Zakládám novou zahradu

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?)
3.9.2014 11:01

U švestek preferuji chuť před velikostí. Už několikrát se mi stalo, že jsem plod odrůdy President nedojedl a 1/3 plodu is peckou zahodil. Navíc švestky velikosti drobnějších nektarinek se špatně prodávají na váhu a prodej po kiusech je zase málo efektivní. Nic Vám nebrání dát si tři plody po 25 gramech místo jednoho 70 gramového. nejlepší velikost je podle mne od "jedna do pusy a pecku vyplivnout" až po "vypeckovaná půlka akorát jedno sousto". V pekárně mají nejradši, když do buchty z 30-40 g těsta dají 3-4 půlky 20 g plodů (a nikoliv jednu Čačanskou).

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

host - 33.190 (?), 3.9.2014 9:47

Děkuji za reakce. Z jabloní tedy koupím Rubinolu a Rozelu. Broskvoně a nektarinku zasadím na podzim a budu doufat že se ujme.

Ještě k té švestce, díval jsem se i na Tophit, Čačanskou, nebo Topgigant? byl bych rád aby plody byly atraktivní (větší velikosti) a zároveň i chutné.

S výsadbou stolního vína počítám také, bude na jižní straně garáže. Také maliny, angrešt, ribíz, ostružiny...  Zdenek

Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 244.2 (?), 3.9.2014 11:01

U švestek preferuji chuť před velikostí. Už několikrát se mi stalo, že jsem plod odrůdy President nedojedl a 1/3 plodu is peckou zahodil. Navíc švestky velikosti drobnějších nektarinek se špatně prodávají na váhu a prodej po kiusech je zase málo efektivní. Nic Vám nebrání dát si tři plody po 25 gramech místo jednoho 70 gramového. nejlepší velikost je podle mne od "jedna do pusy a pecku vyplivnout" až po "vypeckovaná půlka akorát jedno sousto". V pekárně mají nejradši, když do buchty z 30-40 g těsta dají 3-4 půlky 20 g plodů (a nikoliv jednu Čačanskou).

galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1410) - 179.38 (?), 3.9.2014 11:31

Taky mám ten názor, že je lepší větší množství velmi chutných švestek, než několik velkých, atraktívních,přesto dobrých švestek, pološvestek.Cítíte v popisu ten rozdíl... velmi chutných/dobrých?...já ano,a v reálu je to někdy mnohem výraznější rozdíl, proto vyhledávám odrůdy menších, ale aromatických švestek.I když na brněnsku cca 220 mnm by možná došly lepší chutě i švestky větších rozměrů.A pokud budete potřebovat do výběru odrůd zakomponovat toleranci, střední odolnost proti PPV, klidně můžete.Pokud jsou zmíněna kritéria méně důležitá, svůj výběr odrůd můžete rozšířit i o některé povedené klony švestky domácí.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 3.9.2014 12:39

Pokud jsou zmíněna kritéria (odolnost proti PPV) méně důležitá, svůj výběr odrůd můžete rozšířit i o některé povedené klony švestky domácí.

Tak, tak. Dotáhl bych to ještě dál. Pokud jsou zmíněna kritéria méně důležitá, můžete se vykašlat na ostatní a výběr zúžit jen na ty povedené klony švestky domácí. Sám si to dovolit nemůžu.

Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 4.9.2014 18:30

Ještě k té švestce, díval jsem se i na Tophit, Čačanskou, nebo Topgigant? byl bych rád aby plody byly atraktivní (větší velikosti) a zároveň i chutné....pokud budete mít dva menší stromky tak aby to s tou chutí nedopadlo tak (co si vzpomínám na svá mladší léta), že to děcka ožerou ještě polezelené, najdřív stromek co bude dřív a pak i ten druhý. A jak budou chutnat zralé nikdy nezjsitíte.

host - 0.146 (?), 4.9.2014 19:10

políčko už mám upravené v lonském roce vysazeny ranné třešně 5kusu letos vysadíme višně a slivoně

host - 33.190 (?), 5.9.2014 8:56

Ano, tak to mám i já. U našich jím broskve které jsou úplně tvrdé, švestky když začnou modrat...  :)

Co jsem se díval na prodejstromku.cz nabízí tam švestky na Myrobalánu, což asi nebude vhodné. Nechci abych z toho měl velký strom. Co jsem se tady dočetl měl bych schánět na podnožích St. Julien, Wagenheimova. Jabloně mají v nabídce na méně vzrůstných podnožích.  Zdenek

host - 33.190 (?), 17.10.2014 14:16

Ještě bych se chtěl zeptat, jakou mám nechat vzdálenost mezi stromky. Jabloně Rubinola a Rozela, podnož M9,M26,M7? Bude stačit cca 3,5metru? Jakou vzdálenost mezi broskvoněmi a nektarinkou, podnož BSB1.  Děkuji.  Zdenek

tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?), 17.10.2014 15:31

Zdravím, pod 4 metry bych nešel, ale vše se odvíjí jak bujarou korunu necháte a kolik máte prostoru na zahradě. Od plotu bych šel taky dál, ať nestíní sousedovi nebo ať nemá řeči skrz listí. Taky ať můžete pohodlně projet sekačkou popř.jestli uvažujete do budoucna o traktůrku na sekání trávy...

host - 157.218 (?), 17.10.2014 16:08

Přečtěte si toto vlákno.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Řezání zahrandních obrubníků10.3.2025
Řezání zahrandních obrubníků8.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?7.3.2025
Obložení bazénu7.3.2025
Nejde protočit startování mot. pily - velká komprese?6.3.2025
Škarabání staré malby11.2.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty