Topaz nepřekonaný
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.248 (?) 21.12.2017 16:28
K téme popisu odrôd - dovolím si dať svoju charakteristiku Topazu (vychádzam z výzoru mnou dopestovaných plodov, do pomológie som sa nepozeral, takže sa s ňou možno v niečom nezhodnem). Topaz je typický predstaviteľ tzv. plocho guľovitých odrôd, teda plod je širší než vyšší (foto 1). Povrch plodu je často mierne "nerovný", akoby nedokonale tepaný plech. Veľkosťou je Topaz priemerný. Väčšina plodov je sfarbená tak, že časť plodu je žltá a časť červená, žíhaná tenkými pásikmi (foto 2). Sfarbenie závisí od osvetlenia plodov v korune, plody s dobrým prístupom slnka sú často takmer celočervené a líčko stráca žíhanie - červeň je sýtejšia a rozmytá (foto 3). Tvar plodu je väčšinou zaoblený, ale niektoré plody vykazujú miernu "hranatosť" - pekne to vidno na foto 4, plod vpredu celkom vľavo. Pre Topaz je typická pomerne priestranná (široká a hlboká) kališná jamka, ktorá je výrazne "zvlnená", hrboľatá, čo je pre Topaz úplne typické a charakteristické (foto 5,6). Skúsený pestovateľ identifikuje Topaz aj so zavretými očami, len na základe pohmatu a vône. Šupka je skôr hrubšia, nie je suchá ani drsná, je trochu mastná (ale len diskrétne). Dužina je tuhšia, dosť šťavnatá, sfarbená jemne do žltooranžova. O chuti sa tu už popísalo dosť, Topaz je odroda ktorej kyselinky rozhodne nechýbajú, ale pre mňa je chuťovo vynikajúci (a hlavne "je svoj", nezameniteľný s inými sortami, ktoré sú často na jedno kopyto). Vo vyšších polohách a pri podtrhnutých plodoch je vhodné vyčkať na ich "zharmonizovanie" - zvyčajne po Novom roku, inak môžu byť kyslejšie. U mňa v teplej polohe záhrady je Topaz konzumne kvalitný hneď po zbere, ale chuťovo je na vrchole od Vianoc do konca februára. Skladovateľnosť je veľmi dobrá, v závislosti od pivnice a načasovania zberu, nezriedka do apríla až mája, plody dlho nevädnú - až ku koncu životnosti. Jablká s mikrotraumami (drobné poranenie šupky napr.hmyzom alebo neopatrným zberom) však rady v danom mieste zahnívajú a tým sa znehodnotia. Na záver ešte 3 snímky Rubinoly (foto 7-9) s ktorou si Topaz menej skúsení konzumenti môžu výzorovo zamieňať. Rubinola býva tmavšie červeno sfarbená, väčšinou je dokonalejšie "zaoblená" a má typickú pomerne veľkú hrdzavú plôšku hviezdicového tvaru v oblasti stopkovej jamky (tu potom aj začína zahnívať ku koncu svojej životnosti v pivnici). A líši sa samozrejme chuťou (viac cukrov, menej kyseliniek než Topaz) a skorším dozrievaním. U mňa oberám Rubinolu začiatkom septembra, Topaz asi o mesiac neskôr. IH (ospravedlňujem sa skúseným pestovateľom Topazu, pre ktorých sú tieto informácie banálne, príspevok som smeroval najmä k záhradkárom ktorí sa s Topazom len zoznamujú, prípadne nad jeho pestovaním uvažujú).
| | Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 67.66 (?), 21.12.2017 10:34
...dříve se popisy odrůd opakovaly, ale dnes je situace možná ještě horší. Informace o jednotlivých kultivarech jsou doslova na pár řádků, s použitím vágních termínů,...
Je to tak. Popis odrůdy v pomologii je často na celou stránku, ale hodně prostoru zabere popis tvaru květních plátků, zubatost listů, barva výhonů, počet lenticel, základní barva, kterou nakonec plod nemá a další, pro pěstitele naprosto "nezbytné" informace. Na obhajobu autorů třeba říci, že poptávka je po literatuře co nejčerstvější. A tak se píší údaje na základě minimálních zklušeností nebo vůbec žádných (a tak se opíšou).
Co se týče druhého odstavce pana Daníka, to je problém. Kam dokáže sklouznout diskuze na jakékoli nevinné téma, o tom se můžeme přesvědčit v komentářích na mnoha zpravodajských servrech. V tom já správci vůbec nezávidím, není jeho prvotním cílem bránit někomu ve vyjádření. Když ale smaže nějaký sprostý příspěvek, nemůže tam nechat jiný, který na něj reaguje, diskuze by ztratila smysl.
Každopádně, že jsou lidé, kteří upřímně nenávidí druhé za to, že vypěstují hezčí jablko, z toho jsem teda smutný.
|
|
|
|
|
|
|
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář (4384) - 234.248 (?), 21.12.2017 16:28
K téme popisu odrôd - dovolím si dať svoju charakteristiku Topazu (vychádzam z výzoru mnou dopestovaných plodov, do pomológie som sa nepozeral, takže sa s ňou možno v niečom nezhodnem). Topaz je typický predstaviteľ tzv. plocho guľovitých odrôd, teda plod je širší než vyšší (foto 1). Povrch plodu je často mierne "nerovný", akoby nedokonale tepaný plech. Veľkosťou je Topaz priemerný. Väčšina plodov je sfarbená tak, že časť plodu je žltá a časť červená, žíhaná tenkými pásikmi (foto 2). Sfarbenie závisí od osvetlenia plodov v korune, plody s dobrým prístupom slnka sú často takmer celočervené a líčko stráca žíhanie - červeň je sýtejšia a rozmytá (foto 3). Tvar plodu je väčšinou zaoblený, ale niektoré plody vykazujú miernu "hranatosť" - pekne to vidno na foto 4, plod vpredu celkom vľavo. Pre Topaz je typická pomerne priestranná (široká a hlboká) kališná jamka, ktorá je výrazne "zvlnená", hrboľatá, čo je pre Topaz úplne typické a charakteristické (foto 5,6). Skúsený pestovateľ identifikuje Topaz aj so zavretými očami, len na základe pohmatu a vône. Šupka je skôr hrubšia, nie je suchá ani drsná, je trochu mastná (ale len diskrétne). Dužina je tuhšia, dosť šťavnatá, sfarbená jemne do žltooranžova. O chuti sa tu už popísalo dosť, Topaz je odroda ktorej kyselinky rozhodne nechýbajú, ale pre mňa je chuťovo vynikajúci (a hlavne "je svoj", nezameniteľný s inými sortami, ktoré sú často na jedno kopyto). Vo vyšších polohách a pri podtrhnutých plodoch je vhodné vyčkať na ich "zharmonizovanie" - zvyčajne po Novom roku, inak môžu byť kyslejšie. U mňa v teplej polohe záhrady je Topaz konzumne kvalitný hneď po zbere, ale chuťovo je na vrchole od Vianoc do konca februára. Skladovateľnosť je veľmi dobrá, v závislosti od pivnice a načasovania zberu, nezriedka do apríla až mája, plody dlho nevädnú - až ku koncu životnosti. Jablká s mikrotraumami (drobné poranenie šupky napr.hmyzom alebo neopatrným zberom) však rady v danom mieste zahnívajú a tým sa znehodnotia. Na záver ešte 3 snímky Rubinoly (foto 7-9) s ktorou si Topaz menej skúsení konzumenti môžu výzorovo zamieňať. Rubinola býva tmavšie červeno sfarbená, väčšinou je dokonalejšie "zaoblená" a má typickú pomerne veľkú hrdzavú plôšku hviezdicového tvaru v oblasti stopkovej jamky (tu potom aj začína zahnívať ku koncu svojej životnosti v pivnici). A líši sa samozrejme chuťou (viac cukrov, menej kyseliniek než Topaz) a skorším dozrievaním. U mňa oberám Rubinolu začiatkom septembra, Topaz asi o mesiac neskôr. IH (ospravedlňujem sa skúseným pestovateľom Topazu, pre ktorých sú tieto informácie banálne, príspevok som smeroval najmä k záhradkárom ktorí sa s Topazom len zoznamujú, prípadne nad jeho pestovaním uvažujú).
| |
|
|
|
|
|
|
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 8.135 (?), 21.12.2017 21:37
No vidíte. Má takový popis šanci zaujmout začínajícího pěstitele? Má! Protože takový člověk chce jasně definovat chuť, velikost, vzhled a skladovatelnost jablka (plodu obecně). Později jej možná bude zajímat odolnost proti chorobám, růstové vlastnosti a celkové nároky na půdní a klimatické podmínky. K podrobnému zkoumání odrůdy se dostane za dva roky, deset let, nebo taky vůbec, a tak může zůstat délka řapíku, vzdálenost internodií, počet jader v semeníku atd. (prozatím) u ledu. Začátečníkům je třeba sadaření laicky přiblížit a jednoduše zpopolarizovat, nehledat okliky a složitosti, na ty přijdou po pár letech sami. Na podzim jsem rozdávat pár jablůněk svých oblíbených odrůd. Každý chtěl ochutnat jablíčko dané sorty. Na barvu letorostů a plstnatost pupenů se nikdo neptal.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 225.161 (?), 18.12.2017 16:42
K myšlence, že pěstování Topazu v Rakousku zavedli pravděpodoně jen naturalizovaní rakušáci - češi uvedu podle svých zkušeností při dohledávání letní jabloně Delcorf resp. Dalila Ambasy, kterou už konečně mám, že např. Topazy se často nabízejí v polských, rakouských, německých i švýcarských školkách, když nepočítám ovocné školky na Slovensku.
Jablkům zdar když ostatní - meruně, slivky atd. kvůli mrazům neplodí.
Kryštof od Brna
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|