Trvanlivé jmenovky s odrůdami
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?) 4.2.2013 22:20
Ano, slyšel jsem, že jmenovky na stromcích nejsou vyrobeny z papíru,. nýbrž z čehosi trvanlivějšího než je papír. Nicméně trvanlivost té hmoty je i tak kratší než životnost stromku. Navíc, co je platná relativně trvanlivá cedulka, když nápis je za rok na slunci pryč. Přitom by možná stačilo vyměnit nápln v tiskárně.
To, co popisuje p. Slavík, vídám často. Pěstitelé po mně chtějí, abych jim určil odrůdu, neboť si ji nestihli (!) za 3 roky opsat a z visačky to už nepřečtou. O název odrůdy se začnou zajímat až ochutnají první plody..
Myslím, že při cenách ovocné sadby by pěstitelé kvůli trvanlivějším nápisům na jmenovkách nezkrachovali. V 80. letech jsem kupoval stromky v JZD Slušovice. Název odrůdy byl vyražen děrovačkou skrz plastový štítek a nebyl problém.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 4.2.2013 19:22
Když mi dojdou poštou stromky jsem rád, když vůbec mají nějaký štítek.Někdy se stává, a je to nešvar neseriozních prodejců, že v balíku s různýmí ov.druhy a odrůdami dorazí stromky bez jakéhokoli štítku-to pokládám za větší problém.
Vždyť je mnoho zahrádkářů kteří zakoupí stromek jen podle toho, zda chtějí jabloň,nebo hrušeň,a nic o odrůdě nevědí, natož aby se zajímali o štítek, který časem odpadne.Když se jich po čase zeptáme o jakou odrůdu že se jedná, odvětí že neví, jen si vzpomínají že je to jakási jabloň-aspoň něco.Někteří takový štítek úmyslně odstraní už při výsadbě.Přece nebudeme chtít po pěstiteli ve školce, aby vyráběl cedule, které něco vydrží.To je věcí zájmu majitele stromku,aby po čase věděl co má pod palcem.
|
|
|
|
|
|
|
host - 18.68 (?), 4.2.2013 21:11
Dobrý den. Pane doktore, trochu budu oponovat. Rozhodně to není papír, co školkaři používají na jmenovky. Je to materiál Tyvek, což jsou speciálně vyráběná 100% polyethylenová vlákna. Je vodovzdorný, netrhá se a používá se na obrovskou spoustu různých aplikací včetně zdravotnictví. Nic lepšího pro školkařskou výrobu opravdu neznám. Stanislaw
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 4.2.2013 22:20
Ano, slyšel jsem, že jmenovky na stromcích nejsou vyrobeny z papíru,. nýbrž z čehosi trvanlivějšího než je papír. Nicméně trvanlivost té hmoty je i tak kratší než životnost stromku. Navíc, co je platná relativně trvanlivá cedulka, když nápis je za rok na slunci pryč. Přitom by možná stačilo vyměnit nápln v tiskárně.
To, co popisuje p. Slavík, vídám často. Pěstitelé po mně chtějí, abych jim určil odrůdu, neboť si ji nestihli (!) za 3 roky opsat a z visačky to už nepřečtou. O název odrůdy se začnou zajímat až ochutnají první plody..
Myslím, že při cenách ovocné sadby by pěstitelé kvůli trvanlivějším nápisům na jmenovkách nezkrachovali. V 80. letech jsem kupoval stromky v JZD Slušovice. Název odrůdy byl vyražen děrovačkou skrz plastový štítek a nebyl problém.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|