Trvanlivé jmenovky s odrůdami

Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
5.2.2013 8:56

Pane P.Z., byl bych nerad, aby má vsuvka o ležérní práci méně kvalifikovaných pracovníků v zahradnictvích a školkách vyzněla tak, že každý pracovník, který navléká visačky s popisky stromků to dělá stále a systematicky blbě. Tak to samozřejmě není. Stává se to naštěstí jen občas a bohužel, je to důsledkem monotónní málo kvalifikované ruční práce. Člověk není stroj. Když například budete majitelem nějaké ovocné školky a budete připravovat do sezónního prodeje tisíce stromků, které budete muset vyprodukovat a připravit v relativně krátkém čase, budete potřebovat na tuto "sklizňovou kampaň" nárazově nějaké lidské ruce, které jinak v průběhu sezóny ve firmě nemáte, protože je nepotřebujete. Takže si logicky najmete pár brigádníků na dobu určitou. Je to běžný postup při podobných činnostech, nejen v zemědělství. Určitě si na takovou práci nebudete najímat nějaké vědecké pracovníky, či manažery podniků, musel byste jim dát za to hodně peněz. A tak si najmete nějaké studenty, babky ze vsi, či agenturní pracovníky. Ti bývají často zahraniční. Oni mají nejnižší finanční nároky. No a pak takový agenturní brigádník sedí celé dny v nějaké vlhké nevytápěné plechové hale, před ním kvanta a kvanta svazků stromků a on navléká a navléká. Nekonečná rutinní a monotónní práce. Dají mu natištěné archy s popiskami a on postupuje od jednoho balíku stromků ke druhému a navléká a navléká. Tak a teď miřekněte, kde je záruka, že u toho takový člověk vždy odpovědně přemýšlí, je stále soustředěný a že si uvědomuje důsledky plynoucí z případných chyb své práce. Myslíte si, že když to náhodou splete a nějaké vysačky pověsí jinam, že to takový člověk nějak řeší? V řádu těch tisíců stromků. A že je někdo schopen takovou chybu následně zjistit a opravit? Ostatně důkazem, že se to takto nějak děje, jsou stesky našich kolegů zde na fóru, kteří si tu občas postěžují, že jim vyrostlo něco jiného, než si objednali.

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.2.2013 9:08

S agenturními pracovníky jistě máte pravdu, ale babce ze vsi nebo studentce bych to svěřil spíš, než manažerovi. To jen tak na okraj, jinak souhlas.

host - 18.68 (?), 5.2.2013 8:21

Pro Wimpiho. Ukažte mi prosím, kde vezmete kvalifikovanou pracovní sílu se silným vztahem k ovocné školkařině. Uvedu to na sobě. Na stará kolena jsem si dělal vysokou. Na přijímačkách nás bylo 160, přijato bylo 60, u promoci nás bylo 24 a děláme to 2. Tak je to pane. Stanislaw

host - 213.119 (?), 5.2.2013 0:05

No při průměrné školkařské výrobě 300 000 ks stromků a ceně brigádníka

to už nějeký problém asi bude.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.2.2013 7:04

Při průměrné ceně 150-200 Kč za stromek? I ta nejlevnější čínská trička za 50 Kč jsou vybavena nášivkou s informací o druhu materiálu a teplotou praní. Vydrží déle než samotné tričko a kupodivu to problém není.
   Když vidím způsob, jak jsou popsané svazky stromků prodávané např. na olomoucké Flóře a jak nedůsledně je popisují samotní prodejci, dal bych Wimpimu za pravdu.

host - 18.68 (?), 5.2.2013 8:17

Dobrý den. Pane doktore, trička se na celém světě šijí stále dokola každý den, ale stromky jsou sezóní záležitost. A hlavně, ty jmenovky z Tyveku jsou vymyšleny pro velkovýrobu na celém světě. A když pěstitel zakládá ovocný sad, tak už přesně ví, co a kde bude sázet, má na to výsadbový plán. Označeny jsou potom jen řady s odrůdama. Na Flóře v Olomouci prodávají ti, co u nás potřebují přežít, protože tam je pravděpodobnost, že se stromky prodají. Znám ty prodavače osobně všechny. Mám kousek vedle známou školku a už loni na podzim mně říkali, že s pěstováním končí a budou jen nakupovat. Tady si píšeme doslova o pár kusech, ale to nikoho neuživí. Stanislaw

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 5.2.2013 8:31

Pan Miloš a Wimpi mají pravdu - kolikrát se vám, pěstitelům, stalo, že jste koupili podle oficiální visačky vámi požadovanou odrůdu a po letech z toho "vylezlo" úplně něco jiného. Mně se to stalo kdysi při koupi hrušně Hardyho, která se proměnila v Clappovu, nebo jsem kupoval Vlašku a i tady mám značné podezření. A to nejsem sám. Správné označení je základ a považuji to za věc dosti důležitou.

m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5585) - 133.163 (?), 5.2.2013 9:32

V Olomouci má stromky v guči (oddělené guče) a až ho koupíte tak tužkou na provlékací jmenovku napíše odrůdu a dá na stromek. Taková je má zkušenost.

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 5.2.2013 10:32

Moje zkušenost s olomouckým stánkovým prodejem (a nejen tam) je stejná. V lepším případě je odrůda napsána prodejcem na cedulku. O podnoži nic, o registračním čísle, jakosti, atd už vůbec nic.
    Chápu, že to pro velkoproducenty nemusí být zajímavé, Přesto trvám na tom, že i když se stromky prodávají zahrádkářům po jednom dvou kusech, měly by být opatřeny náležitostmi tak, jak se patří. Je to mimojiné součást kvality prodávaného zboží a jeho reklamy. Těžko se pak divit, že zájem o takové výpěstky klesá.

host - 213.119 (?), 5.2.2013 13:15

Já vidím že zájem neklesá, velmi důležitá je cena a ta bývá na Flóře nízká.

To samé je například u růží v supermarketech.Žádná odrůda ani podnož.

Jenom berevné fotky.To se pak školkách těžko konkuruje, omezuje se

množství i sortiment.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Jak je to s kvalitou Red Einhell?22.11.2024
Inspiraci pro zahradní domky22.11.2024
Obsyp zapuštěného bazénu22.11.2024
Jak je to s kvalitou Red Einhell?21.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty