Pozdně zimní rezistentní odrůdy - hodnocení
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?) 19.11.2012 13:08
Fragrance - po dnešní ochutnávce zpřesňuji svou včerejší informaci.
Dužnina středně tuhá, jemná, ale moučnatá, téměř bez šťávy, sladké chuti. Plod začínal kolem jádřince mírně hnědnout, nevím, jestli to bude i u dalších plodů. Každopádně to je velké zklamání, i když úplně definitivní závěry po první sklizni asi nelze dělat.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 20.11.2012 15:01
U nás, v širší v rodině, v měsíci dubnu po chuťové stránce před Melroze jednoznačně vede Sirius i Goldstar. Melroze má lepší skladovatelnost oproti Goldstaru, ale Sirius se mu v tomto vyrovná.
Mně u Melroze vadí ta silnější slupka, trochu drhne v krku.
Jinak mně osobně chutnají téměř všechny odrůdy, které v době konzumace mají chruplavou a šťavnatou dužninu, nejsou příliš kyselé a nemají silnou slupku. To jsou např. plody typu Sir Prize. Ale např. žena má raději kyselejší odrůdy, jako bývala Melodie, James Grive a pod.
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 38.136 (?), 22.11.2012 19:24
Mně Goldstar taky zklamal, přeroubuju ho asi Topazem.
Florina porvé zaplodila, je dobrá, ale hodně moučná, asi dlouho nevydrží. Topaz je chutný. Vemi mně zachutnala Karmína, už je snědená.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 152.7 (?), 23.11.2012 8:28
U mě se Goldstar také neuchytil. V 500mnm plodnost slabší, ve sklepě poměrně dosti hnije, a chuťově teda dost špatné. Má takovou divnou pachuť. Ale mému tatíkovi chutnají.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Milan Boštička - Stříbrný Zahrádkář (165) - 119.49 (?), 10.12.2012 11:41
Velmi nerad se vyjadřuji k nejlepšímu jablku, neboť i ta nejlepší odrůda má každý rok jinou chuť. Ale abych se z této odpovědi nevykrucoval, lze říci, že fandím bezkonkurenčně Jonagoldu a hlavně jeho všem dostupným mutacím, dále Top Bohemia, Otava, Rubinola. Několik let pozoruji odrůdu Domino, vřele ji všem doporučuji pro výbornou chuť a bezproblémovou skladovatelnost. Dále odrůda Jonathan v mutaci Rode, Sirius, jinak ostatní odrůdy (mám namysli novinky, např. Mairac, Kanzi, Civni a některé další) zkouším. Domnívám se ale, že definitivní vyjádření lze konstatovat tak po pěti sezonách. Zde rovněž platí přísloví, není všechno zlato co se třpytí, např. odrůda Rubín Darek dle mého názoru absolutní propadák po pětileté zkoušce letos bude zrušen. Podotýkám, že toto je pouze můj osobní názor, avšak uvedené odrůdy byly mnou opravdu odzkoušeny, nikoliv přepsány z pomologií. Nutno míti pořád na mysli, že v každé nadmořské výšce a oblasti se budou tyto chutě a vlastnosti lišit. Chtěl bych poprosit, více pěstitelů o názor na odrůdu Pinova. S pozdravem Milan Boštička
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|