Topaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 92.38 (?), 23.9.2013 12:58
Dobrý den, můžu se zeptat - kdy trhat Topaz a Rubinolu- mám jablůňky, které mají první rok plody -už jsou velmi pěkné, ale nemám zkušenost- můžete mi prosím poradit? A ještě -mohou se pak hned jíst nebo nechat v bedýnce ještě dojít. Jsem zhruba v 300 m nm. Děkuji F.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 14.170 (?), 26.9.2013 22:22
Rubinola se sklízí podstatně dřív než Topaz. U nás je v tuto dobu plně vyzrálá.
V
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kačer - (32) - 42.9 (?), 10.10.2013 13:30
Tak mi letos Topaz zaplodil nádherně, bohužel byl zasazen v době kdy jsem tu ještě nebydlel, takže dnes u neumím říct na jaké podnoži je. Po červnovém opadu a probírce dozrálo cca 200 jablíček cca 7 až 8 cm v průměru, výborné chuti a bez jakéhokoliv napadení. Stříkal jsem 2 baycorem a 2x mospilanem. Břeťa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 41.143 (?), 10.10.2013 19:08
Jaká podnož je lepší pro Topaz z hlediska kvality plodů M9 nebo M7. Děkuji Miloš
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 76.213 (?), 10.10.2013 19:40
Zdravím
Zdravím Vas p. Paulo. Je to ienom muj názor a praxe ve sledování této odrudy. Možná některé naštvu, ale bohužel je to tak, Topaz je odrúda, která se někdy chová jako Coxovka a možná i húř. Na můj vkus je to kyselé jablko s pěknou vúní a barvou dužniny, ale to je vše. Topaz je odruda, která je sině napadána mšicí, roste kolměji a má hlavně sklon ke zdrobňování plodú a jejich nevyrovnanost ve velikosti. U Topazu jsou plody na jednom stromku od velikosti Rubínu až po velikost trnky. Je to odruda, která trpí sazovitostí tak jako kožuchy a je mezi prvními odrudami s Rubinolou, která začíná být napadána strupovitostí odolnou na gen floribundy. U mě byl Topaz mezi rezistenty, kteří letěly do pece. Je, ale i jeho výhoda v tom, že jeho květy odolaly mrazu až - 4 'C. Tak jak jsou mezi nami lidé co dýchají za Coxovku a její mutace tak jsou i lidé co se budou bíti za Topaz. Je to na jednotlivci co upřednostní a to ať si pěstuje na své zahradě a obhajuje své názory.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|