Předpěstování košťálovin
|
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (277) - 210.156 (?), 3.3.2025 7:47
ano, mam radost a musel jsem se podelit. No nic zvlastniho, jen jsem prestal setrit a svitim LED svetlem 12h denne + odrazova folie z lekarnicky. Jen z toho svetla jsem sundal rozptylovou folii, tedy do toho palim rovnou z diod, dle mereni je o ctvrtinu vice luxu. papriky jsou stale male, ale uz vim proc, jsou nizke ale uz maji 6 pravych listu nektere, pojal jsem poldezreni ze je neco spatne oproti minulym rokum, nez mi to cvaklo. Problem ovsem nastava s mistem, protoze se blizi cas na roubovani okurek a vysev rajcat. A chci zkusit melouny, take jsem dal do kelimku preklicene ranne brambory... asi jsem se zblaznil.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 3.3.2025 12:52
To je moje zkušenost také: papriky pod světlem nerostou do výšky, ale do šířky. Tu vejšku pak nabývají, když už jsou bez přisvícení na okně.
Ale sundat kryt ze žárovky mne nikdy nenapadlo. Podle mne to má i další výhodu: LEDky se líp chladí, takže by měly i dýl vydržet. Ovšem na tom obalu může být luminofor, který upravuje barvu světla.
A zápas s místem už u mne začal. Budu muset přesunout papriky z pod světla v koupelně, abych uvolnil místo pro rajčata. Cibuloviny a celer žádné LED světlo nedostanou. Ty to musí zvládnout bez něj. Ale já je dávám do záhonu později, takže to vždycky zatím zvládly. Zelí a brokolici ještě nemám vyseté.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3046) - 208.138 (?), 4.3.2025 19:23
Já svítím těch 12 hodin i víc stále. V koupelně je to jasné, tam není denní světlo, ale i rajčatům na oknech. Teď už, když je jasno, můžu to na západním okně tak na 2 - 3 hodinky odpoledne vypnout, ale v únoru tady bylo téměř pořád zataženo a mlhy, takže jsem venkovní světlo vůbec nebral v úvahu. Nestálo za řeč. Do konce ledna jsem měl i odrazovou fólii na skle okna.
Jak se Ti podařilo ten obal sundat? Zkusím to taky.
Milan
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
MilosK - Stříbrný Zahrádkář (277) - 210.156 (?), 7.3.2025 8:19
parada. ja ted uvazuji, ze bych uz vysadil sazenie zeli a kvetaku ven na vcera pripraveny zahon. myslim ze s pripadnymi mrazy si sazenice poradi. Co myslite? Nebo je dat do vetsich kelimku a supem do skleniku a jeste pockat? I tam bude mraz ale celkove tepleji pres den.
Tohle jsem nekde cetl, uz jste to nekdo zkusil?
TIP: Z raných odrůd můžete získat druhou sklizeň. Pokud při sklizni zralých hlávek ponecháte vnější listy a kořeny nedotčené, rostlina vytvoří několik nových hlávek. K druhé sklizni ponechte jen několik menších hlávek a až budou mít velikost zhruba tenisového míčku můžete sklízet. Po dokončení sklizně odstraňte celou rostlinu,
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |