Sladká jablka
|
|
|
|
host - 138.33 (?) 1.11.2011 22:08
Viem, že to znie neuveriteľne, ale v júli zrelý James Grieve priamo zo stromu zrelý istotne nebude. Bolo to v roku 1979. Starý pán Raška z Prahy, ktorý mal záhradu s chalupou a kamennou pivnicou v Podještědí už dávno nežije, ale o tom, že to bol James Grieve pochybovať nemusíte. Pestoval som ho neskôr na svojej záhradke. Kde inde mohol pán Raška tieto jablká zobrať? Markety vtedy neboli a mobily tiež, takže digitálne foto bohužiaľ priložiť nemôžem. Už som o tejto rarite vlani písal. Ste prvý, ktorý sa ozval. To, že mi neveríte, ma vôbec netrápi. Snažím sa iba popísať, čo som zažil na vlastnej koži, resp. jazyku. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 31.10.2011 17:53
U Zvonkoveho je pravě otazka kdy se sklizi a kdy konzumuje.Zvonkove jako zastupce zimnich odrud by se mělo sklizet co nejdele na podzim, a konzumovat až po Silvestru(i když to je tež věci uskladněni).Většina ovoce pokud se nejedna o letni odrudy prakticky dozravaji ještě nějaky čas po sklizni.Stara rada ovocnařu je pokud chceme uspišit dozravani jablek a hrušek šoupněte k nim bedničku brambor.Je pravdou, že ja zase spojuji sladka jablka už s moučnakama štrudlaky, tedy jablky na konci sveho dozrani. Je tež pravdou, že ja stale preferuji jak James Grives(oba klony) tak pravě Zvokove diky dlouhe aromatičnosti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 31.10.2011 20:12
Sladkosť a aromatickú chuť by som s odrodou Zvonkové nespájal. Aj keď ho necháte na strome prezrieť až do ružového líčka, ostáva jemne kyslým tvrdým jablkom s nevýraznou arómou. Typicky kyslá ododa Ontario má oproti Zvonkovému mäkšiu dužinu a tvrdšiu kyselinku, ktorá sa ale ku koncu skladovania zjemňuje. U mňa malo Zvonkové jednu nectnosť- plody predčasne pri dozrievaní opadávali, podobne ako u Spartana. Stopky ostali na strome. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 249.198 (?), 31.10.2011 20:58
Zvonkové jsem pěstoval asi na 4 stromech a musel jsem jej zlikvidovat. Mělo mnoho nevýhod.
-špatně se prodávalo, prostě lidé dali přednost jiné barvě a tvaru
- stromy nikdy neměly velkou úrodu
- často se vlivem strupovitosti nebo něčeho jiného velmi deformoval plod, tedy nesymetrický
-plod měl sklon jemně scvrkávat pokožku po určité době skladování
- chuť mne vyhovovala ale asi pouze mne
- dobrou vlastností byl zdravý růst stromu - dřeva
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 1.11.2011 8:51
Aj keď sa Zvonkové pestovalo hojne v sev.Čechách, lepšie mu vyhovujú teplé polohy a úrodná pôda. Aby bolo naozaj chutné, nesmie sa podtrhávať. S úrodnosťou máte Rony pravdu. Plodonosný obrast nie je moc bohatý. Čudujem sa ale, že Vám plody vädli. Práve dlhodobá skladovateľnosť (do mája), odolnosť proti vädnutiu v pivnici na konci zimy (na rozdiel od G.D.), slabé hnednutie dužiny po rozkrojení plodu (podobne ako u harmonického Braeburnu) a delikátna kyselinka po úplnom dozretí (odlišná od surovej kyslosti koženáčov)- to sú hlavné prednosti Zvonkového, pre ktoré bolo pestované. Konáre rastnú pod ostrejším uhlom, ale drevo je zdravé, netrpí rakovinou a inými neduhmi. Nesprávny rez znižuje aj tak nie moc vysokú plodnosť. Vzhľadovo nepatrí k škaredým odrodám, veď má aj líčko. Chrastavitosť som na ňom nevidel, ale moja poloha je predsa len oproti Valašsku teplejšia. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.33 (?), 1.11.2011 16:46
Zvonkové je naozaj odroda do teplejších polôh. Naviac je nevyhnutné nechať ho na strome čo najdlhšie. Potom je cez zimu výborné-tvrdé ako Braeburn a pritom šťavnaté a s jemnou kyselinkou. Oproti Braeburnu bohužiaľ nie je aromatické. Vädnutie šupky nebude zavinené Zvonkovým ale podmienkami skladovania. Jedol som Zvonkové zo Znojemska z pivnice pod drevenou podlahou záhradnej chatky a bolo na Veľkú noc ako práve utrhnuté zo stromu. Podobný zážitok som mal s Čisteckým a dokonca jesenným James Grieve, ktoré uprostred leta (!) vďaka uskladneniu v kamennom sklípku chalupy na Liberecku chutili ako mesiac po sklizni. Šupku mali pritom krásne hladkú. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.33 (?), 1.11.2011 22:08
Viem, že to znie neuveriteľne, ale v júli zrelý James Grieve priamo zo stromu zrelý istotne nebude. Bolo to v roku 1979. Starý pán Raška z Prahy, ktorý mal záhradu s chalupou a kamennou pivnicou v Podještědí už dávno nežije, ale o tom, že to bol James Grieve pochybovať nemusíte. Pestoval som ho neskôr na svojej záhradke. Kde inde mohol pán Raška tieto jablká zobrať? Markety vtedy neboli a mobily tiež, takže digitálne foto bohužiaľ priložiť nemôžem. Už som o tejto rarite vlani písal. Ste prvý, ktorý sa ozval. To, že mi neveríte, ma vôbec netrápi. Snažím sa iba popísať, čo som zažil na vlastnej koži, resp. jazyku. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|