Pěstování ozimé zeleniny

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (282) - 158.138 (?)
28.10.2023 20:51
Ahoj, nechal jsem se vámi inspirovat a jako pokus, asi marný, jsem v září zakoupil nejrannější semena květáku a zelí s vegetační dobou kolem dvouemssicu a vysel. Zelí jsem dal ven a pár květáku do skleníku. Nic z toho asi nebude, ale zkusil jsem, třeba když zatím nebudou mrazy, tak se něčeho malého třeba dockam. Spíš jde o pokusejak využít skleník po sezoně.
Květák
Květák
Zelí
Zelí
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 26.10.2023 8:05

Kontejnery se u mne nevyskytují, pálit také nechci, takže jediné řešení pro mne je vyvézt do nedalekého lesíka. Tam ta trocha juglonu škodu nenadělá. Mám taky dva ořešáky, zatím ještě relativně malé, tak to snad zvládnu. A plán je je poněkud zredukovat. Spíš víc než míň. Ano, letos drží listí déle než jiné roky.

Milan

host - 148.228 (?), 26.10.2023 8:58

Proč se ho zbavovat? Projeďte se pod stromy se sekačkou, shrabte to na hromadu a nechte zetlít. Co bych za to dal, kompostu mám trvale kritický nedostatek. Toto je příležitost, jak si postupně vylepšovat půdu na záhonech. A na tu vy si přeci stěžujete, jak ji máte mizernou.

host - 214.246 (?), 26.10.2023 9:47

My jsme listy ořechu nikdy do kompostu nedávali Asi jsme neměli nouzi. Teď když jsou ze zákona nabídnuty kontejnery tak teprve nebudu jezdit sekackou pod orechem a drtit listí. To platí i o drcení větviček ze stromu. Smeju se když nabízejí nové drtice a stepkovace. A ze jsem se nadrtil. Těch vymulcovanych cesticek mezi zeleninou a těch koleček co žena navozila dozadu zahrady.Zatím nic nepadá jenom ořechy. Až bude padat listi, zhrabeme na hromadu, slehle do žoků a do kontejneru. 

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 26.10.2023 22:06

Mám tragický nedostatek. Řeším to už i nákupem substrátu a kompostu. A nakoupil jsem i perlit ve velkém (lacino) a při každém rytí pár litříků přidám. Ale fakt je ten, že za ta léta, co tam hospodařím, je vidět zřetelný rozdíl v textuře půdy a i v úrodě. Takže jsem optimista: když budu žít a zahrádkařit ještě 30 let, nakonec budu mít fajnovou zeminu.smiley Bude to sice pořád ještě jílovka, ale to má i své výhody. Ovšem ten jíl ve 20 až 25 cm se vylepšit nedá: kdysi se tam používal při stavbách místo malty.sad

Jdu do toho: založím separátní kompost. Ne čistě ořechový, to spíš doplním 50% jiného biomateriálu, ale nebudu to vyhazovat. Projet to sekačkou bude nutné i tak, protože je potřeba posekat trávu. V každém případě si ušetřím dost štrapáce. Díky.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 61.249 (?), 27.10.2023 11:40

Mám pocit, že to ořechové listí spadne najednou začátkem listopadu. Potom budu mít jen jednu sobotu na to, abych se toho listí zbavil. Ty dva bagy mně asi nebudou stačit a tak jsem objednal dva další. Každý za cca 100 Kč, doprava 600,- Kč. Ráno mně zavolala paní z té firmy a řekla, že mně to pošle jiným způsobem, přes poštu. Potom doprava bude jen 200,- Kč. Což mne potěšilo a ihned jsem zaplatil. Už nemám takový strach z toho listí.

Vladimír

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 63.125 (?), 1.11.2023 8:41

Včera jsem dostal ty dva Big Bagy. Jsou od cukru, zářivě bílé. S manželkou jsme se shodli, že je škoda, že je budu používat na listí a budou za chvíli vypadat tak jako ty původní dva. Ale co se dá dělat.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 26.10.2023 21:46

Tak to jste mne nesmírně potěšil. Díky. Já s tím ořechovým materiálem více-méně zacházím jako s kontaminovaným. To proto, že v tom záhonu v blízkosti ořechu sice všechno tak nějak rostlo, ale spíš to vyšlo jako bonsaiky. Ale to předpokládám, že bylo způsobeno hlavně jeho kořeny. Vybudoval jsem proto i vyvýšený záhon.

Milan HP

Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3341) - 61.249 (?), 25.10.2023 22:05

Jak jsem napsal, tak na ty květáky asi dočasně hodím nějakou netkanou. Nevím jestli ty rostliny zesílí, aby přečkaly zimu. Pokud budou v pohodě, tak je nechám celou zimu odkryté. Jinak v roce toho prvního pokusu jsem dopěstoval čtyři rostliny květáků, které přežily těch 16 °C. Sice byla přes ně přehozená NT, ale většinou byla odfouknutá větrem.

Vladimír

Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3046) - 208.138 (?), 26.10.2023 8:18

Předpokládám mínus 16°C. No, bude asi záležet na tom, jak dlouho takové mrazy potrvají, tedy pokud vůbec přijdou.

Milan

MilosK - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (282) - 158.138 (?), 28.10.2023 20:51
Ahoj, nechal jsem se vámi inspirovat a jako pokus, asi marný, jsem v září zakoupil nejrannější semena květáku a zelí s vegetační dobou kolem dvouemssicu a vysel. Zelí jsem dal ven a pár květáku do skleníku. Nic z toho asi nebude, ale zkusil jsem, třeba když zatím nebudou mrazy, tak se něčeho malého třeba dockam. Spíš jde o pokusejak využít skleník po sezoně.
Květák
Květák
Zelí
Zelí
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025