Nevím, kde se bere názor že Kokska je nějak mimořádně citlivá na strupovitost,
U mě strupovatěla Coxova dost (pravda, Šampion taky), bylo to ale v éře před rezistenty, takže vlastně všechny jabloně na zahradě byly víceméně citlivé.
Plody Šampionu mohou být skutečně velké, jen u správně udržovaného stromu, na neúdržbu je mnohem citlivější než Coxova!
Ano, je pravda, že bez pravidelného detailního řezu a probírky bývá na Šampionu vedle pěkných i plno drobných až brakovitých plodů. Srovnávat citlivost na neúdržbu si netroufnu. Což o to, údržbu stromu dát umíme, ale teplo a dostatek slunce nikoli. A v těch nárocích je Šampion podstatně skromnější.
Malé plody jsou u Šampionu bez chuti, na rozdíl od Coxovy, kde výborně chutnají i malé plody, leckdy i lépe než ty velké..
Taky pravda. Ale když si srovnáme množství úrody z jednoho stromu,, vzhled a prodejnost plodů, rozdíl je diametrální. Je ovšem pravda, že dnes už bych místo Šampiona zvolil odrůdu méně citlivou na choroby a srovnatelné chuti.