Průzkumný dotaz
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.251 (?), 7.9.2013 23:06, zobrazeno: 26485x
Zdravím
Jak je to letos u Vás s ovocnou úrodou? U nas na opavsku horor. Uroda třešní tak na 20% výkonu stromu. Broskve a meruňky to jistily a udělaly veliký dojem z nadsklizně, švestky lokálně propad a lokálně nadúroda, letní odrudy jablek v pohodě a podzimní a zimní problém. Velké poškožení vosami a silný opad častečně vyzrálých plodů a to úplně zdravých. Hrušky silně zdrobnělé a stromy hodně napadené rzi a stříbrnou skvrnitostí listí. Urodnost hrušní a to bez ohledu věku tak na 40%. Jeřáby zrály současně s letními jablky a byly obsypané. U broskvoní se letos posunula sklizeň plodů tak o 14 dní dozadu. Stále je u nás sucho a kolikrát i větrno. Je vidět, že příroda z nás opět udělala blbce a máme zase nad čím uvažovat. Tak jsem zvědavi co na to letos poví zima. Je fakt, že i včely jsou ztoho všeho letos už blbé.
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář (373) - 20.131 (?), 11.9.2013 19:03
Zdravím Vas p. Paľo
Je vidět, že máte ptáky pod boží ochranou když chodí spát ke kostelu a to k národnímu stromu (mají Slováci také lípu jako národní strom nebo máte jinný? To jste mi vnuknul nápad, nad kterým jsem se ještě nepozastavil. Československý strom byla Lípa srdčitá a teď je český národní strom i když se k ní tak hnusně bobužel chováme. A jaký je u Vas národní strom. Já jsem totiž také veliký milovník Slovenského kraje.) Máte také informace od ostatních pěstitelú na Slovensku jak letos dopadli? Je to take pro mě velice zajímavé a to nehledě na to, že Slovenský kraj ie silně rúznorodý. Letos z pozorování po opavsku silně zabodovaly teplomilné ovocné druhy a odrudy drsnějšího klimatu propadly a je vidět. že jim teplé urychlování vúbec nesvědčí a degraduje je. Mám takové obavy " že když tady Granny Smid obsadí první příčky v zimních odrúdách, že se opravdu už něco děje, ale to už bude asi pozdě."
sadař vlada
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
mičurinec - Diamantový Zahrádkář (3092) - 93.3 (?), 8.9.2013 8:49
co jsem si tak všiml po obci tak je to asi tak: třešně děs, řekněmě 30% úrody, višně 60%, švestky 40%, hrušně obvyklá úroda, jabloně 130%, skořapkoviny 110%, angrešty rybízy 160%, réva 120%, meruňky 120%, broskvoně asi také tak
jinými slovy jasnými poraženými jsou švestky a třešně
|
|
|
|
|
|
|
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář (883) - 141.32 (?), 8.9.2013 9:59
U nás třešně úroda špartná, asi neopylené. Na naší Sweet early jsem měla slovy tři plody, z nich jednu sežral špaček. Urodily se nám meruňky, měli jsme na všech třech stromcích, i v sousední vesnici u tchýně, nadělala jsem marmelády, u nás se zadaří meruňkám jedenkrát za pět let (500 m.n.m.). Jablek máme kupodivu mnoho, dost padají pro červivost, protože stromy nestříkáme. Jablka jsou malá, protože v červenci a do poloviny srpna u nás vůbec nepršelo. Pěkné plody má Bohemia a Angold. Švestek máme přeplozeno, dva stromy se rozlámaly, letos jsme poprvé ošetřili proti pilatce. Hrušek je přiměřeně, plody jsou však menší kvůli suchu. Celková úroda ovode je u nás nadměrná, kvalita přiměřená, doufám, že kroupy již nehrozí. Nemáme ořechy na Jupiteru a to nemrzlo. Jiřina
|
|
|
|
|
|
|
host - 248.87 (?), 8.9.2013 11:09
HK (za městem) : třešně - 30%, višně 10%, jabloně 100% (ale hodně padají), švestky 80%, hrušně 10%, meruňky 80%, broskve 120%, angrešt + rybíz 100%, maliny 70%, ostružiny 150%, réva 80%. Včeličky to nestihly všechno opylit, kvetlo to zároveň. Lída
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|