Pěstování ozimé zeleniny
|
|
|
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 63.169 (?) 20.10.2023 16:50
Dnes jsem nad květáky dal tunel, který jsem vylepšil pro zimu tou netkanou 50 g/m2. Jsem zvědavý, jestli se mně tam zase nastěhují slimáci, udělal jsem všechno proto, aby to s nimi nebylo takové jak před dvěma lety. Půdu jsem vydesinfikoval dusíkatým vápnem a na folii jsem rozhodil trochu toho jedu, nevzpomínám si, který jsem koupil. Bude to asi třeba každý týden kontrolovat. V zimě se na ně občas podívám jen abych něco nafotil. Ty květáky nepotřebují v zimě vůbec nic, je to prakticky bez práce. Velikost rostlin je podobná jako v roce 2021, 26.10. podle fotky.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3105) - 208.138 (?), 20.10.2023 23:12
Vladimíre, promiň, ale mně se zdá ta 50ka moc. Kvůli světlu. Nakoupil jsem pro teplo jen 30ku. Letos jsem ji dal na okurky v tom chladném jaru, a bylo to dostatečné. Ale to je trochu jiná story. Stále se neví, jak moc mrazivá bude tahle zima. Co myslíš, bude hodně studená, jak někteří meteorologové varují? Za sebe můžu říct, že tomu spíš nevěřím.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 63.169 (?), 21.10.2023 6:04
Tu 50 ku tam mám kvůli teplotě. Jestli ubere v zimě trochu světla, tak to je nezajímavé. Květáky při těch nízkých teplotách stejně nerostou.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3105) - 208.138 (?), 24.10.2023 0:34
Nerostou, ale světlo potřebují pro přežití. Ne, nemám to vychytané ze zkušenosti, takže moje poznámka byla více-méně jen otázkou k přemýšlení. Odpověď možná přinesou výsledky pokusu. Držím palce.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 60.218 (?), 24.10.2023 8:34
S tím ubráním světla to není tak hrozné. Měřil jsem to a vyhodnotil to jako přijatelné, nebylo to o moc horší než devatenáctka.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3105) - 208.138 (?), 24.10.2023 13:40
Tak fajn. Jsem rád, že to vím. Držím palce, aby Ti to hezky vyšlo. Osobně doufám, že ty předpovědi kruté zimy se tak docela nevyplní. Četl jsem Honsovou a ta říká, že to zdaleka není jisté. No, uvidíme.
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 61.249 (?), 25.10.2023 18:21
Dnes jsem zase byl na zahradě, vyčistil jsem jahody a záhony po rajčatech. Potom jsem ještě hrabal ořechové listí. Zatím ho moc nespadlo. Také jsem se podíval na ty květáky. Za těch pět dní pod NT50 pořádně povyrostly. Asi jsou tam výborné růstové podmínky. Ty zbylé sazenice co jsem vysadil venku na záhon, bez černé textilie a bez nějakého krytí se zatím ani nepohly. Možná asi na ně také hodím NT, aby trochu do zimy povyrostly. Mám pocit, že když budou tak slabé, tak nebudou mít v zimě žádnou šanci a to by bylo nepříjemné, neměl bych nějaké srovnání jestli ty květáky vydrží zimu bez nějakého krytí. Zatím žádné poškození listů slimáky, ale našel jsem jednoho mrtvého vetřelce. Nevím jak se do tunelu mohl dostat. Jinak asi zafungoval ten jed co tam mám nasypaný.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Milan HP - Diamantový Zahrádkář (3105) - 208.138 (?), 25.10.2023 19:18
Vladimíre, co děláš s tím ořechovým listím? Někde jsem se dočetl, že ho lze kompostovat, pokud se kompost bude používat za nejméně 2 roky.
Rada ode mne ohledně pěstování zimních květáků je jenom založená na dohadech a obecné logice. Ale tu netkanku bych na ně rozhodně hodil, přesně z těch důvodů, které uvádíš. Bez pořádného zakořenění, i do hloubky, kde nezmrzne voda, nebudou mít v zimě moc šancí. Už někdy v září jsem vysel mrkvičku, a protože bylo hezky, rostla pěkně, ale teď když se ochladilo, jsem na ni hodil netkanku. Ale jen 17ku. Výsledek zatím neznám, ale už předtím jsem tam měl mrkvičku jako malíček. Listopad má být nad teplotním průměrem, což rozhodně zvyšuje šanci na úspěch pokusu. A pokud potřebuješ kontrolní vzorek, nech jich pár nekrytých. Vidím to tak, že to bude jen a jen na Matce Přírodě. Pokud nám pošle třeba 14 dní teplot pod -10°C, kontrolní vzorek nebude třeba. 
Milan
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 90.254 (?), 25.10.2023 19:42
Kompost z ořechového listí se nijak neliší, problém je pouze s tím, že ořechové listí tvoří nepropustnou vrstvu a tím se špatně rozkládá. Řešení je jednoduché - prohnat jej sekačkou. Nadrcené se pak rozloží stejně jako jakékoli jiné listí. Běžně to tak provozuji. Pokud jde o juglon, není třeba jej řešit, ten se vyplaví velmi rychle, hned na začátku během týdne dvou.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář (3365) - 61.249 (?), 25.10.2023 21:58
Ořechového listí mám opravdu hodně, odhaduji tak 6-8 kubíků. Dřív jsem ho pálil a část jsem ho také dával do kompostu. Není možné, aby toho listí bylo víc jak toho ostatního. Teď se ho snažím dát do kontejneru na bio odpad, který realizuje obecní úřad. Čekají mě ještě dvě soboty, kdy tam to listí budu moct dát. Ale je potřeba, aby všechno spadlo, zatím to padá po troškách. Jinak jeden strom mám hned u brány do zahrady a druhý o 150 m dál, až na konci. Problém je to přesunutí toho kvanta. Jinak mám štěstí, že ten kontejner je na půl hodiny přistaven cca 20 m od mé zahrady.
Vladimír
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|