?), 22.4.2011 12:55

stale tady ctu nazory ze doudit jiz uzene je spatne ale nikdo jeste nerekl proc bezne se v udirne preuzuji klobasky a bucky na ruznych akcich a poutich a tam je to hlidane inspekci a nikdo to nezakazuje tak co je na tom skodliveho kdyz budeme brat predpisy EU tak ohrivane jidlo se v restauraci take nesmi a doma si klidne date gulas ze vcerejska a je lepsi jak cerstvy mne preuzeny bucek a klobasy chutnaji a nikdy me ani nikomu jinemu nic nebylo ony se zase ty predpisy nesmi brat tak uzkostlive a vsemi verit

                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 22.4.2011 13:40

Nejde o to, jestli se to smí či nesmí, ale jestli to má smysl. Pokud někdo miluje teplé uzené maso či uzeniny (buřt s hořčicí se jinak než teplý jíst nedá), tak jistě nejvoňavější způsob ohřátí je v udírně.  Ti, co hlásají heslo "Tchýně, pivo uzený...", tak ti nevidí zásadní důvod, znovu studené uzené maso rozehřívat, douzovat a znovu vychladit. 
     Pokud se ale bavíme o tom, že postavím udírnu a chci v ní něco vyudit, tak vidím za smysluplnější vyudit maso kompletně, byť ve zkráceném způsobu nasolení. Mimochodem,  ten zakoupený bůček, který byste chtěl doudit, patrně taky neprošel 6 týdenním naložením v láku. Ono přeci kvalita uzeného, stejně jako ovoce, vína či slivovice je především vizitkou samovýrobce.

                     
host - 40.135 (?), 22.4.2011 14:06

ano pane Vysloužile sohlasim s tim ze udit nalozene maso je to spravne ale tady jde o to ze mam i moznost si v udirne ohrat prave jiz hotovy vyrobek /nemyslim tim velke kusy masa /na nejakou rychlou party nebo jen tak pro chut a ze ten bucek neztrati na chuti ale je dokovce lepsi mohu dat pisemne za tim si stojim udim teplym kourem asi tak 0.5 hod.jinak take nakladam maso ze zabijacky na uzeni a ani by me nenapadlo si maso koupit v reznictvi a to si nalozit myslim ze v tom se schodneme preju dobrou chut

                     
host - 72.149 (?), 22.4.2011 16:12

Asi tady došlo k nedorozumnění. Proti prohřátí v udírně a pak teplé sníst rozhodně nic nemám. Myslel jsem, že se jedná o douzení.

F.O.

                     
host - 224.123 (?), 24.4.2011 7:29

Pokud se někdo zajímal o uzení například za dob socializmu, kdy se hodně zabíjelo, měl udírnu zděnou, později dřevěnou nebo jinou, dělal klobásy, které se mu povedly, pochcaly a pod.tak je mu dnes přes padesát -šedesát let.Tak to je podobné na mě.V životě bych do udírny nedal to uzené 60% koupené, napíchané želatinou maso, abych ho doudil.Nekupuju ani anglickou slaninu, kterou nejde dát např pod vajíčka.Prská a nic víc.Naopak, velmi mě zajímá, pokud bych si v mé dřevěné udírně chtěl vyudit pár kousků krkovice nějakým dobrým dřevem (buk, třešeň a pod.),jak to udělat, abych nemusel jako otrok očuchávat 4-5 neděl maso jestli nesmrdí.V tom jsem nikdy neviděl nějaký zážitek.Takže jestli se k tomu dostanu, tak mi kamarád pujčí stříkačku a poměr a do dvo dní budu udit.Nesním toho zas tolik abych se měl bát že to je nezdravé.Z kila masa nebude jak ho kupujem kilo čtyřicet uzeného, ale jenom třičtvrtě kila.Bude jiné a na to se těším.

                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6578) - 147.108 (?), 24.4.2011 7:57

Máte recht.

                     
mn.bl - (16) - 234.149 (?), 27.4.2011 16:03

Dobré odpoledne, jestli se mohu také připojit k původnímu dotazu, tak tedy: Udím v létě, kupuji uzenou krkovici, bůček,kotlety.Udím cca 7 hodin.Teploměr nemám, jen kouknu jaký je kouř, občas si sáhnu rukou na maso.Dal jsem ochutnat člověku, kterého dost lidí považuje za experta přes uzení.Zkušenosti s uzením se u nich prý dědí z generace na generaci :-) Tenhle člověk ochutnal a pravil: Ty vole to je žrádlo, jakpa jsi to nakládal?Na čempa jsi udil?Jakpa dlouho?Vůbec mi nevěřil, že to je koupené a jen douzené :-)Klobásky jsem udil domácí, podle vlastního receptu, většinu rozdal, utrhávali mi ruce :-) Udírnu mám přenosnou, zakládal jsem tady kdysi téma Udírna na jedno použití.Můžete se podívat, jsou tam i fotky. Vím, je to naložené asi jinak než doma, moc zdravé to taky není, ale když to je jednou do roka, tak si myslíže se tak moc nestane.Myslím, že jíme z obchodů jiné a větší jedy. Tak a teď mi kamenujte :-)M.

                     
host - 52.155 (?), 29.6.2011 20:44

výborný a pravdivý příspěvek pane mn.bl

                     
host - 52.155 (?), 23.7.2011 14:47

co říkáte na mn.bl??? Má pravdu? Taky to tak jde? Taky bych to chtěl zkusit, tak nevím jestli taky tak

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika