Staré odrůdy
|
|
 |
 |
host - 35.64 (?) 25.1.2017 11:44
Objektivní porovnání je těžké. Lidský život je krátký, málokdo má dostatek prostoru (a schopností) pro souběžné pěstování odrůd a jejich porovnávání a selekci. Proto musíme názory skládat jako mozaiku a snažit se o obecněji platné závěry s vědomím, že někde nemusí platit vůbec a že těch pravd může být více. Proto je důležité rozhlížet se kolem sebe, všímat si, co se v okolí osvědčilio a kterým směrem tedy jít.
Já mám například velmi dobré zkušenosti s Panenským - sázel je děda před cca 70 lety a dodnes stromy pravidelně plodí a jablka jsou kolem 5 cm v průměru. V moštárně nevěří, že jsou to Panenské. Čili pro obdobnou lokalitu v polabí mohu doporučit. Ale jinam, např. do podhůří??
Myslím si, že roli hraje i určité oteplování (ale pozor, nejsem alarmista v tomto směru). V Praze mám menší zahradu, kde jsem zrušil jabloně, hrušně a vysadil jen meruňky a broskvoně. Velmi se to osvědčilo, úrodu počítám v mnoha desítkách kg. Paradoxně vozím toto ovoce z Prahy na venkov známým a příbuzným. Resp. vozil jsem, letos tam místo toho bude bytový dům a stromy jsou již vytrhané... Takže to berte i jako smutný pvzdech. Jirka
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
Kamil Hasman - Stříbrný Zahrádkář (491) - 96.24 (?), 24.1.2017 16:07
Pro pana Jiřího II: Ano, způsob života na venkově i jeho samotná tvář se mění. Nemohu mít nikomu za zlé, že se nevěnuje pěstění ovocného stromoví. Mně se chtělo obětovat veškeré peníze a volný čas svému velkému hobby, proto jsem s elánem dřel na svých pozemcích, zatímco moji vrstevníci jezdili na pěkné dovolené k moři. Šetřil jsem na studny, stavbu chaty, přikoupení půdy, výsadby, oplocení, kdežto ostatní lidé si stavěli nové domy a kupovali pěkná fára. Já žil v malém bytě a jezdil s vehikly....ale stejně bych neměnil...
|
|
 |
|
 |
 |
|
Jiří II - Zlatý Zahrádkář (598) - 143.84 (?), 24.1.2017 17:48
Pane Hasmane, k tomu co jste napsal mohu jen dodat, že máte můj obdiv a sympatie. Přeji Vám pevné zdraví a hodně radosti z vlastního ovoce.
Staré jsou odrůdy jen podle roků od jejich objevení nebo uvedení na trh. Lépe je odrůdy rozlišovat na ty které se osvědčily a které se neosvědčily.
To zjednodušeně znamená, na ty které nám chutnají a které nám nechutnají, dále na ty kterým se v daných podmínkách daří a kterým se v daných podmínkách nedaří.
|
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 24.1.2017 18:12
Já bych termín staré odrůdy nezavrhoval, ale rozdělil na dvě skupiny:
Staré odrůdy 1
Ananasová reneta, Bernské růžové, Breuhahnovo, Sudetská, James Grieve, Wagenerovo, aj. Už je kolem sebe běžně nevídáme, šlo o krátkověké stromy. Bojovat za jejich záchranu za každou cenu nevidím za nutné. I když na ně někteří nedají dopustit, nové odrůdy je nahradily lepší chutí, plodností, velikostí, často i rezistencí.
Staré odrůdy 2
Blenheim, Jadernička, Matčino, Grávštýn, Smiřické, Boikovo, Kardinál, Strýmka, Panenské, Vilémovo, Boikovo, aj. Stromy jsou dlouhověké, takže je stále vídáme ve starých sadech, kolem silnic, v extenzivních zahradách. Tyto jabloně, které mohou tvořit krajinu, růst bez větších zásahů pěstitele, je třeba zachovat. A to proto, že podobné odrůdy mezi těmi novými nenacházíme, takové se totiž již nešlechtí!
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 227.21 (?), 24.1.2017 19:09
Strýmce, kterou jsem všude možně pomlouval bych se asi měl, po čtení tady poslední dobou, omluvit.
(Já ji zdědil, velký strom od severu, jinak úplně zastíněná byla, a přesto bez chorob, škůdců a velmi úrodná a trvanlivá. A jak jsem ji skácel, tak jsem pak zjistil, že na tom místě by neprospíval ani černý bez...)
Jen ta chuť, konzistence a výlisnost-šťavnatost velmi podprůměrná. Z lepší polohy ji neznám...
Ale co z lepší polohy, nebo lépe napsáno stanoviště, znám jsou Booskopské.
Proto taky reaguji na jejích vhodnost k sušení. Myslím si, že ony jsou tak suché, že se "ani moc sušit nemusí"...
*
Ale já mám velmi omezený pohled a rozhled, nejsem ovocnář, mé priority byly hlavně výlisnost, cukernatost a tak...
(A na lepší "surovinu" než Smiřické jsem v tom směru nenarazil.)
Tak mé psaní berte s velkou rezervou).
Rafael.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 35.64 (?), 25.1.2017 11:44
Objektivní porovnání je těžké. Lidský život je krátký, málokdo má dostatek prostoru (a schopností) pro souběžné pěstování odrůd a jejich porovnávání a selekci. Proto musíme názory skládat jako mozaiku a snažit se o obecněji platné závěry s vědomím, že někde nemusí platit vůbec a že těch pravd může být více. Proto je důležité rozhlížet se kolem sebe, všímat si, co se v okolí osvědčilio a kterým směrem tedy jít.
Já mám například velmi dobré zkušenosti s Panenským - sázel je děda před cca 70 lety a dodnes stromy pravidelně plodí a jablka jsou kolem 5 cm v průměru. V moštárně nevěří, že jsou to Panenské. Čili pro obdobnou lokalitu v polabí mohu doporučit. Ale jinam, např. do podhůří??
Myslím si, že roli hraje i určité oteplování (ale pozor, nejsem alarmista v tomto směru). V Praze mám menší zahradu, kde jsem zrušil jabloně, hrušně a vysadil jen meruňky a broskvoně. Velmi se to osvědčilo, úrodu počítám v mnoha desítkách kg. Paradoxně vozím toto ovoce z Prahy na venkov známým a příbuzným. Resp. vozil jsem, letos tam místo toho bude bytový dům a stromy jsou již vytrhané... Takže to berte i jako smutný pvzdech. Jirka
|
|
 |
|
 |
 |
|
bunny - Zlatý Zahrádkář (813) - 67.176 (?), 25.1.2017 12:05
skúsim vysvetliť ako som myslel slovo "objektívny". objektívny je ten, kto aj napriek tomu, že prezentuje svoje skúsenosti, chute a preferencie, tak napr. jeho kamarát nie je šľachtiteľ a on chváli tu jeho odrodu. jeho kamarát nemá obchod s ovocnými stromčekmi a on chváli odrody, ktoré tam má a pod. človek, ktorý má akýkoľvek záujem na tom, aby sa medzi ľudí rozšírila nejaká odroda, tak objektívny nie je a preto som aj napísal, že staré odrody netreba propagovať ale objektívne informovať. v prípade, že som zle pochopil účel a cieľ fóra, nemá to byť výmena skúsenosti, prípadne pomoc iným ale skrytá reklama, tak sa úprimne ospravedlňujem, som mladý a neskúsený.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|