Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.82 (?), 1.8.2023 13:06
Dotaz - jak přípravek Orvego - za jak dlouho by nemělo po postřiku pršet? Nic jsem k tomu na internetu nenašel.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 5.8.2023 23:48
Psal jsem, že už proti obaleči jablečnému stříkat nebudu, ale posledních deset dnů zase začal nalétávat, výrazně, i když ne každý den. Stříkal jsem 18.7.23 Coragenem, který působí 2-3 týdny. To znamená, že jeho účinek právě doznívá. Tak jsem to psychicky nevydržel a včera (4.8.23) stříknul jádroviny Mospilanem. Pršelo až za mnoho hodin, takže OK. Fungicid jsem už nepřidal, stříkal jsem jen Mospilanem. Na Admirály jsem přidal Kalcolit (vápník, hořká skvrnitost). Jinak v Hradci Králové krásně a pomalu prší (už 25 mm). Odpoledne jsem se byl kouknout na zahradu, jak to roste atd. Všude slimáci!!! Tak jsem za lijáku aplikoval Granulax. Slimáci mně lezou i po skle vchodových dveří.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 60.19 (?), 6.9.2023 22:47
Z jakého důvodu smí používat Coragen jen profesionál? Navíc v agromanualu je uvedené, že je zařazen v SISPO.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář (1710) - 165.146 (?), 15.9.2023 15:41
Jel jsem v úterý na zahradu dokončit odlisťování jabloní.Demontovali jsme železné tyče pro upevnění sítě na nakládačky a k nemilému překvapení jsem zjistil u vytažených tyčí ze země že jsou suché.Provedl jsem tedy i doplňkovou závlahu stromků.Nechci riskovat předčasný opad jablek před sklizní.Tady je strašné sucho.Na snímku je pohled na část zahrady po odstranění přebytečného olistění a zálivka.U hrušně odlistění neprovádím a zavlahu hrušně jsem provedl po focení a sklizni Charneuské.
Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
KUKY - Diamantový Zahrádkář (4549) - 25.216 (?), 15.9.2023 20:52
Dnes jsem kopal brambory, půda byla ještě docela vlhká. Takže extrémní sucho na tom našem západním konci HK není. A proč odlisťujete? Jediné, co ve vegetaci dělám, je probírka plodů (pokaždé ale ve výsledku malou). Mimochodem, pod jednou sazenicí brambor jsem našel 7 krásných brambor, jedna jako druhá, každá váhy kolem 270g. Žádné mrňky s nimy. Odrůda Bernina. Hnojení, závlaha i chemie samozřejmě byly. Sázel jsem jen 5 kg sadby, takže jsem měl prostor je hýčkat. To jsem trochu odbočil. Ale nemáte pocit, že konkrétně jádroviny mají letos v dozrávání zpoždění? Třeba i 14 dnů. Neznámé letní nashi dozrává až teď, jabloň Celeste také. Normálně dozrávali ve druhé polovině srpna. Bylo chladné jaro, bylo sucho. Není to tím?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|