Trvanlivé jmenovky s odrůdami



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?) 
5.2.2013 8:56

Pane P.Z., byl bych nerad, aby má vsuvka o ležérní práci méně kvalifikovaných pracovníků v zahradnictvích a školkách vyzněla tak, že každý pracovník, který navléká visačky s popisky stromků to dělá stále a systematicky blbě. Tak to samozřejmě není. Stává se to naštěstí jen občas a bohužel, je to důsledkem monotónní málo kvalifikované ruční práce. Člověk není stroj. Když například budete majitelem nějaké ovocné školky a budete připravovat do sezónního prodeje tisíce stromků, které budete muset vyprodukovat a připravit v relativně krátkém čase, budete potřebovat na tuto "sklizňovou kampaň" nárazově nějaké lidské ruce, které jinak v průběhu sezóny ve firmě nemáte, protože je nepotřebujete. Takže si logicky najmete pár brigádníků na dobu určitou. Je to běžný postup při podobných činnostech, nejen v zemědělství. Určitě si na takovou práci nebudete najímat nějaké vědecké pracovníky, či manažery podniků, musel byste jim dát za to hodně peněz. A tak si najmete nějaké studenty, babky ze vsi, či agenturní pracovníky. Ti bývají často zahraniční. Oni mají nejnižší finanční nároky. No a pak takový agenturní brigádník sedí celé dny v nějaké vlhké nevytápěné plechové hale, před ním kvanta a kvanta svazků stromků a on navléká a navléká. Nekonečná rutinní a monotónní práce. Dají mu natištěné archy s popiskami a on postupuje od jednoho balíku stromků ke druhému a navléká a navléká. Tak a teď miřekněte, kde je záruka, že u toho takový člověk vždy odpovědně přemýšlí, je stále soustředěný a že si uvědomuje důsledky plynoucí z případných chyb své práce. Myslíte si, že když to náhodou splete a nějaké vysačky pověsí jinam, že to takový člověk nějak řeší? V řádu těch tisíců stromků. A že je někdo schopen takovou chybu následně zjistit a opravit? Ostatně důkazem, že se to takto nějak děje, jsou stesky našich kolegů zde na fóru, kteří si tu občas postěžují, že jim vyrostlo něco jiného, než si objednali.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
Michal. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (711) - 8.42 (?), 5.2.2013 9:08

S agenturními pracovníky jistě máte pravdu, ale babce ze vsi nebo studentce bych to svěřil spíš, než manažerovi. To jen tak na okraj, jinak souhlas.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.68 (?), 5.2.2013 8:21

Pro Wimpiho. Ukažte mi prosím, kde vezmete kvalifikovanou pracovní sílu se silným vztahem k ovocné školkařině. Uvedu to na sobě. Na stará kolena jsem si dělal vysokou. Na přijímačkách nás bylo 160, přijato bylo 60, u promoci nás bylo 24 a děláme to 2. Tak je to pane. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.119 (?), 5.2.2013 0:05

No při průměrné školkařské výrobě 300 000 ks stromků a ceně brigádníka

to už nějeký problém asi bude.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 5.2.2013 7:04

Při průměrné ceně 150-200 Kč za stromek? I ta nejlevnější čínská trička za 50 Kč jsou vybavena nášivkou s informací o druhu materiálu a teplotou praní. Vydrží déle než samotné tričko a kupodivu to problém není.
   Když vidím způsob, jak jsou popsané svazky stromků prodávané např. na olomoucké Flóře a jak nedůsledně je popisují samotní prodejci, dal bych Wimpimu za pravdu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 18.68 (?), 5.2.2013 8:17

Dobrý den. Pane doktore, trička se na celém světě šijí stále dokola každý den, ale stromky jsou sezóní záležitost. A hlavně, ty jmenovky z Tyveku jsou vymyšleny pro velkovýrobu na celém světě. A když pěstitel zakládá ovocný sad, tak už přesně ví, co a kde bude sázet, má na to výsadbový plán. Označeny jsou potom jen řady s odrůdama. Na Flóře v Olomouci prodávají ti, co u nás potřebují přežít, protože tam je pravděpodobnost, že se stromky prodají. Znám ty prodavače osobně všechny. Mám kousek vedle známou školku a už loni na podzim mně říkali, že s pěstováním končí a budou jen nakupovat. Tady si píšeme doslova o pár kusech, ale to nikoho neuživí. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 5.2.2013 8:31

Pan Miloš a Wimpi mají pravdu - kolikrát se vám, pěstitelům, stalo, že jste koupili podle oficiální visačky vámi požadovanou odrůdu a po letech z toho "vylezlo" úplně něco jiného. Mně se to stalo kdysi při koupi hrušně Hardyho, která se proměnila v Clappovu, nebo jsem kupoval Vlašku a i tady mám značné podezření. A to nejsem sám. Správné označení je základ a považuji to za věc dosti důležitou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5581) - 133.163 (?), 5.2.2013 9:32

V Olomouci má stromky v guči (oddělené guče) a až ho koupíte tak tužkou na provlékací jmenovku napíše odrůdu a dá na stromek. Taková je má zkušenost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 92.38 (?), 5.2.2013 10:32

Moje zkušenost s olomouckým stánkovým prodejem (a nejen tam) je stejná. V lepším případě je odrůda napsána prodejcem na cedulku. O podnoži nic, o registračním čísle, jakosti, atd už vůbec nic.
    Chápu, že to pro velkoproducenty nemusí být zajímavé, Přesto trvám na tom, že i když se stromky prodávají zahrádkářům po jednom dvou kusech, měly by být opatřeny náležitostmi tak, jak se patří. Je to mimojiné součást kvality prodávaného zboží a jeho reklamy. Těžko se pak divit, že zájem o takové výpěstky klesá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 213.119 (?), 5.2.2013 13:15

Já vidím že zájem neklesá, velmi důležitá je cena a ta bývá na Flóře nízká.

To samé je například u růží v supermarketech.Žádná odrůda ani podnož.

Jenom berevné fotky.To se pak školkách těžko konkuruje, omezuje se

množství i sortiment.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Topný kabel4.7.2024
Topný kabel3.7.2024
Topný kabel2.7.2024
Svislá odpadní roura 75mm27.6.2024
Svislá odpadní roura 75mm25.6.2024
Srovnávačka MS 30025.6.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika