Sladká jablka
|
|
|
|
host - 177.62 (?) 1.11.2011 8:51
Aj keď sa Zvonkové pestovalo hojne v sev.Čechách, lepšie mu vyhovujú teplé polohy a úrodná pôda. Aby bolo naozaj chutné, nesmie sa podtrhávať. S úrodnosťou máte Rony pravdu. Plodonosný obrast nie je moc bohatý. Čudujem sa ale, že Vám plody vädli. Práve dlhodobá skladovateľnosť (do mája), odolnosť proti vädnutiu v pivnici na konci zimy (na rozdiel od G.D.), slabé hnednutie dužiny po rozkrojení plodu (podobne ako u harmonického Braeburnu) a delikátna kyselinka po úplnom dozretí (odlišná od surovej kyslosti koženáčov)- to sú hlavné prednosti Zvonkového, pre ktoré bolo pestované. Konáre rastnú pod ostrejším uhlom, ale drevo je zdravé, netrpí rakovinou a inými neduhmi. Nesprávny rez znižuje aj tak nie moc vysokú plodnosť. Vzhľadovo nepatrí k škaredým odrodám, veď má aj líčko. Chrastavitosť som na ňom nevidel, ale moja poloha je predsa len oproti Valašsku teplejšia. Paľo
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 31.10.2011 17:53
U Zvonkoveho je pravě otazka kdy se sklizi a kdy konzumuje.Zvonkove jako zastupce zimnich odrud by se mělo sklizet co nejdele na podzim, a konzumovat až po Silvestru(i když to je tež věci uskladněni).Většina ovoce pokud se nejedna o letni odrudy prakticky dozravaji ještě nějaky čas po sklizni.Stara rada ovocnařu je pokud chceme uspišit dozravani jablek a hrušek šoupněte k nim bedničku brambor.Je pravdou, že ja zase spojuji sladka jablka už s moučnakama štrudlaky, tedy jablky na konci sveho dozrani. Je tež pravdou, že ja stale preferuji jak James Grives(oba klony) tak pravě Zvokove diky dlouhe aromatičnosti.
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 31.10.2011 20:12
Sladkosť a aromatickú chuť by som s odrodou Zvonkové nespájal. Aj keď ho necháte na strome prezrieť až do ružového líčka, ostáva jemne kyslým tvrdým jablkom s nevýraznou arómou. Typicky kyslá ododa Ontario má oproti Zvonkovému mäkšiu dužinu a tvrdšiu kyselinku, ktorá sa ale ku koncu skladovania zjemňuje. U mňa malo Zvonkové jednu nectnosť- plody predčasne pri dozrievaní opadávali, podobne ako u Spartana. Stopky ostali na strome. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
Rony - Diamantový Zahrádkář (1084) - 249.198 (?), 31.10.2011 20:58
Zvonkové jsem pěstoval asi na 4 stromech a musel jsem jej zlikvidovat. Mělo mnoho nevýhod.
-špatně se prodávalo, prostě lidé dali přednost jiné barvě a tvaru
- stromy nikdy neměly velkou úrodu
- často se vlivem strupovitosti nebo něčeho jiného velmi deformoval plod, tedy nesymetrický
-plod měl sklon jemně scvrkávat pokožku po určité době skladování
- chuť mne vyhovovala ale asi pouze mne
- dobrou vlastností byl zdravý růst stromu - dřeva
|
|
|
|
|
|
|
host - 177.62 (?), 1.11.2011 8:51
Aj keď sa Zvonkové pestovalo hojne v sev.Čechách, lepšie mu vyhovujú teplé polohy a úrodná pôda. Aby bolo naozaj chutné, nesmie sa podtrhávať. S úrodnosťou máte Rony pravdu. Plodonosný obrast nie je moc bohatý. Čudujem sa ale, že Vám plody vädli. Práve dlhodobá skladovateľnosť (do mája), odolnosť proti vädnutiu v pivnici na konci zimy (na rozdiel od G.D.), slabé hnednutie dužiny po rozkrojení plodu (podobne ako u harmonického Braeburnu) a delikátna kyselinka po úplnom dozretí (odlišná od surovej kyslosti koženáčov)- to sú hlavné prednosti Zvonkového, pre ktoré bolo pestované. Konáre rastnú pod ostrejším uhlom, ale drevo je zdravé, netrpí rakovinou a inými neduhmi. Nesprávny rez znižuje aj tak nie moc vysokú plodnosť. Vzhľadovo nepatrí k škaredým odrodám, veď má aj líčko. Chrastavitosť som na ňom nevidel, ale moja poloha je predsa len oproti Valašsku teplejšia. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.33 (?), 1.11.2011 16:46
Zvonkové je naozaj odroda do teplejších polôh. Naviac je nevyhnutné nechať ho na strome čo najdlhšie. Potom je cez zimu výborné-tvrdé ako Braeburn a pritom šťavnaté a s jemnou kyselinkou. Oproti Braeburnu bohužiaľ nie je aromatické. Vädnutie šupky nebude zavinené Zvonkovým ale podmienkami skladovania. Jedol som Zvonkové zo Znojemska z pivnice pod drevenou podlahou záhradnej chatky a bolo na Veľkú noc ako práve utrhnuté zo stromu. Podobný zážitok som mal s Čisteckým a dokonca jesenným James Grieve, ktoré uprostred leta (!) vďaka uskladneniu v kamennom sklípku chalupy na Liberecku chutili ako mesiac po sklizni. Šupku mali pritom krásne hladkú. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 138.33 (?), 1.11.2011 22:08
Viem, že to znie neuveriteľne, ale v júli zrelý James Grieve priamo zo stromu zrelý istotne nebude. Bolo to v roku 1979. Starý pán Raška z Prahy, ktorý mal záhradu s chalupou a kamennou pivnicou v Podještědí už dávno nežije, ale o tom, že to bol James Grieve pochybovať nemusíte. Pestoval som ho neskôr na svojej záhradke. Kde inde mohol pán Raška tieto jablká zobrať? Markety vtedy neboli a mobily tiež, takže digitálne foto bohužiaľ priložiť nemôžem. Už som o tejto rarite vlani písal. Ste prvý, ktorý sa ozval. To, že mi neveríte, ma vôbec netrápi. Snažím sa iba popísať, čo som zažil na vlastnej koži, resp. jazyku. Paľo
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|