Rajka
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 218.108 (?), 28.10.2014 18:15
Já si na letošní Rajku nemohu stěžovat. Degustoval jsem ji před 4 týdny spolu s Bohemiemi, Rubínem, Rozelou, Rubinolou. Ze zmíněných byla nejsladší, lehce aromatická, jemně rubínovitá. Detaily si již nepamatuji, ale pro příbuzné preferující sladké převyšovala rodinu Rubínů. Rozela většinou zvítězila, u někoho Rubinola.
Netrhal jsi ji Petře příliš pozdě?
Zdraví Mittwoch
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 92.38 (?), 28.10.2014 22:59
Netrhal jsi ji Petře příliš pozdě?
Teď se zeptám trochu naivně. Vám se skutečně stává, že jablka některé odrůdy sklizená dřív a dozrálá na skládce mají lepší - plnější - chuť než ta, sklizená později? Teď nemyslím jablka, které na stromě dokážou přezrát a zmoučnatět (Stark Earliest, Průsvitné) nebo ty, které podtrháváme kvůli skladovatelnosti (Spartan, Melodie). Jinak se mi ale nikdy nestalo, že by vyzrání na stromě místo ve sklepě zhoršilo chuť a vůni, opak je pravidlem. U některých (Grávštýn, Matčino, Rubín) dokonce výrazně.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 191.123 (?), 24.6.2018 20:07
V loňském roce jsem měl asi třetí sklizeň, ale na mém stromku na M9 mě naprosto zaskočila hořká pihovitost, kterou jsem nečekal. Od letoška proto přidávám vápník do listové výživy. Jinak je stromek v pohodě, loňské pozdní mrazy přečkal zcela bez úhony, úroda každoročně dobrá. Roste celkem silně. Chuťově taky dobrá, nemám vhodné skladovací podmínky, takže trvanlivost skladovaného ovoce nemohu určit, spotřebujeme je celkem rychle.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|