Rouby jabloně
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1727) - 165.146 (?), 21.6.2021 15:24
Jen tak pro názornost jak dokáže příroda dělat kotrmelce a napíná pěstitele.Na obrázcích je část přeroubovávaného vřetene.Je tam vidět velké rozdíly v ujmutí roubů. Všechny jsou jedné odrůdy, letorosty odebírány ve stejnou dobu ze stejného stromu (ujmutého tříletého roubu Vanesy).Roubovány ve stejný den na stejný strom.Přesto velké rozdíly v rychlosti ujmutí.Všechny jsou však žívé a čeká se kdy očka prorazí.Nabízí se otázka kvality roubování.Může sice hrát roli ale dělám roubování dostatek let abych poznal při zasunutí roubu pod kůru že není něco v pořádku.Roub raději vyjmu, seříznu a naroubuji jinam.Dále je tu otázka výšky roubu na přeroubovaném stromku.Na snímku je jasně vidět ujmutý roub s 15 cm letorostem a nad ním teprve raší.Jsou to záhady. Příroda dokáže potrápit ale i překvapit.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1727) - 165.146 (?), 22.6.2021 12:10
Pro představu jak vypadalo vřeteno po přeroubování 30.dubna.Na obrázku č.1 je loňské přeroubování vřetene Jantaru lehce narašenými rouby.Výsledek ujmutí nevyhovující.Obrázek č.2 - opětovné přeroubování vřetene s dostatečným počtem roubů.Ujmutí se zdá vyhovující i když trochu divočina jak jsem psal včera.Ještě však není vyhráno.Výsledek zveřejním.
|
|
|
|
|
|
|
host - 26.44 (?), 22.6.2021 23:02
Psal jste, že jste rouboval někdy koncem dubna. Jak dlouho chcete ještě čekat na to, jestli ty nevyrašené očka prorazí?
|
|
|
|
|
|
|
host - 70.25 (?), 23.6.2021 8:51
Občas pomůže povolit úvazek, jindy zase omezit růst blízkých výhonů původní jabloně. Někdy začne roub rašit až v následujícím roce!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1727) - 165.146 (?), 23.6.2021 12:04
Podrobnou prohlídku roubů jsem udělal v neděli vzhlem k tomu jaké rozdíly v ujmutí vznikly.Na brázku č.2 je v horní části vidět ježek roubů.Ze šesti roubů (Sisi neboli Šarlota) mají dnes tři rouby pěkné přírustky a u třech není vidět aní zelená špička.Zkrátil jsem dva trucující o jeden pupen a dřevo bylo krásně zelené.Rouby jsou tedy zatím živé.Zkontroloval jsem místo roubování pod roubovací páskou a je krásně zapocené.Barva roubu s přírustky a nevyrašených se neliší.Takže budu doufat dál.
Na obrázku je ukázka zvláštníhu úkazu.Horní roub je v optimální tloušťce převzatý z mého letorostu jak jsem psal.Pod ním je naroubovaná Elisabet na letorost který se vytvořil z loňského roubování z původní odrůdy.Roub byl jak nitka a řešení jsem vyhodnotil roubováním na loňský letorost.Ve starším dřevě by se zřejmě neujal a kopulace také nepřipadala v úvahu.A teď to hlavní.Optimálně silný roub Vanesy je dnes ve stavu jak jej vidíte na starším snímku.Nehýbe se.Slabounký nevyhovující roub po zkrácení na vitální střední pupen má již v dnešní době pěticentimetrový přírustek.Pak v tom hledejte logiku.
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1727) - 165.146 (?), 28.6.2021 12:50
Stav roubů po týdnu se moc nezměnil.Některé rouby se těžce probírají, jiné rostou jak z vody.Potěšilo mě, že po dvou měsících krásně vyrašily pupeny u druhého roubu Rubelit.Provedl jsem tedy další zkoušku u dvou nereagujících roubů Vanesa na přeroubovaném vřeteni.Výsledek, rouby po zakrácení živé a zelené.Budu tedy doufat dál.Na ostatních roubovancích vsazených do již plodících stromů po odebrání asi 1/3 korunky mají největší potíže s růstem a probouzením roubů.Na snímku roub na terminálu Melrose.Vyrašil jeden roub a druhý uschnul.Na ujmutém vyrazily lístky a v tomto stavu jsou již tři týdny bez přírustků.K ujmutí muselo dojít a spoléhám na druhou mízu a nebo příští rok.Měl by to zvládnout.
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1727) - 165.146 (?), 4.7.2021 12:08
V pátek jsem nevydržel a u všech roubů sundal roubovací pásky.Na přeroubovaném vřetení jsem zjistil u stále nadějných nevyrašených roubech jejich neujmutí.Naštěstí jsem rouby předimenzoval a to co se ujmulo postačuje k zapěstování vřetene.Na snímku 1÷3 je stav vřetene po naroubování 30.dubna.Na snímcích 4÷6 je včerejší stav.Na roubovanci již začínám s formováním ujatých letorostů tvarovacími přípravky pro zapěstování štíhlého vřetene.Přeroubované vřeteno je směsicí odrůd šlechtitele P. Buzrly.Jeho vynikající šlechtitelská práce nějak uniká popularizaci v periodikách.Střípky se dovíme poze z degustací a pár řádků jsem si přečetl v jistém dvoměsičníku o odrůdě Sisi a Vanesa které se v Holovousích umístily vysoko v hodnocení.Tedy stromek se skláda z odrůd Sandra, Elizabet, Sisi (Šarlota) a Vanesa.Do dvou let by měla být v požadovaném tvaru.Na tříletém roubu jsou již dvě jablíčka Vanesa.
|
|
|
|
|
|
|
|