Předpěstování košťálovin

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?)
6.3.2025 21:12
Tak už i u mě došlo k posunu a dnes jsem přesadil sadbu z truhlíků za oknem do skleníku. Letmo jsem napočítal asi 80 sazeniček salátu,90 kedlubnú, po 60 květáku a zelí. Kam to všechno přesadím, jestli to naroste?
sadba
sadba

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 3.3.2025 0:09

Miloši, to není "vytahování se". Já tomu říkám "sdílení radosti ze zdárného růstu s ostatními". Však se říká, že sdílená radost, dvojitá radost, ne?

A je tutovka, že máš co sdílet. Při pohledu na Tvé sazenice mi srdce radostně poskočilo. Fakt. Nádhera.yes Jen nám prozraď aspoň trochu z toho, jak jsi to dokázal.wink Půjdeme ve Tvých stopách.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 210.156 (?), 3.3.2025 7:47

ano, mam radost a musel jsem se podelit. No nic zvlastniho, jen jsem prestal setrit a svitim LED svetlem 12h denne + odrazova folie z lekarnicky. Jen z toho svetla jsem sundal rozptylovou folii, tedy do toho palim rovnou z diod, dle mereni je o ctvrtinu vice luxu. papriky jsou stale male, ale uz vim proc, jsou nizke ale uz maji 6 pravych listu nektere, pojal jsem poldezreni ze je neco spatne oproti minulym rokum, nez mi to cvaklo. Problem ovsem nastava s mistem, protoze se blizi cas na roubovani okurek a vysev rajcat. A chci zkusit melouny, take jsem dal do kelimku preklicene ranne brambory... asi jsem se zblaznil.

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 30.13 (?), 3.3.2025 11:04
Prostě Vás ovládlo jaro, to je celé. Jinak 👍 za nádhernou sadbu. Takovou rozhodně nemám. Ale během týdne už budu pikýrovat do skleníku a tam už bede poměr tepla a světla příznivější.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 3.3.2025 12:52

To je moje zkušenost také: papriky pod světlem nerostou do výšky, ale do šířky. Tu vejšku pak nabývají, když už jsou bez přisvícení na okně.

Ale sundat kryt ze žárovky mne nikdy nenapadlo. Podle mne to má i další výhodu: LEDky se líp chladí, takže by měly i dýl vydržet. Ovšem na tom obalu může být luminofor, který upravuje barvu světla.

A zápas s místem už u mne začal. Budu muset přesunout papriky z pod světla v koupelně, abych uvolnil místo pro rajčata. Cibuloviny a celer žádné LED světlo nedostanou. Ty to musí zvládnout bez něj. Ale já je dávám do záhonu později, takže to vždycky zatím zvládly. Zelí a brokolici ještě nemám vyseté.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 210.156 (?), 4.3.2025 7:20

jeste k tomu svetlu, Milane. Loni jsem to same svetlo uz mel, ale ocekavany efekt se moc nedostavil. Az ted. Muze to byt tim, ze loni jsem svitil 8-12 a 16-20, mezitim na dennim svetle na zapadnim okne. Letos svitim 8-20 porad, stejne okno ale sundana rozptylova folie, proste jen bily z jedne strany matny plast. jinemu substratu v tomto vahu neprikladam. teplota take stejna. Tim nerikam ze to nemusi byt nahoda, spis doufam ze tohle uz bude ok a opakovatelne.Uvidime jak to bude s rajcaty.

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 4.3.2025 19:23

Já svítím těch 12 hodin i víc stále. V koupelně je to jasné, tam není denní světlo, ale i rajčatům na oknech. Teď už, když je jasno, můžu to na západním okně tak na 2 - 3 hodinky odpoledne vypnout, ale v únoru tady bylo téměř pořád zataženo a mlhy, takže jsem venkovní světlo vůbec nebral v úvahu. Nestálo za řeč. Do konce ledna jsem měl i odrazovou fólii na skle okna.

Jak se Ti podařilo ten obal sundat? Zkusím to taky.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 158.138 (?), 4.3.2025 20:20
No já mám led svítidlo 120cm, tam je pásek plastu jen nasunut v profilu. Ty ale myslíš žárovku, tam tipuju ulomit nebo uříznout, bude to přilepené.
Led
Led

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2079) - 168.103 (?), 6.3.2025 21:12
Tak už i u mě došlo k posunu a dnes jsem přesadil sadbu z truhlíků za oknem do skleníku. Letmo jsem napočítal asi 80 sazeniček salátu,90 kedlubnú, po 60 květáku a zelí. Kam to všechno přesadím, jestli to naroste?
sadba
sadba

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (277) - 210.156 (?), 7.3.2025 8:19

parada. ja ted uvazuji, ze bych uz vysadil sazenie zeli a kvetaku ven na vcera pripraveny zahon. myslim ze s pripadnymi mrazy si sazenice poradi. Co myslite? Nebo je dat do vetsich kelimku a supem do skleniku a jeste pockat? I tam bude mraz ale celkove tepleji pres den.

Tohle jsem nekde cetl, uz jste to nekdo zkusil?

TIP: Z raných odrůd můžete získat druhou sklizeň. Pokud při sklizni zralých hlávek ponecháte vnější listy a kořeny nedotčené, rostlina vytvoří několik nových hlávek. K druhé sklizni ponechte jen několik menších hlávek a až budou mít velikost zhruba tenisového míčku můžete sklízet. Po dokončení sklizně odstraňte celou rostlinu,

PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6619) - 9.142 (?), 7.3.2025 9:09

Záleží jaké ty mrazy budou. Obecně neprospívají ničemu. Seřízlé zelí nové hlavičky udělá, ale roste to velmi pomalu a rozumný užitek z toho není. Zkuste to. Lepší je mít připravenou sadbu rané zeleniny a nasázet ji.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz