Záměna podnože u stromku z ovocné školky Mezice
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář (800) - 239.107 (?), 2.4.2014 9:06
J.R. možná něco vymyslí o tom, že dusík v močovině je přijatelný daleko rychleji (třeba přes list, ale to teď není aktuální) ale ta směs, či spíše použití dvou formulací dusíku, je opravdu výhodné z pohledu přijatelnosti dusíku. Jedna z forem je lépe přijtelná v období, kdy je v půdě dostatek vody, druhá v době, kdy je sušeji. Důležité je aby se dostal dusík do kořenové zóny - buď zarytím pod trávník, nebo rozpuštěný ve vodě několika "sondami" na obvodu koruny. Jestli jsou stromky v králičím pletivu, může se stát, že škůdci se sice nedostanou do balu těsně okolo stromku, ale čekají na kořínky, které prorostou ven a na nich si pochutnávají. Strom je v půdě relativně pevně zakotvený, ale nepřirůstá. A pak při stejné podnoži pod všemi stromky může být ožírán jen jeden stromek, který je na oblíbené trase škůdce pod zemí. Někdy (mnohem častěji) hryzec zničí i silnější kořeny například M-9, jindy okouše kůru ze silných kořenů třeba A-2, M-1.
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 2.4.2014 9:16
J.R. možná něco vymyslí ... normalne a slusne jsem se ptal, rozhodne tu na rozdil od Vas 'nevymyslim' nesmysly. Takze bych uvital, kdybyste na moje prispevky nereagoval. Dekuji. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 65.144 (?), 2.4.2014 9:33
Močovinu do pudy neaplikuji, pouzivam ji (obcasne) rozpustenou ve forme zalivky k prihojeni jahod nebo boruvek, nebot pH by mela mit neutralni, coz je nekdy vyhodou. J.R.
|
|
|
|
|
|
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1408) - 179.38 (?), 2.4.2014 9:55
Prvních cca 7let stromek rostl jako z vody a dělal jsem každoroční řez. Poté až do dneška stromek sice dosti plodí, spíše ale menší jablíčka, ale přírůstky jsou 0, slovy nula.
Nakonec to zřejmě bude poškození hryzcem.Když stromek přirůstal v prvních létech-"jako z vody"mohl být opravdu na A2,pak přestal růst.
Jednou tu byla teorie o tom, že stromek vnímá, cítí,že se blíží jeho konec, proto plodí hodně malých (na větší nemá síly) jablíček-jako zdroj jader... tedy dalšího genetického materiálu.Je na vás,zda oné teorii uvěříte,nebo né.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 2.4.2014 15:58
Spodní voda je u nás 30M hluboko... a hryzec má rád vodu, že???
Děkuji všem za odpovědi.
Rajku jsem jako každé jaro pohnojil komplexním hnojivem na ovoce(menší hrst na cca 1M2) a navíc po cca 3týdnech ted zalil plošně 40L vody s síranem amonným cca 30g na 10L. Mám obavu abych nespálil kořeny dusíkem, jak se mě podařilo před lety u M9. Tráva teprve začíná růst-začátek vegetace, ale minulé roky byly viditelné tmavě zelené kruhy kolem stromů po hnojení komplex. hnojivem.
Faktem je že Rajka byla před lety sázena do jámy s cca kolečky černé pařeništní zeminy na místo kde před cca 30lety byla zřejmě také jablon. Ostatní stromy dostali většinou komplet vyměněnou půdu=cca 10-15koleček hnědozemě ze záhonů, protože byly sázeny po vykopaných starých vysokokmenech do obrovských jam, zvláště ten Topaz)
Můžu ještě ted výrazně narašené větve ostříhat? Neoslabím tím strom o mízu v nich?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 45.252 (?), 2.4.2014 16:12
A dělá krtince-hromádky hlíny? Ty tu nemám, ani nejsou viditelné chodbičky. Navíc 1,5M od Rajky je hned za plotem plno požeru ve formě odkopků švestek a šípky.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|