Douzeni koupeneho uzeneho
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?) 21.4.2011 22:48
To není lhaní do kapsy, to jsem ani nevymyslel. Dělají to tak profesionální řezníci. Ostatně, kupte si kus uzeného, skoro na každém dírky od vpichů najdete.
Nemám nic proti 6 týdennímu naložení, pokud je zima a maso je čerstvě zabité. Budu se opakovat. Před lety jsem nakládal maso švagrovi z jeho zabíjačky - chtěl je vyudit. Abych udírnu využil, koupil jsem pro sebe pár kilo vepřového v Makru a naložil ho současně do vedlejšího hrnce. Po 3 týdnech byl švagrův lák čirý a netknutý, můj začal pěnit, kalit se a divně cítit. Nepomohlo umytí masa ani výměna láku. Nezbylo, než maso dostříknout a uzení uspíšit
Věřte, že velký rozdíl mezi chutí nastříknutého a uleželého masa není, aspoň já jsem ho nepozoroval.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 42.138 (?), 21.4.2011 21:11
Zdravim,
diky za ten rychlonavod, to asi pro zacatek bude idealni na ozkouseni na par kilech masa, jak se rika "nebudem se poustet do zadnych vetsich akci".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 65.50 (?), 21.4.2011 22:48
To není lhaní do kapsy, to jsem ani nevymyslel. Dělají to tak profesionální řezníci. Ostatně, kupte si kus uzeného, skoro na každém dírky od vpichů najdete.
Nemám nic proti 6 týdennímu naložení, pokud je zima a maso je čerstvě zabité. Budu se opakovat. Před lety jsem nakládal maso švagrovi z jeho zabíjačky - chtěl je vyudit. Abych udírnu využil, koupil jsem pro sebe pár kilo vepřového v Makru a naložil ho současně do vedlejšího hrnce. Po 3 týdnech byl švagrův lák čirý a netknutý, můj začal pěnit, kalit se a divně cítit. Nepomohlo umytí masa ani výměna láku. Nezbylo, než maso dostříknout a uzení uspíšit
Věřte, že velký rozdíl mezi chutí nastříknutého a uleželého masa není, aspoň já jsem ho nepozoroval.
|
|
|
|
|
|
|
host - 51.27 (?), 22.4.2011 6:35
to co nám prodávají v masokombinatech vedle uzeneho masa snad ani neleželo. rychlosůl, chemie a kouřový smrad v lahvičce- to je vše, protože klasickým uzením by se nemohli uživit. Není nad poctivé domácí naložení. Jinak pro prevenci kvašení- vše před použitím umýt Persterilem. A lák dost osolit. jirka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 155.121 (?), 22.4.2011 12:28
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 72.149 (?), 22.4.2011 10:18
Pane Kohoutek, plně s Vámi souhlasím. V pořadu Ital v kuchyni ukazovali záběry z výroby "Tyrolského špeku". Jednalo se o velkovýrobnu, kde ale používali tradiční postup. Solení měsíc (v počáteční fázi fermentace při teplotě 23°C), uzení studeným lehkým bukovým kouřem měsíc a pak 3 měsíce sušit. Cílem nebylo z ničeho udělat hodně, tím, že se do masa "nabouchají" všelijaké sojové preparáty, ale z kvalitní suroviny udělat kvalitní výrobek. Tento výrobek lze u nás koupit za cca 260Kč/kg. Kolik by asi musel stát, kdyby byl tímto způsobem vyroben u nás, kdyby se stejným způsobem počítalo kolik musí firma vydělat na zpracování stejného množství syrového masa?
Pokud se jedná o původní dotaz, rozhodně bych koupené uzené nedouzoval. Také bych v případě uzení teplým kouřem nenechal maso vychladnout a pak pokračoval. V případě studeného uzení je to jedno. Přitom se běžně udí a pak větrá.
F.O.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|