Plíživá vytrvalost starých odrůd
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 66.55 (?) 14.2.2021 7:34
Na úvod musím upozornit, že můj pohled je jako všechny subjektivní a navíc ovlivněný mou profesí, což je šlechtění (ale ne ovoce). Názor, že bychom se bez nových odrůd obešli, je zajímavý. Určitě bych se bez nich obešli, ale co by nás hnalo kupředu, co bychom hledali a o čem psali na tomto fóru? V žádném případě nejsem proti pěstování starých odrůd, ani v nejmenším. Každý ať si pěstuje odrůdu, která mu chutná a která mu vyhovuje. Ale nezaznamenal jsem, že by komerční pěstitelé zakládali nové sady starých odrůd. Kdyby byly tak kvalitní, tak by se jim určitě dostalo od nich pozornosti.
Ke sporu výše se nechci moc vyjadřovat, jen nechápu jak může pan Přasličák někomu jeho oblíbenou starou odrůdu znechutit? I kdyby byl přesvědčivý, tak mou chuť přece nezmění.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.254 (?), 14.2.2021 8:36
👍.Walter
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 13.2.2021 11:07
Inu tak tady se musím sadaře Vlady zastat. Myslím, že to jak to napsal M. Přasličák je zbytečně vyhrocené a ne zcela objektivní. Tak za prvé, sadař Vlada rozumí řezu jako málokdo jný v této republice,, to je zcela bez debat. On má něco jako vrozený talent na tuto problematiku, který navíc ještě mimořádně rozvinul tím, že stříhá stromy po zahradách, protože právě tohle vám nejvíce rozvine schopnosti, nakolik stříháte různé typy stromů.
Za druhé, poznámka ohledně vyhození ze Sosnové je jasná podpásovka. V Sosnové jsme chvíli dělali spolu, takže přesně vím, jak to tam fungovalo a mohu jednoznačně prohlásit, že sadař Vlada tam odvedl mimořádnou práci z odborného pohledu. To že došlo k ukončení spolupráce s ním, nemá opravdu s jeho odborností nic společného, problém je spíše v tom, že mi přišlo že majitelé sami nevěděli, co přesně od sadaře Vlady chtějí. Navíc v podstatě vůbec nevěděli s jakou mimořádnou osobností spolupracují, protože pro sadaře Vladu je řez zcela přirozená záležitost a nijak se tím neholedbá. Není to žádný instagramový ovocnář!
Za třetí, nemohu souhlasit s objektivností Mirka Přasličáka, co se hodnocení starých a nových odrůd týče. On na jednu stranu říká, že staré odrůdy nehodnotí, nakolik je nepěstuje, na straně druhé se už kolikrát negativně o nich vyjádřil, viz výrok o tom, že jen 20, nebo kolik procent starých odrůd jabloní je opravdu chutných. Todle je ale tak nepřesný a zavádějící výrok! Opravdu nerozumím tomu, proč se sadař jeho formátu o starých odrůdách vůbec vyjadřuje... Je to odborník, o tom žádná, ale přes nové odrůdy (hlavně jabloní) (od Rubínu dále). Těmito lacinými soudy možná dokáže získat nejednoho člověka z řad laiků (dokáže být mimořádně přesvědčivý:), ale my z odborného spektra jen někdy nevěřícně kroutíme nad jeho vyjádřeními hlavou hlavou, nakolik leckdy opravdu, ale opravdu nejsou objektivní... Tak tolik ode mě, doufám že jsem věci aspoň troch uvedl na pravou míru...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18316) - 236.1 (?), 13.2.2021 17:21
Myslím, že to jak to napsal M. Přasličák je zbytečně vyhrocené a ne zcela objektivní
Každý, kdo něco píše, vyjadřuje svůj subjektivní názor. Jak M. Přasličák, tak Ing. Fidla a nyní i já.
problém je spíše v tom, že majitelé sami nevěděli, co přesně od sadaře Vlady chtějí. Navíc v podstatě vůbec nevěděli s jakou mimořádnou osobností spolupracují,...
Jako ryze subjektivní názor to respektuji. Ovšem důvěru toto tvrzení ve mně budí pramalou.
...nemohu souhlasit s objektivností Mirka Přasličáka, co se hodnocení starých a nových odrůd týče. On na jednu stranu říká, že staré odrůdy nehodnotí, nakolik je nepěstuje, na straně druhé se už kolikrát negativně o nich vyjádřil...
Ale o tom to je. Nemusím být pěstitelem všech starých odrůd, abych směl říci, že mi chutná jen každá pátá. Obzvlášť, když M.P. předeslal, že je nepěstuje.
On (sadař Vlada) má něco jako vrozený talent na tuto problematiku, který navíc ještě mimořádně rozvinul tím, že stříhá stromy po zahradách, protože právě tohle vám nejvíce rozvine schopnosti, nakolik stříháte různé typy stromů.
Možné to je. Já to tak ale nevnímám. Teď nemyslím to, že vrozenému talentu k řezu stromů se zdráhám věřit. Za svůj život jsem prořezával desítky cizích zahrad, dnes už na to nemám sil. Ale nemohu říci, že právě to rozvinulo mé schopnosti. Mým cílem nebylo vrátit se tam za rok znovu, nýbrž ukázat majiteli jak se to dělá a naučit ho samotného o své stromy pečovat. Proto jsem podruhé tyto zahrady a výsledek svého řezu viděl málokdy. Drtivou většinu toho, co jsem se v praxi naučil, mi daly stromy na mojí zahradě, vedené po několik desetiletí.
Tím nechci sadařské schopnosti pana Kaněry a jeho řez kritizovat, neviděl jsem je.
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 13.2.2021 20:53
No tak ohledně Sosnové jsem já osobně nevyjádřil nějaké domněnky, ale opravdový objektivní názor, nakolik jsem tam s Vladou asi měsíc pracoval a vím, jak to tam fungovalo a taky vím, jak moc on pozvedl dosavadní způsob řezu. Byl první člověk po mnoha letech, který tomu dal jasnou myšlenku a jednoznačný směr, jak dále postupovat. To že to tam nikdo neocenil je jiná věc. To vyjádření M. Přasličáka, o tom že byl vyhozen je podle mě velmi nešťastné, nakolik to ve všech musí budit dojem, že to nezvládal odborně, což je samozřejmě nesmysl.
K té objektivitě... Sám za sebe určitě netvrdím že jsem objektivní, vždy pro mě bude zajímavější stará odrůda, než nová a nemám problém to říci. Když to trochu přeženu, tak nové odrůdy mě prostě nezajímají. Máme to vlastně s M. Přasličákem podobně, s tím rozdílem, že jeho nezajímají ty staré... Takže o čem se tady vlastně bavíme hm? Ani jeden z nás nemá odbornost se k tomu nějak zasvěceně vyjadřovat, ovšem přesvědčivost pana Přasličáka je taková, že leckomu dokáže tu jeho oblíbenou starou odrůdu zcela znechutit, to prostě správné není. To hodnocení chutí je navíc strašně subjektivní. Když se podíváte jako hodnotil chuť jablek Dvořák, tak je jasné že šel po určitém typu chutě, ne nadarmo šlechtil jen z Koksky a Goldenu. Co bylo jiný, mělo prostě smůlu...
S řezem máte samozřejmě pravdu, že je důležité se vracet, jenže právě to sadař Vlada dělá. Má mnoho vypiplaných stromů na mnoha zahradách! Já jsem jako docela v šoku, že vůbec někdo tady může mít pocit, že pan Vlada tomu nerozumí. Po všech těch zasvěcených příspěvcích, co tady dal k dobru? Todle prostě není správně, není...
Ing.Fidla
|
|
|
|
|
|
|
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář (10317) - 70.240 (?), 13.2.2021 21:37
Bez nových odrůd bychom se určitě obešli. Kdybychom se vrátili o 30 a více let zpátky a poznali jsme všechny ty tenkrát pěstované odrůdy, tak to by bylo velice zajímavé. Koupil jsem si asi před měsícem v BIO prodejně ekologicky vypěstovanou Strýmku a dokázal bych si představit, že by žádná novější sorta neexistovala. Některé plody byly sice sušší, nevýrazné, u jiných jsem se dokonce u jádřince dobral k jisté angreštové příchuti, o které psal ing Fidla. Každopádně bych si raději zakoupil v téže prodejně místo Strýmky Wealthy nebo Gascoigneho šarlatové, které jsem tam už několik let neviděl. Co se týče pana Kaněry, tak ho považuju za solidního a slušného diskutéra. Jestli se jmenuje opravdu Kaněra nebo nějak jinak, je mě celkem jedno. Nemám zas tak úplně špatnou paměť a nevzpomínám si, že by se tady do někoho navážel, nebo mě ten jeho styl možná nevadil. Naopak jeho hláška na mou adresu se už nesmazatelně zapsala do dějin tohoto fóra. No a samozřejmě, když už jsem zmínil pan PP, tak kdo by neměl rád jeho suchý humor, že.
|
|
|
|
|
|
|
bred_ik - Zlatý Zahrádkář (899) - 66.55 (?), 14.2.2021 7:34
Na úvod musím upozornit, že můj pohled je jako všechny subjektivní a navíc ovlivněný mou profesí, což je šlechtění (ale ne ovoce). Názor, že bychom se bez nových odrůd obešli, je zajímavý. Určitě bych se bez nich obešli, ale co by nás hnalo kupředu, co bychom hledali a o čem psali na tomto fóru? V žádném případě nejsem proti pěstování starých odrůd, ani v nejmenším. Každý ať si pěstuje odrůdu, která mu chutná a která mu vyhovuje. Ale nezaznamenal jsem, že by komerční pěstitelé zakládali nové sady starých odrůd. Kdyby byly tak kvalitní, tak by se jim určitě dostalo od nich pozornosti.
Ke sporu výše se nechci moc vyjadřovat, jen nechápu jak může pan Přasličák někomu jeho oblíbenou starou odrůdu znechutit? I kdyby byl přesvědčivý, tak mou chuť přece nezmění.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 6.254 (?), 14.2.2021 21:18
využiji toho, že tu přispěl i pan JJM a chci mu tímto poděkovat za poskytnuti návodu, jak úspěšně roubovat broskvoně. S pomocí jeho rady jsem si narouboval a zapěstoval 8 nových stromků na semenáčcích. Více už nesmím, nezbývá místo. Walter
|
|
|
|
|
|
|
host - 189.156 (?), 15.2.2021 10:13
No to byste se divil, jak jsou lidé ochotni změnit názor. Znovu upozornuji na fakt, že přesvědčivost pana Přasličáka je zcela mimořádná, ale to byste museli zažít sami, abyste pochopili. Navíc, když vidíte všechny ty úžasné plody, jež vyrostly v jeho dokonale opéčovávaném sadu. Ono tento faktor bohužel hraje hodně proti starým odrůdám, tedy to, že kdyř přinesete n nějakou výsatvu vzorky starých odrůd a vedle vás vyberou zahrádkáři, nebo pěsitelé Top plody z intenzivních výsadeb, tak ten rozdíl prostě bije do očí. Jediné co může konkurovat jsou typicky velkoplodé odrůdy jako Kardinál, či Peesgood. Jediná šance, jak dokázat konkurenceschopnst starých odrůd je mít je na mladých opečovávaných stromech. Ovšem toho se bojí tito pokrokoví ovocnáři jako čert kříže. Ještě by se totiž ukázalo že staré odrůdy nejsou v ničem horší a že celý život žili v klamu! Samozeřjmě by si to ale nepřiznali a jejich nenávist vůči starým odrůdám by to jen posílilo... Jak říkám, je to těžký prostě...
Ing. Fidla
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|