Mně se ten kořenový krček také nelíbí. Takto mi začal před půldruhým rokem " haprovat " Topaz.
Loni už od června měl žluté listy a těch pár plodů, co přežilo mráz, bylo velmi drobných. Nasadil jsem listovou výživu, přihnojil komplexním tekutým hnojivem ke kořenům a od sklizně do zimy 3x ošetřil měď. přípravkem. Na jaře jsem vřeteno hluboce seřezal, opět ošetřil mědí a po odkvětu přihnojoval na list. Ale stromek churavěl dál.
V srpnu jsem ho musel zlikvidovat. Řezal jsem ho od vrcholu postupně po asi 50 cm. Když zbyl asi 20 centimetrový pahýl, lehce rukou jsem ho vyvrátil a vytáhl ze země. Když jsem s ním uhodil o beton (mimo zahradu), téměř se rozsypal. Jakási bakteriální infekce.
Letos sousední vřeteno Rubínu začínalo mít podobné příznaky, plodů hodně, ale listy ne příliš dobré. Pomohla asi výživa a loňské a letošní ošetřováni Kocidem a Syllitem. Jeho stav se zlepšil a bohatá násada plodů, dle teze o zachování rodu ( p.Vysloužil), je odpovídající velikosti.
Jinak je velmi dobrou prevencí proti sviluškám a dalším savým škůdcům jarní ošetření Oleoekolem v době po vyrašení. Bohužel je potřeba si ho namíchat sám. Olejové smáčedlo (např. Ekol, Mero a pod.) + Reldan.