Špatný rok pro Topaz
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 158.111 (?), 11.10.2014 10:44
Zdravím, jak kde :)
U mne (Kladno, 410m) jsou letos Topazy výstavní, zdrobnění plodů pozoruju pouze u Spartanu, ale to je z důvodu velké nadúrody (neprotrhával jsem dost).
Martin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 210.150 (?), 13.10.2014 1:33
Zdravím
Zdravím Vás pane Miloši. Váš letošní problém byl u mě každoroční. U mě Topaz zásadně NE!
Taková Parména zl.. kterou pěstuji a je mu docela v plodu podobná je 100 x lepší a nedělá takové braky a rakoviny jako Topaz a to se mi jeví i chutnější.
Nevím jaký je Topaz Red. Bývá pravidlem, že červené mutace jsou pěstitelsky lepší než púvodní odruda.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 239.28 (?), 14.10.2014 0:01
Taky můj Topaz má špatný rok. Stejně tak Rubinola, Kidds Orange, Zvonkové... V zimě jsem vydatně přikrmoval sýkory, na zahradě mám pro ně budky. Nyní pořádají nálety na jablka. Klidně přistála na 2m ode mne při trhání Kiddsů, klovla do jablka a odletěla. Nenaklovaných jsem jich sklidil 2 lísky. Topaz 1 (slovy jedno) jablko, Rubinoly 2 ks. Zvonkové je ještě na stromě a než dozraje tak tam snad nezbude nic zdravého. Jedině Průsvitné letní jejich "péči" uniklo. Vzduchovku mám, ale nechci ji použít. Budky asi sundám, krmítko asi taky a nakoupím "chemii". Pavel Vlasák
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|