Domácí šunka
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.73 (?), 10.12.2011 23:37
Dobrý den, co se týče solení, tak to máte v pořádku. Přidávám na 1kg masa cca 2g želatiny, špetku cukru, cca 0,2l vody a špetku muškátového oříšku - ne moc neboť je aromatický. Jinak dva dny nechávám uležet jenom tak zamíchané, pak naplním do tlačenkových střev o průměru 150mm a pořádně utáhnu, zavážu a pak propíchám jehlou vzduchové bubliny.Do forem vůbec nedávám a krásně drží tvar. Za dva dny vkládám do vody na 15min o teplotě 85°C aby se zatáhla a pak snížím teplotu na 72-74°C a dusím 75min. Vyndám z vody a hned se musí zchladit aby neunikala šťáva z hotové šunky. Základní chybu máte v teplotě vody, je příliš vysoká a pak je to vařená šunka a ne dušená jakou určitě chcete. Můžete ještě zaudit pokud máte udírnu na hodinku při teplotě 60°C. nemá potom chybu. S pozdravem Dan z Jihlavy
|
|
|
|
|
|
|
host - 154.73 (?), 10.12.2011 23:39
Ještě jsem zapoměl že maso si nakrájím na kousky cca 2x2cm.Dan
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.2 (?), 21.4.2012 8:37
Někdo tlačenkové střevo propichuje, někdo ne. Myslím si, že když ho propíchnu maso se vylouhuje ve vodě a trochu ztratí chuť. Když ho nepropíchnu, vytvoří se ve střevě aspik. Ale co s ním? Bude např na vrchu šunky nebo bude obsažen uvnitř a bude se šunka rozpadat?
Jak je to správně?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 243.2 (?), 22.4.2012 8:32
Fajn, takže se nemusím bát vyzkoušet oba způsoby. Prasknutí střeva se nebojím, protože tláča se "vaří" při vyšší teplotě a nepraská.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 49.206 (?), 19.2.2012 22:42
Zdravím můžete mi někdo poradit? Nedaří se mi šunka dám 1 kg kyty vepřové, 20 gramů obyčejné soly, trochu pepre, cesnek strouzek, lzice medu, 1 deci vody. Maso pokrajim na kostky promicham vse dohromady 1 den necham ulezet pak dam do igelitaku a do sunkovaru a necham ulezet dalsi 2 dny. Pak varim pri 75-80 °C 1,5 hod. Nikdy s toho nemám sunku je to takova rolka a ma chut bareneho mase a sunce se to neodoba ani trochu
diky za odpoved
|
|
|
|
|
|
|
barbakan - (5) - 40.210 (?), 3.5.2016 18:58
Šunka na přiloženém fotu jsem dělal následovně:
Maso z kýty
rychlosůl 2g na 1 kg masa
(někdo rychlosůl zatracuje, ale není tak škodlivá jako třeba výfukové plyny, cigarety, alkohol..)
vhodnou formu na šunku
sáček na šunku
provázek
Maso naložím do láku, který udělám z určitého množství převařené a vychlazené vody, rozmíchám rychlosůl a maso zatížím, aby bylo zcela ponořené a uložím do chladu, nejlépe do lednice na dobu 48 hodin a nejméně dvakrát maso obrátím. Po této době maso opláchnu ve vodě, nechám okapat a vložím do pytlíku k tomu určeném, pevně zavážu a vložím do formy a dostatečně ji uzavřu. Vkládám ji do vroucí vody, která se formou zchladí na potřebných 80°C a při této teplotě ji prohřívám cca 2 hodiny. Po prohřátí vyjmu z vody a nechám minimálně 12 hodin vychladnout. Šunka je krásně růžová, příjemně slaná. A protože rád experimentuji, tak si občas udělám šunku podpíkanou a to tak, že vyjmutou šunku natřu ze všech stran sladkou paprikou rozmíchanou v oleji a vložím do vyhřáté trouby na 150-170 °C na dobu 20-25 minut až chytí zlatou barvičku. Může se jíst teplá, ale i studená, kde vynikně chuť papriky.
| |
|
|
|
|
|
|
|
Jamieee - Zlatý Zahrádkář (622) - 249.108 (?), 19.2.2012 22:54
děláte chybu, nepatří tam obyčejná sůl ale řeznická rychlosůl PRAGANDA, jak jinak by z toho šunka vznikla???
u jednoho výrobku na domácí šunku mají špatný návod a už několik let dělají stovky lidí chybu a diví se, že by tu šunku skoro ani pes nežral...
kupte si to v drogerii nebo někdo v potravinách, PRAGANDA
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|