Padlí, strupovitost, svilušky, mery, mšice, obaleči... v jádrovinách 2023

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?)
21.5.2023 21:20

Milane, kde hospodaříte, já mám zahrady přímo v ČB. Mšice na rybízu neřeším, na angreštech, růžích a dalším je rozmačkám. Pokud je jich příliš, odstříhnu vrcholové části a dám do kompostu pod posekanou trávu. Walter

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 20.5.2023 23:04

Před lety jsem pyrethroidy (Decis nebo Karate) používal i proti obalečům. Bohužel se to líbilo sviluškám, hodně. Ne každý rok, podle průběhu počasí. V chladném roce škodí méně. Mají rády sucho a horko. Takže na jaře se proti nim přidal Nissorun (mimochodem moc neúčinkoval). Pak se začalo mluvit o integrované ochraně a pyrethroidy byly a jsou v této ochraně zakázány, protože hubí i to, co nemají. Tak jsem je přestal používat, nasadil jsem dravého roztoče T. pyri a pár let na jaře jsem používal selektivní akaricid Ortus. A dobrých 10 let mám od svilušek pokoj. Co zafungovalo, těžko říct, asi všechno dohromady. Takže se snažím používat přípravky doporučené v integrované ochraně. S fungicidy nebývá problém, horší je to s insekticidy. Zrovna Pirimor a Spintor jsou v integrované produkci zakázané. Ale pokud se Decis nebo Karate použijí jednorázově hned po vyrašení (myší ouško), tak dravé roztoče a užitečný hmyz příliš neohrozí. Zrovna letos jsem přihmouřil oko a Decis použil. Kvůli prostřídání účinných látek (Decis je dostupný jako Sanium Ultra). Feromonový lapák Deltastop CP používám roky, je to docela zábava.

Biegler - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (210) - 81.144 (?), 21.5.2023 8:37
Já Karate používám někdy i proti pilatkám na švestkách a u nich problém se sviluškama nikdy nebyl. O Pirimoru jsem četl, že je vůči jiným šetrnější, tak nevím, stejně už je také pro profesionální použití. Celkově je to problém těch, kteří určují co zahrádkářům nechají používat a co dají jen pro profesionální použití a to my nevyřešíme... Nissorun mi na svilušky funguje bez problému i na zelenině a révě. Po přečtení zkušeností malopěstitelů révy bych si dravého roztoče T. pyri nepořídil, protože podle těch diskůsí sami producenti tohoto roztoče nemají jasno v tom, které přípravky jsou pro něj nebezpečné a to co bylo dříve bezpečnéje za pár let dají do seznamu nebezpečné. Letos se mi na třech starých keřích révy a několika mých vlastních sazenicích na jaře vysazených objevil halčivec, stříkl jsem ho Vertimec a druhý postřik bude Nissorun a příští rok na jaře dám Kumulus tak jako v roce tuším 2019, kdy napadení bylo mnohem horší a po těch zásazích zase byl na čas klid i bez omývání keřů Sulkou a nebo jinou sírou každé jaro. Sanium ultra i systém mám v lékárničce.

host - 220.146 (?), 21.5.2023 20:19

V naší zahradě si hýčkáme slunéčka sedmitečná. Byly mšíce na rybízu, dal jsem na kmínek přes igelit lepidlo chemstop, aby v korunce nebyli mravenci a sluníčka si na nich smlsnou.

Dnes jsem vyvěsil na českobudějovicku feromonové lapáky na obaleče jablečného (CP). Dosud tu byla dost zima, tak jsem s tím otálel. Jinde s tím problém asi nebývá ale u nás je semeniště CP neuvěřitelné. Tak teď ještě nezapomínat dělat denní kontroly lapáku :))

Ještě nevím, čím letos budu ty CP stříkat. Potřebuji něco, co nevadí těm slunéčkám, Asi zkusím i lepinox.

Milan

walter. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1939) - 168.103 (?), 21.5.2023 21:20

Milane, kde hospodaříte, já mám zahrady přímo v ČB. Mšice na rybízu neřeším, na angreštech, růžích a dalším je rozmačkám. Pokud je jich příliš, odstříhnu vrcholové části a dám do kompostu pod posekanou trávu. Walter

host - 81.144 (?), 21.5.2023 21:25
Bohužel mšice šíří například šárku a i nějaké jiné virozy...

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 21.5.2023 22:14

Tohle je nálet obaleče jablečného letos za asi 10 dnů. Líhne se z přezimovaných larerv (=housenek). Bude klást vajíčka. Z vajíček se budou líhnout larvičky, "červi". Odhaduju, že kladení vajíček bude vrcholit za týden, líhnutí bude za týdny dva. Pro Hradec Králové.

host - 220.146 (?), 21.5.2023 22:26

Kuky, super úlovek. Za pár dní to porovnáme s Č.B. :)) Milan

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 23.5.2023 11:31

,

host - 81.144 (?), 23.5.2023 11:41
O stránkách které poskytují tyto užitečné informace bylo i ve zpravodajství, adresu si už nepamatuju, ale otevřít mi to nešlo. :-(Vyhladávat se tam dalo podle katastrálních území.

KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4549) - 25.216 (?), 23.5.2023 12:05

Nějak se mně nedaří, ale budu pokračovat. Monitoring letu obaleče jablečného: Mrknu na AMET, zaškrtnu škodliví činitelé sady, kliknu na jablíčko blízké Hradci Králové, kde mám zahradu, konkrétně Želí a mrknu na přehled vývoje škůdců. Konkrétně počátek kladení vajíček je na 96 %. To znamená, že obaleč začíná klást a je nejvyšší čas stříkat ovicidem. V mém případě Juvinalem Gold (ú.l. pyriproxyfen, Harpoon, Harpun), ze zahraničí, u nás nelze v malém koupit. Je dobré mrknout i na jiné stanice v okolí. Někdy tam jsou chyby. V mém lapáku se na dnešek laplo nových 8 samců. Tzn. že nálet začíná, a tím začíná i kladení vajíček. Ve shodě s AMETem. Viz fotky nahoře. Těch 96 % je vidět jen částečně úplně vpravo. Pyriproxyfen je selektivní insekticid a má povolení do roku 2036. Zajímavé jsou různé ochranné lhůty v různých zemích. Zelenina několik dnů, jablka 1 - 4 měsíce! Takže u nás by se měl použít jen na první generaci, ne na druhou kolem poloviny prázdnin. U nás je OL zrovna nejdelší (platí pro Harpun, jediný má u nás registraci).

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Tavná pistole Tafix Koventa15.11.2024
Kolikovaci pripravek15.11.2024
Zarubňa vchodových dverí13.11.2024
Pracovní stůl skládací12.11.2024
Jotul F 602 ECO nebo Plamen Trenk? máte někdo zkušenost?12.11.2024
Komín T-kus pod úhlem 87°, jaké koleno kouřovodu11.11.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz