Sladká jablka



host - 138.33 (?)
1.11.2011 22:08
Viem, že to znie neuveriteľne, ale v júli zrelý James Grieve priamo zo stromu zrelý istotne nebude. Bolo to v roku 1979. Starý pán Raška z Prahy, ktorý mal záhradu s chalupou a kamennou pivnicou v Podještědí už dávno nežije, ale o tom, že to bol James Grieve pochybovať nemusíte. Pestoval som ho neskôr na svojej záhradke. Kde inde mohol pán Raška tieto jablká zobrať? Markety vtedy neboli a mobily tiež, takže digitálne foto bohužiaľ priložiť nemôžem. Už som o tejto rarite vlani písal. Ste prvý, ktorý sa ozval. To, že mi neveríte, ma vôbec netrápi. Snažím sa iba popísať, čo som zažil na vlastnej koži, resp. jazyku. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
host - 25.2 (?), 31.10.2011 17:15

Sladka chut jablek a ovoce všeobecně je podminěna zralosti, u některych odrud až přezralosti.Takže nejlepši rada zni- do vanoc James Grives(i Duble red) a po vanocich Zvonkove.Ale každemu pod pojmem sladke chutna něco jineho.

      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 38.136 (?), 31.10.2011 17:22

Já mám zažito, že Zvonkové je právě kyselé?

         
host - 25.2 (?), 31.10.2011 17:53

U Zvonkoveho je pravě otazka kdy se sklizi a kdy konzumuje.Zvonkove jako zastupce zimnich odrud by se mělo sklizet co nejdele na podzim, a konzumovat až po Silvestru(i když to je tež věci uskladněni).Většina ovoce pokud se nejedna o letni odrudy prakticky dozravaji ještě nějaky čas po sklizni.Stara rada ovocnařu je pokud chceme uspišit dozravani jablek a hrušek šoupněte k nim bedničku brambor.Je pravdou, že ja zase spojuji sladka jablka už s moučnakama štrudlaky, tedy jablky na konci sveho dozrani. Je tež pravdou, že ja stale preferuji jak James Grives(oba klony) tak pravě Zvokove diky dlouhe aromatičnosti.

            
host - 177.62 (?), 31.10.2011 20:12
Sladkosť a aromatickú chuť by som s odrodou Zvonkové nespájal. Aj keď ho necháte na strome prezrieť až do ružového líčka, ostáva jemne kyslým tvrdým jablkom s nevýraznou arómou. Typicky kyslá ododa Ontario má oproti Zvonkovému mäkšiu dužinu a tvrdšiu kyselinku, ktorá sa ale ku koncu skladovania zjemňuje. U mňa malo Zvonkové jednu nectnosť- plody predčasne pri dozrievaní opadávali, podobne ako u Spartana. Stopky ostali na strome. Paľo
               
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 249.198 (?), 31.10.2011 20:58

Zvonkové jsem pěstoval asi na 4 stromech a musel jsem jej zlikvidovat. Mělo mnoho nevýhod.

-špatně se prodávalo, prostě lidé dali přednost jiné barvě a tvaru

- stromy nikdy neměly velkou úrodu

- často se vlivem strupovitosti nebo něčeho jiného velmi deformoval plod, tedy nesymetrický

-plod měl sklon jemně scvrkávat pokožku po určité době skladování

- chuť mne vyhovovala ale asi pouze mne

- dobrou vlastností byl zdravý růst stromu - dřeva

                  
host - 177.62 (?), 1.11.2011 8:51
Aj keď sa Zvonkové pestovalo hojne v sev.Čechách, lepšie mu vyhovujú teplé polohy a úrodná pôda. Aby bolo naozaj chutné, nesmie sa podtrhávať. S úrodnosťou máte Rony pravdu. Plodonosný obrast nie je moc bohatý. Čudujem sa ale, že Vám plody vädli. Práve dlhodobá skladovateľnosť (do mája), odolnosť proti vädnutiu v pivnici na konci zimy (na rozdiel od G.D.), slabé hnednutie dužiny po rozkrojení plodu (podobne ako u harmonického Braeburnu) a delikátna kyselinka po úplnom dozretí (odlišná od surovej kyslosti koženáčov)- to sú hlavné prednosti Zvonkového, pre ktoré bolo pestované. Konáre rastnú pod ostrejším uhlom, ale drevo je zdravé, netrpí rakovinou a inými neduhmi. Nesprávny rez znižuje aj tak nie moc vysokú plodnosť. Vzhľadovo nepatrí k škaredým odrodám, veď má aj líčko. Chrastavitosť som na ňom nevidel, ale moja poloha je predsa len oproti Valašsku teplejšia. Paľo
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.11.2011 9:31

Měl jsem se Zvonkovým stejné zkušenosti jako Rony. 
   Vadnutí plodů jsem přisuzoval skutečnosti, že i když jsem je sklízel až v tuto dobu, plody nebyly řádně vyzrálé. Jablka nešla od plodonošů snadno a svědčila pro to i citrónově nakyslá chuť na jaře. Nechal jsem si proto již jen jednu větev.
    Není divu, že se odrůdě daří i v severních Čechách - jsou tu ideální jabloňářské polohy. Však se Litoměřicku říká zahrada Čech

                     
host - 138.33 (?), 1.11.2011 16:46
Zvonkové je naozaj odroda do teplejších polôh. Naviac je nevyhnutné nechať ho na strome čo najdlhšie. Potom je cez zimu výborné-tvrdé ako Braeburn a pritom šťavnaté a s jemnou kyselinkou. Oproti Braeburnu bohužiaľ nie je aromatické. Vädnutie šupky nebude zavinené Zvonkovým ale podmienkami skladovania. Jedol som Zvonkové zo Znojemska z pivnice pod drevenou podlahou záhradnej chatky a bolo na Veľkú noc ako práve utrhnuté zo stromu. Podobný zážitok som mal s Čisteckým a dokonca jesenným James Grieve, ktoré uprostred leta (!) vďaka uskladneniu v kamennom sklípku chalupy na Liberecku chutili ako mesiac po sklizni. Šupku mali pritom krásne hladkú. Paľo
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18316) - 65.50 (?), 1.11.2011 21:11

U některých odrůd uskladnění ne zcela zralých plodů trvanlivost prodlouží - Spartan, Melodie, Smiřické není dobré nechat zcela vyzrát. Naopak jiné to vyžadují - Golden D. nebo právě Zvonkové.  To jsou odrůdy, které v chladnějších polohách zcela nedozrají a uskladněné předčasně vadnou - i v dobrém sklepě.
   Nepochybuji, že dobře vyzrálé a dobře uskladněné Zvonkové na Velikonoce bude svěží. Ale James Grieve uprostřed léta - nezlobte se, ale to Vám nikdo neuvěří.

                     
host - 138.33 (?), 1.11.2011 22:08
Viem, že to znie neuveriteľne, ale v júli zrelý James Grieve priamo zo stromu zrelý istotne nebude. Bolo to v roku 1979. Starý pán Raška z Prahy, ktorý mal záhradu s chalupou a kamennou pivnicou v Podještědí už dávno nežije, ale o tom, že to bol James Grieve pochybovať nemusíte. Pestoval som ho neskôr na svojej záhradke. Kde inde mohol pán Raška tieto jablká zobrať? Markety vtedy neboli a mobily tiež, takže digitálne foto bohužiaľ priložiť nemôžem. Už som o tejto rarite vlani písal. Ste prvý, ktorý sa ozval. To, že mi neveríte, ma vôbec netrápi. Snažím sa iba popísať, čo som zažil na vlastnej koži, resp. jazyku. Paľo
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu10.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika