Zdravím
Konečně zajímavý názor. Je pravdou, že většina jabloní se pěstovala na pastvinách či polních mezích a z těchto stromů se potom hodnotila kvalita odrúd. Tak konečně proč se nehodí Topaz a jiné novinky na polokmeny do pastvin a luk a nebudeme tu zbaběle něco kritizovat a hodnotit co neprošlo zátěží. Já si budu cenit toho názoru, který nám tu řekne pěstitel co má Topaza na vysokokmenu na louce bez zájmu a né jenom ho hodnotit na rozmazlených zákrscích.Proč se tu bojíte reality jak dopadnou nové odrudy v tvrdé praxi a zase se staré odrudy degradují z neudržovaných vysokokmenů. Já si myslím, že Topaz který jsem pozoroval na 300m řadách, kterých bylo 4. že mluví za vše. Většina plodů skončila v moštu. Tato odruda se spíše měla jmenovat Matrjoška. To Goldstár byl o dost lepší než Topaz. Vy tu hodnotíte pár rozmazlených zákrskú, ale v kvantu horor. Snižoval pruměrný výnos sadu a to každoročně. Tak si myslím, že realita velkovýrobní a jeho propagace je mimo kolej. Za celou dobu co znám Topaz jsem se ještě nikdy nesetkal se zájmem o jeho plody na koupi na uskladnění. Mizel pouze Jonathán, Rubínové mutace a Rubinola s Matčinem a občas Spartan.
sadař vlada
Na to jak je pro zahradkáře velice propagován tak jeho kupní síla plodú je na nule a i v žádném obchodě není nabízen. Proč asi. Realisté ví.
U Vandy je to zase na opak. Vanda nemá ráda rozmazlování a bujné podnože jinak trpí nemocí a to ji odstavilo jak ze zahrad tak velkovýroby. Já jsem se naučil respektovat její skromné požadaky tak mám plody zdravé a vyrovnané. Všichni na ní nadávají já jsem s ní plně spokojen. A taky co ovlivnilo její rozšíření? Samozřejmě její bezhlavá negativní propagace!!! Naštěstí díky některým školkám se vrací zpět.