Špatný rok pro Topaz

host - 64.253 (?) 
14.10.2014 9:38

U mě dobrý, letošní sklizeň byla druhá na čtyřletém stromku. Celkem jedna přepravka vzhledově relativně slušného ovoce, jen pár nepovedených kusů. Nasavrcko 520 m.n.m., bez použití chemické ochrany. Milan.

Topaz
Topaz

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (174) - 239.132 (?), 14.10.2014 14:55

Zdá se, že letošní extrémně teplý rok v nížinách Topazu nesvědčil, možná i skladovatelnost bude kratší. Uvidíme, co ukáže v teplotně normálním roce. J.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 96.86 (?), 14.10.2014 15:15

Myslím, že dlouho nevydrží, už se dá docela jíst. Třeba Goldeny jsou už úpně zralé. Na uskladnění ani náhodou. Letos jich naštěstí moc není.

Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10317) - 70.240 (?), 15.10.2014 14:20

I když některé zdejší pány neuspokojí vynikající střížovická odrůda TOPAZ (Rubín x Vanda) svou velikostí plodů, tak to ještě neznamená, že se jedná o odrůdu špatnou. Topaz jistě neprorazil v zahraničí díky velikosti plodů, ale naopak díky výborným chuťovým vlastnostem. Pro mě jsou menší plody naprosto vyhovující, pokud si zachovají svoji typicky výbornou chuť a poměrně slušně dlouhou skladovatelnost (zde do dubna). Tato odrůda stále v místních podmínkách nepotřebuje chemickou ochranu proti houbovým chorobám. Letošní skladovatelnost plodů se díky stále teplému počasí snad jen poněkud zkrátí. Někdo si možná myslí, že svobodomyslnost pěstitele spočívá v tom, že musí za každou cenu vyvracet to, co je napsáno v pomologiích, ale já toho názoru nejsem. Tomu, že se v tomto ohledu jedná o placené agenty Svazu zahrádkářů se mohu buď smát, anebo si myslet, že se jde o výplody choré mysli.

host - 185.138 (?), 15.10.2014 21:20

Krásná jablka jsem sklízel před týdnem, velikost rozhodně nebyla pozadu, ale monilie je kosila těžce, plody teď vytříděné ze skladování mají plíseň jádřinců a sklovitou dužinu. Půda pod nimi není obdělávaná a zavlažovaná, mají dost dusíku od jalovic v ohradě vedle. A jak jsou různé chutě - v rodině je více ceněn Melrose, pro mne nechutné jablko.

host - 157.218 (?), 17.10.2014 12:23

Sklovitost nevadí, měl jsem loni hodně sklovité Starkrimsony a po pár týdnech ve sklepě sklovitost z jablek vymizela.
Plíseň jádřinců je problém, takové jablka by se neměla konzumovat.

Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1710) - 73.141 (?), 16.10.2014 9:57

Naprostá absence soudnosti (k jablkům) a slušnosti (k lidem). - Mičurin II (470 m)

vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 92.38 (?), 16.10.2014 15:29

Souhlasím. Mít jalovice vedle v ohradě je k jablkům nesoudné a cenit si víc Melrose je vůči lidem v rodině neslušné.

sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 210.70 (?), 17.10.2014 2:12

Zdravím

Konečně zajímavý názor. Je pravdou, že většina jabloní se pěstovala na pastvinách či polních mezích a z těchto stromů se potom hodnotila kvalita odrúd. Tak konečně proč se nehodí Topaz a jiné novinky na polokmeny do pastvin a luk a nebudeme tu zbaběle něco kritizovat a hodnotit co neprošlo zátěží. Já si budu cenit toho názoru, který nám tu řekne pěstitel co má Topaza na vysokokmenu na louce bez zájmu a né jenom ho hodnotit na rozmazlených zákrscích.Proč se tu bojíte reality jak dopadnou nové odrudy v tvrdé praxi a zase se staré odrudy degradují z neudržovaných vysokokmenů. Já si myslím, že Topaz který jsem pozoroval na 300m řadách, kterých bylo 4. že mluví za vše. Většina plodů skončila v moštu. Tato odruda se spíše měla jmenovat Matrjoška. To Goldstár byl o dost lepší než Topaz. Vy tu hodnotíte pár rozmazlených zákrskú, ale v kvantu horor. Snižoval pruměrný výnos sadu a to každoročně. Tak si myslím, že realita velkovýrobní a jeho propagace je mimo kolej. Za celou dobu co znám Topaz jsem se ještě nikdy nesetkal se zájmem o jeho plody na koupi na uskladnění. Mizel pouze Jonathán, Rubínové mutace a Rubinola s Matčinem a občas Spartan.

sadař vlada

Na to jak je pro zahradkáře velice propagován tak jeho kupní síla plodú je na nule a i v žádném obchodě není nabízen. Proč asi. Realisté ví.

U Vandy je to zase na opak. Vanda nemá ráda rozmazlování a bujné podnože jinak trpí nemocí a to ji odstavilo jak ze zahrad tak velkovýroby. Já jsem se naučil respektovat její skromné požadaky tak mám plody zdravé a vyrovnané. Všichni na ní nadávají já jsem s ní plně spokojen. A taky co ovlivnilo její rozšíření? Samozřejmě její bezhlavá negativní propagace!!!  Naštěstí díky některým školkám se vrací zpět.

Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 224.39 (?), 17.10.2014 9:22

"Na to jak je pro zahradkáře velice propagován tak jeho kupní síla plodú je na nule a i v žádném obchodě není nabízen".

Tady je nabízen a prodáván skoro v každém obchodě vč. prodejen sadů a hypermarketu, a to ve velice dobré kvalitě.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz